Ευρώπη: Κοροναϊός και γρίπη επαναφέρουν μέτρα και πιέζουν τα νοσοκομεία

 Ευρώπη: Κοροναϊός και γρίπη επαναφέρουν μέτρα και πιέζουν τα νοσοκομεία

Το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί ανησυχία εκτός από τη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τα συστήματα υγείας να δέχονται αυξανόμενες πιέσεις. Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται στα 1.501 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το διάστημα μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο φορτίο στη χώρα για αυτήν εβδομάδα, μετά την Καστίλλη Λα Μάντσα.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν μάσκες για το άμεσο μέλλον.

Άφησαν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο ο κανόνας αυτός να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες.

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς.

Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, η γρίπη, η COVID-19 και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, με τη γρίπη να επικρατεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Πιέζονται τα νοσοκομεία στην Ιταλία

Υπό πίεση βρίσκονται τα επείγοντα περιστατικά και οι θάλαμοι των ιταλικών νοσοκομείων εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Συνεχίζουν να αυξάνονται όμως οι διαγνώσεις γρίπης με επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και με περιστατικά πνευμονίας, όχι μόνον σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.

Την τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά covid 19 μειώθηκαν κατά 16%, αλλά σύμφωνα με πολλούς καθηγητές ιολογίας, η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες των γιορτών. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί νέα άνοδος.

Όσο για τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με συμπτώματα γρίπης και επιπλοκές αποτελείται από ηλικιωμένους και πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Από την Μιλάνο μέχρι την Ρώμη και την Νάπολη, η αναμονή για να μπορέσουν να δουν γιατρό αρκετές φορές ξεπερνά και τις τέσσερις ώρες.

1.818 εισαγωγές σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το διάστημα 25 έως 31 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 1.818 εισαγωγές στα νοσοκομεία με κοροναϊό, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 70 ασθενείς. Επίσης καταγράφηκαν 57 θάνατοι.

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας.

Όπως σχετικώς αναφέρεται «Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Σχετικά Άρθρα