Ακρόπολη:Πώς θα γίνεται η πριβέ επίσκεψη των 5000 ευρώ εκτός ωραρίου- Πότε τίθεται σε ισχύ μαζί με το αυξημένο εισιτήριο

 Ακρόπολη:Πώς θα γίνεται η πριβέ επίσκεψη των 5000 ευρώ εκτός ωραρίου- Πότε τίθεται σε ισχύ μαζί με το αυξημένο εισιτήριο

Tο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της νέας τιμολογιακής πολιτικής των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, του υπουργείου Πολιτισμού. Η νέα αυτή πολιτική ουσιαστικά στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων από τα εισιτήρια και στην επανεπένδυση των μνημείων και των μουσείων για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

  • Σε αυτό το νέο πρόγραμμα προστίθεται μία εξατομικευμένη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης -πέρα από το καθορισμένο ωράριο- ύψους 5.000 ευρώ σε ομάδα μέχρι και πέντε επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν τα χρώματα της ανατολής ή του ηλιοβασιλέματος από τον Ιερό Βράχο.

Η νέα αυτή εμπειρία επίσκεψης θα προσφέρεται από την 1η Απριλίου του 2024, ημερομηνία που έχει οριστεί για την επίσημη ενεργοποίηση του προγράμματος των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη, το οποίο έχει ξεκινήσει πιλοτικά πριν από λίγους μήνες.

«Η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια εισόδου στους 350 περίπου αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και στα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού είναι επιβεβλημένη με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων δύο ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους -έως σήμερα- με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και του γεγονότος ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από 5ετίας, είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, επιτυγχάνεται εξορθολογισμός και απλοποίηση των κατηγοριών των εισιτηρίων με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία του ηλεκτρονικού συστήματος εισιτηρίων που θα επιτρέπει μελλοντικά στους χρήστες να αγοράζουν συνδυαστικά εισιτήρια περιήγησης με εκπτωτικά προνόμια.

Η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής αναπτύσσεται χρονολογικά σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου του 2024 και περιλαμβάνει την κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων, όπου συνδέονται με τα πέντε νέα Μουσεία-ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου). Σημειώνουμε πως τα μουσεία ΝΠΔΔ διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική. Επίσης, από την 1η Απριλίου θα εφαρμοστεί η νέα υπηρεσία «Εξατομικευμένης Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης» εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με αντίτιμο εισιτηρίου ύψους 5.000 ευρώ έως και πέντε άτομα την επίσκεψη. Στο χώρο θα μπορούν να βρίσκονται τέσσερις ομάδες επισκεπτών στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00) με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων.

  • Με τον νέο τρόπο τιμολόγησης καταργούνται οι υφιστάμενες 9 βαθμίδες στην κλίμακα των αντιτίμων εισιτηρίου εισόδου από 2 έως 20 ευρώ, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και τις 34 δικαιούχων ελευθέρας εισόδου, συνεπάγονται ένα πολύπλοκο σύστημα με δυσανάλογα βαρύ διαχειριστικό κόστος.

Τον Απρίλιο του 2025 ενεργοποιείται η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου ο καθορισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου γίνεται σύμφωνα με κατάταξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα.

  • Η είσοδος στην Ακρόπολη ορίζεται στα 30 ευρώ. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα κοστίζει 20 ευρώ για τους θερινούς μήνες και 10 ευρώ τους χειμερινούς. Στη δεύτερη κατηγορία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία άνω των 200.000 επισκεπτών, όπως η Αρχαία Αγορά και το Μουσείο Στοάς Αττάλου, ο Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου, ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Επιδαύρου, Ολυμπίας και Δελφών, καθιερώνουν το εισιτήριο ανά επισκέπτη στα 20 ευρώ.

Στην επόμενη κατηγορία συναντάμε χώρους μεσαίας επισκεψιμότητας από 75.000-200.000, όπως ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και Μεσσήνης, στους οποίους το εισιτήριο θα κοστίζει 15 ευρώ. Ακολουθούν οι δύο επόμενες κατηγορίες μικρής και πολύ μικρής επισκεψιμότητας κάτω των 75.000 στα 10 και 5 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ στα 50 ευρώ παραμένει το εισιτήριο για τον ενάλιο χώρο της Περιστέρας.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους και προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επιπλέον της πρώτης.

Σχετικά Άρθρα