ΣτΕ: “Ναι” για την έκδοση Μαροκινού που φέρεται μέλος του ΙSIS

 ΣτΕ: “Ναι” για την έκδοση Μαροκινού που φέρεται μέλος του ΙSIS

«Πράσινο φως» για την έκδοση στο Μαρόκο 30χρονου Μαροκινού BOUDARGA ή BOUDERGA MOHAMED, ο οποίος φέρεται μέλος του ISIS άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο 30χρονος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021 στη Θεσσαλονίκη έπειτα από ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Interpol που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του γενικού εισαγγελέα Εφετών του Μαρόκου για τα αδικήματα «της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την προετοιμασία και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο συλλογικής δράσης που αποσκοπεί στην υπονόμευση της δημόσιας τάξης, στην συλλογή και διαχείριση κεφαλαίων με πρόσθεση να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές πράξεις και της συλλογής κεφαλαίων με σκοπό την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών». Για τις πράξεις που του αποδίδονται προβλέπεται στο Μαρόκο ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Τόσο το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, όσο και ο Άρειος Πάγος, είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσής του με το σκεπτικό ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η βασιμότητα των ισχυρισμών του και ειδικότερα ότι στην πατρίδα του διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης (1.1.2023) υπέγραψε τη σχετική απόφαση για την έκδοσή του.

Όμως, ο 30χρονος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μόνο κατ΄ όνομα είναι μέλος του ISIS, δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που του αποδίδονται και δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη του Μαρόκου.

Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Ηλίας Μάζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης) απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης. Κι αυτό, διότι ο εκζητούμενος δεν παρέστη αυτοπροσώπως στο ΣτΕ, δεν είχε ταυτότητα ή διαβατήριο του Μαρόκου, δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού και δεν προσκομίστηκε συμβολαιογραφική πράξη παροχής πληρεξουσιότητας προς το δικηγόρο του, παρά τη σχετική προθεσμία που του δόθηκε.

Σχετικά Άρθρα