Στυλιανίδης για Ερυθρά Θάλασσα: “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πειρατή της διεθνούς τάξης”

 Στυλιανίδης για Ερυθρά Θάλασσα: “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πειρατή της διεθνούς τάξης”

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τα στενά του Σουέζ, με τις συνεχείς επιθέσεις των Χούτι κατά εμπορικών πλοίων, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι «είμαστε εδώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε πειρατή της διεθνούς τάξης», ενώ, υποστήριξε πως «έχουμε δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των Χούτι».

«Τα λιμάνια μας θα χάσουν πολλά, αν δεν περάσουν τα πλοία από το Σουέζ»

«Η κατάσταση όχι μόνο ξέφυγε, αλλά απειλεί το διεθνές εμπόριο, Σε μία στιγμή όπου η διεθνής οικονομία, έπειτα από μία κρίση που πέρασε με την άνοδο των επιτοκίων και προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τα επιτόκια για να επανέλθουμε στην ανάπτυξη.

Τώρα, εάν δεν αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση και αναγκάζονται όλες οι μεταφορές να αποφεύγουν το Σουέζ και να γίνονται με τον γύρο της Αφρικής, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος στο διεθνές εμπόριο θα είναι πολύ μεγάλο, ειδικά για χώρες όλης της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σωστά ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις για να αντιμετωπισθεί. Πιστεύω, ξέροντας την περιοχή, γιατί ως πρώην Επίτροπος είχα πολλές επισκέψεις εκεί, ότι υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές πιθανότητες να αντιμετωπισθεί η κατάσταση», τόνισε αρχικά.

«Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ήταν απούσα»

«Δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα στρατιωτικά θέματα, αλλά με την εμπειρία που έχω, νομίζω ότι οι άνθρωποι, τα συστήματα και τα πλοία από όλες αυτές τις μεγάλες χώρες που θα βρεθούν πολύ σύντομα στην Ερυθρά Θάλασσα και θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο, ένα “πλέγμα” σιγουριάς, ώστε τα πλοία να κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα με ασφάλεια.

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ήταν απούσα. Θα έπρεπε να συμμετάσχει. Αποτελεί παγκόσμια ναυτική – ναυτιλιακή δύναμη και από την άλλη, θα πρέπει να επιδείξει τη δυνατή πολιτική της βούληση σε τέτοιες συμμαχίες. Πρέπει να προσφέρουμε κάτι σημαντικό. Τόσο την πολιτική μας στήριξη, όσο και τη δική μας φρεγάτα.

Σε μία τέτοια κοινή πρωτοβουλία και συμμαχία, η Ελλάδα δεν έπρεπε να ήταν απούσα και γι’ αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και τη συναρμοδιότητα τριών Υπουργείων, του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Πετρίδη, του Υπουργού Άμυνας, κ. Δένδια και εμένα προσωπικά, του Υπουργείου Ναυτιλίας, αποφασίσαμε αυτήν τη συμμετοχή, είναι η πρωτοβουλία που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά κύριο λόγο και εισήλθαν και δέκα χώρες στην αρχή.

Τώρα συμμετέχει και η Ελλάδα, αλλά σας ανακοινώνω ότι ήδη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η γνωστή επιχείρηση Αταλάντα ετοιμάζεται να συμπαρασταθεί και αυτή σε αυτή την πρωτοβουλία. Μπαίνει και η Ευρώπη ως σύνολο, αν και είχε ευρωπαϊκές χώρες νωρίτερα», προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Η «εύθραυστη» θέση της Αιγύπτου

«Η Αίγυπτος βρίσκεται σε μία “εύθραυστη” πολιτική σκηνή και αντιλαμβάνεστε ότι εάν έχουμε τόσο σοβαρές επιπτώσεις οικονομικές λόγω του Σουέζ, του Άσαντ, αυτό θα έχει αντανακλάσεις στην αιγυπτιακή οικονομία.

Σε ένα “εύθραυστο” πολιτικό σύστημα και με δεδομένα τα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα, αντιλαμβάνεστε ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν κάποιες εξελίξεις που θα ήταν δραματικές και κατά τη γνώμη μου, δεν θα ήταν θετικές για την Ευρώπη, τον δυτικό κόσμο και όλους εμάς», υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Ο δυτικός κόσμος έχει τις τεχνολογικές δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούτι»

«Κατ’ αρχάς, η διεθνής κοινότητα αποστέλλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Μία μεγάλη συμμαχία είναι έτοιμη να συμπαρασταθεί στα πλοία που θέλουν να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα και να φθάσουν στη Μεσόγειο. Αυτό είναι ένα δυνατό και πολιτικό μήνυμα, αλλά και ουσιαστικό.

Το δεύτερο, η συμμετοχή της Αταλάντα, πρωτοβουλίας που είχαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή της Σομαλίας, απέδειξε τότε ότι μπορούσαμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο όλες αυτές τις επιθέσεις των λεγόμενων Σομαλών πειρατών. Στέφθηκε με επιτυχία. Τώρα, δεν λέω ότι είμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι Χούτι διαθέτουν κάποια όπλα, τα οποία είναι περισσότερο εξελιγμένα.

Φαίνεται ότι είναι όπλα που προέρχονται από ιρανική προέλευση, αλλά θεωρώ ότι μία τέτοια συμμαχία με δυνατότητες αντί – πυραυλικές, αντί – αντιαεροπορικής άμυνας τελευταίας τεχνολογίας, έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

«Θεωρώ ότι όλα αυτά τα νέα εξελιγμένα συστήματα, μεταξύ αυτών και η δική μας φρεγάτα, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μία ομάδα ανθρώπων όπως είναι οι Χούτι, που έχουν κάποια εξελιγμένα όπλα.

Πιστεύω πως ο δυτικός κόσμος έχει άλλες δυνατότητες –τεχνολογικές– να αντιμετωπίσει τέτοια. Θα πω ένα παράδειγμα. Όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί αυτήν την περίοδο από την περιοχή της Υεμένης εναντίον του Ισραήλ από τους Χούτι, κανένας δεν έχει φθάσει εκεί. Χρησιμοποιούν drones, από ό,τι φαίνεται για να μπορούν να χτυπούν πλοία μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Θεωρώ ότι υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες να αντιμετωπισθούν τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι το μήνυμα από μία μεγάλη συμμαχία, για να εξασφαλίσουμε τα ελληνόκτητα πλοία, αλλά και τους ναυτικούς μας», προσέθεσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Σχετικά Άρθρα