Έρχονται οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. με υπογραφή Χρυσοχοΐδη – Αλλαγές στα ανώτερα κλιμάκια

 Έρχονται οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. με υπογραφή Χρυσοχοΐδη – Αλλαγές στα ανώτερα κλιμάκια

Το επόμενο διάστημα θα λάβουν χώρα οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές σε μία περίοδο με πολλά και μεγάλα ανοιχτά «μέτωπα» για τις αστυνομικές Αρχές. Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης οι κρίσεις θα γίνουν με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η άφιξή του στην Κατεχάκη αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με την έκβαση των τακτικών κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές εκείνος κρίνει -όσο βαθιές και να είναι- προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του Σώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο υπουργός θα είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τις κρίσιμες επιλογές αξιωματικών για τις θέσεις-«κλειδιά».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει την «ανθρωπογεωγραφία» στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και έχει ο ίδιος «εικόνα» για δεκάδες αξιωματικούς . Σημειώνεται πάντως ότι κάποιοι από τους αξιωματικούς που εμπιστευόταν κατά την τελευταία του θητεία στην Κατεχάκη έχουν αποστρατευτεί.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι αναμένονται «βαθιές» κρίσεις και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «χειρουργικές» κινήσεις σε χαμηλότερα κλιμάκια είτε με απομακρύνσεις αξιωματικών είτε με συγκεκριμένες προσθήκες σε κρίσιμες υπηρεσίες. Άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προβλέπουν ότι θα προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές προσώπων (όσον αφορά στους αξιωματικούς) στην πέμπτη του θητεία στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Τα «στοιχήματα»

Η ανάληψη των καθηκόντων του έρχεται σε μία περίοδο που οι αστυνομικοί πενθούν τον συνάδελφό τους που δολοφονήθηκε στου Ρέντη και παράλληλα διαμαρτύρονται για το ρόλο της Αστυνομίας στα γήπεδα αλλά και τη μη ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων.

Επίσης, πρόκειται για μία περίοδο που οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η Άμεση Δράση, τα Τμήματα Ασφαλείας και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., είναι υποστελεχωμένες. Ένα σοβαρό «αγκάθι» που αναμένεται να βρει μπροστά του ο υπουργός αφορά και στην εφαρμογή της εξαγγελίας περί επιστροφής 2.500 αστυνομικών από τις συνοδείες επισήμων σε μάχιμες υπηρεσίες. Η εξαγγελία αυτή, όπως λένε στελέχη της Αστυνομίας, «έχει μείνει στη μέση».

Και όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τη σύλληψη των χούλιγκαν που δολοφόνησαν τον αστυνομικό των ΜΑΤ στου Ρέντη.

Αστυνομικοί σημειώνουν ότι η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνέπεσε και με την «επιστροφή» της τρομοκρατίας, μετά από μία μακρά περίοδο «σιγής» στο αντάρτικο πόλης. Τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί παραμένουν άγνωστα.

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά από «καυτές πατάτες» με όπλο την εμπειρία του. Σημειώνουν πάντως ότι η Αστυνομία που άφησε τον Αύγουστο του 2021 είναι σε χαμηλότερο «σημείο» από αυτό όπου βρίσκεται σήμερα.

Τα «στοιχήματα» είναι να βρει τον τρόπο να στελεχωθούν επαρκώς οι μάχιμες υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του εγκλήματος, να «ξηλωθούν» οι ομάδες των χούλιγκαν και να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να εξαρθρωθεί η ομάδα που έβαλε τη βόμβα στα ΜΑΤ πριν προλάβει να ξεδιπλωθεί και να γίνει πιο επικίνδυνη και να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα που «σιγοβράζει» στην Αθήνα (όπως φάνηκε στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς με τρεις τραυματίες στο Γκάζι).

Κατά την τελευταία του θητεία στην Κατεχάκη «πιστώθηκε» στα θετικά του η διαχείριση της κρίσης στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, όπως και συλλήψεις κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Επίσης, του πιστώνεται ότι διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τον «φάκελο Εξάρχεια», όπου πλέον τα επεισόδια χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά σπάνια». Μάλιστα, η διαχείριση της κατάστασης στα Εξάρχεια είχε τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και μάλιστα είχαν υπάρξει προεκλογικές εξαγγελίες ότι θα μπει ένα τέλος στα «μπάχαλα». Στο συγκεκριμένο θέμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βαθμολογήθηκε με άριστα.

Στα αρνητικά του είχε πιστωθεί τότε η διαχείριση των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στη Νέα Σμύρνη, μετά από ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό. Ακολούθησαν επεισοδιακές διαδηλώσεις στην περιοχή, όπου μία ειδική ομάδα της Αστυνομίας, η πρώην ομάδα Δέλτα, αντικατέστησε το ρόλο των ΜΑΤ, επιχειρώντας σε σημεία που δεν έπρεπε να επιχειρεί. Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη έξαρση καταγγελιών για αστυνομική βία, ενώ έμπειροι αστυνομικοί έκαναν λόγο για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη.

Τα «βέλη» των πολιτικών του αντιπάλων συγκέντρωσε επίσης για το οργανωμένο έγκλημα και τις περίπου 16 εκτελέσεις που είχαν γίνει σε διάστημα δύο ετών. Αυτό που έλεγαν τότε κυβερνητικές πηγές ήταν ότι για ένα μεγάλο διάστημα ομάδες του υποκόσμου έλυναν τις διαφορές τους με σφαίρες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, χωρίς να ακολουθούν συλλήψεις και εξαρθρώσεις οργανωμένων κυκλωμάτων.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο είχαν υπάρξει σε αρκετές περιπτώσεις ανακοινώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον υπουργό να φαίνεται ότι δεν είχε «συμβουλευτική προστασία» για να αποφύγει τις «κακοτοπιές». Παράδειγμα η ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις φωτιές, στην οποία είχε αναφέρει τη φράση που έγινε viral στο διαδίκτυο: «Αρχαία Ολυμπία, την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι».

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο και έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στάθηκε αιτία -σύμφωνα τουλάχιστον με τις «επίσημες» διαρροές- για την τότε αποχώρησή του. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωναν ωστόσο τότε ότι ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε στην πραγματικότητα υπό τη σκέπη του την Πυροσβεστική. «Δεν αποπέμφθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραίτησή του για πράξεις για τις οποίες είχε την ευθύνη και αποπέμφθηκε για τις φωτιές που μόνο τυπικά είχε την αρμοδιότητα», ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Σχετικά Άρθρα