Ιράν/ Ρόγια Χεσμάτι: Την μαστίγωσαν 74 φορές γιατί δεν φορούσε τη μαντίλα αλλά δεν υπέκυψε- Παγκόσμια συμπαράσταση

 Ιράν/ Ρόγια Χεσμάτι: Την μαστίγωσαν 74 φορές γιατί δεν φορούσε τη μαντίλα αλλά δεν υπέκυψε- Παγκόσμια συμπαράσταση

Μια Ιρανή καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις και πρόστιμο για προσβολή της ισλαμικής ηθικής επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα, ανακοίνωσε η δικαστική αρχή. Οι Αρχές του Ιράν μαστίγωσαν ανελέητα 74 φορές την 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι για “παράβαση των δημοσίων ηθών” επειδή αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ καθώς περπατούσε στους δρόμους της Τεχεράνης. Μάλιστα υπάρχει φωτογραφία της να περπατά στον δρόμο χωρίς μαντίλα, αν και έχει φροντίσει να κρύψει το πρόσωπό της.

«Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσάμτι ενθάρρυνε την ανεκτικότητα (βγαίνοντας έξω) με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online χθες το βράδυ. “Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία” και “για παραβίαση των χρηστών ηθών”, πρόσθεσε το Mizan Online.

Γράφοντας στην “κλειδωμένη” πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χεσμάτι- γράφει η Daily Mirror- εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε χωρίς οίκτο στην πλάτη, στα πόδια και στους γλουτούς της, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που έμοιαζε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων. Αλλά εκείνη αρνήθηκε μέχρι τέλους να φορέσει το χιτζάμπ ακόμα και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και μετά το βασανιστήριο της.

“Το μαστίγωμα έχει τελειώσει. Βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι ένιωσα πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα αξιωματούχος περπατούσε πίσω μου και πρόσεχε να μην αφήσει τη μαντίλα μου να πέσει από το κεφάλι μου.

“Πέταξα τη μαντίλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου”. Η γυναίκα αξιωματικός μού ζήτησε να τη φορέσω. Δεν το έκαναν και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω στο κεφάλι μου”, έγραψε η Ρόγια.

Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε στην εφημερίδα Shargh, ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο κατά την κράτησή της τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Αντιμέτωπες με πράξεις ανυπακοής εκ μέρους των γυναικών σχετικά με τη χρήση του χιτζάμπ, οι αρχές προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, ανακοινώνοντας περισσότερους ελέγχους, κυρίως χρησιμοποιώντας κάμερες, και συλλαμβάνοντας ηθοποιούς που ποζάρουν χωρίς χιτζάμπ στα κοινωνικά δίκτυα.

Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις για άτομα που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η χρήση του χιτζάμπ (το κάλυμμα κεφαλής) είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και τις αλλοδαπές, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους.

Σχετικά Άρθρα