Ισραήλ – Άγριος καβγάς στο υπουργικό συμβούλιο

 Ισραήλ – Άγριος καβγάς στο υπουργικό συμβούλιο

Σε ανοικτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπουργούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων μετατράπηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης. Η συνεδρίαση είχε ως θέμα συζήτησης την επόμενη μέρα στη Γάζα και την έρευνα που πρέπει να γίνει για τα λάθη που οδήγησαν στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως γράφουν οι Times of Israel, αρκετοί υπουργοί – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το κόμμα Λικούντ του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – επιτέθηκαν σε εκπροσώπους του Ισραηλινού Στρατού (IDF) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του επιτελείου Herzi Halevi τόσο για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας όσο και για τη συμπερίληψη σε αυτήν ενός πρώην υπουργού Άμυνας, του Σαούλ Μοφάζ.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ο Υπουργός Μεταφορών Miri Regev και ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας David Amsalem εξέφρασαν την οργή για το γεγονός ότι ο IDF σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αξιωματούχους που είχαν υποστηρίξει την Αποδέσμευση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 σε έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στην επιφάνεια μακροχρόνιες εντάσεις

Η κόντρα αυτή έφερε στην επιφάνεια τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του στρατού και ορισμένων στον σκληρό δεξιό συνασπισμό σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, αποκαλύπτοντας ρωγμές στο εν πολλοίς ενιαίο μέτωπο που παρουσίασε το υπουργικό συμβούλιο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από τρεις μήνες.

Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν, καθώς σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου Benny Gantz φώναξε στους υπουργούς που επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου λέγοντας «Αυτή είναι μια επαγγελματική έρευνα, τι σχέση έχει με την Απεμπλοκή (σ.σ του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005); Ο αρχηγός του επιτελείου διεξάγει για γ@μ@μένη έρευνα για το τι συνέβη τώρα για να εξυπηρετήσει τους στόχους του πολέμου και την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση στο βορρά. Αυτή δεν είναι μια εθνική έρευνα».

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant υπερασπίστηκε την απόφαση του Halevi, επικρίνοντας τους υπουργούς επειδή τον «εξόντωσαν», πυροδοτώντας νέα διαμάχη για το εάν ο στρατός θα μπορούσε να διατάξει μια έρευνα χωρίς να είναι σύμφωνοι οι πολιτικοί.

«Δεν είναι δική σας δουλειά» εάν ο αρχηγός του IDF διατάξει έρευνα φέρεται να είπε ο Yoav Gallant στους συναδέφους του. Καθώς τα πράγματα φούντωσαν και άρχισαν οι φωνές, είπε στον Ρέγεβ: «Μίρι, δεν δουλεύω για σένα. Άσε με να μιλήσω. Ο αρχηγός του επιτελείου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Ένας από τους υπουργούς είπε στο KAN news ότι «ήταν μια άθλια συζήτηση που οδηγήθηκε σε έκρηξη. Επιτέθηκαν στον στρατό. Μερικά ανώτερα στελέχη από τον χώρο της άμυνας έφυγαν στη μέση». Ένας άλλος υπουργός δήλωσε ότι «μας είπαν ότι άκουσαν τις κραυγές των υπουργών έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων».

«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη εκεί. Μπορείς να επικρίνεις τον στρατό, αλλά επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου προσωπικά και ατελείωτα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό το φόρουμ αξίζει να λαμβάνει αποφάσεις για την ασφαλεία μας. Δεν Θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί όταν οι στρατιώτες μας στο πεδίο μάθουν τι συνέβη εκεί και πώς επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου τους», είπε ένας άλλος υπουργός στο KAN.

Ένας υπουργός είπε στον τηλεοπτικό σταθμό KΑΝ ότι οι φωνές «θα μπορούσαν να ακουστούν έξω από την αίθουσα», ένας άλλος είπε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του IDF έφυγαν νωρίς, σε μια προφανή διαμαρτυρία για τη μεταχείρισή τους.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διέκοψε τη συνάντηση, λέγοντας στον Halevi «μερικές φορές χρειάζεται να ακούσεις τους υπουργούς».

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά καθυστέρησε μετά τη δολοφονία του αρχηγού της τρομοκρατίας της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό.

Ο Νετανιάχου είχε αρχικά επιδιώξει να διεξαγάγει τη συζήτηση με το μικρότερο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που δεν περιλαμβάνει τους υπουργούς που μίλησαν εναντίον του Χαλέβι, αλλά τελικά συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας μετά από πιέσεις από τον Σμότριτς και τον Μπεν Γκβίρ, σύμφωνα με αναφορές.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να προσπάθησε να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση επειδή θα αποκάλυπτε τον αναμενόμενο ρόλο που θα έχουν οι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς.

Η καθυστέρηση έχει απογοητεύσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία υποστηρίζει ότι η αποτυχία να σχεδιάσει ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέλμα τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στον θύλακα επ’ αόριστον.

Σχετικά Άρθρα