Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι θα επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα

 Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι θα επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ευθέως στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής τους στο Σαν Φρανσίσκο ότι το Πεκίνο θα επανενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα.

Επίσης, είπε ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα με τρεις νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους. Την είδηση μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων τα NBC και ABC.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν σε μια ομαδική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν δώδεκα Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι ότι η προτίμηση της Κίνας είναι να πάρει την Ταϊβάν ειρηνικά και όχι με τη βία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Κινέζος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στις δημόσιες προβλέψεις Αμερικανών στρατιωτικών ηγετών που λένε ότι ο Σι σχεδιάζει να καταλάβει την Ταϊβάν το 2025 ή το 2027, λέγοντας στον Μπάιντεν ότι έκαναν λάθος επειδή δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με δύο νυν και έναν πρώην αξιωματούχο που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής από τον Μπάιντεν να προβεί σε δημόσια δήλωση μετά τη συνάντηση λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον στόχο της Κίνας για ειρηνική ενοποίηση με την Ταϊβάν και δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είπαν. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το κινεζικό αίτημα, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει σε αιτήματα από ΜΜΕ.

Σχετικά Άρθρα