Μεταπολεμική “ανατριχίλα” από τη Γερμανία: Panzerbatallion και χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα ρωσικά σύνορα

 Μεταπολεμική “ανατριχίλα” από τη  Γερμανία: Panzerbatallion και χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα ρωσικά σύνορα

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βίλνιους για να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του Αρβίντας Ανουσάουσκας προκειμένου να καθοριστούν οι όροι, υπό τους οποίους 4.800 Γερμανοί στρατιώτες και 200 πολίτες θα εδρεύουν εφεξής στη χώρα αυτή της Βαλτικής. Ουσιαστικά το Βερολίνο σχεδιάζει να τοποθετήσει, μόνιμα, χιλιάδες στρατεύματα σε απόσταση μόνον 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία και ακριβώς στη γραμμή του πυρός, υπό τον φόβο ότι το Κρεμλίνο μπορεί να εξαπολύσει επίθεση σε νατοϊκό έδαφος.

«Με αυτήν την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε την ηγετική ευθύνη της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας: «Η ταχύτητα ανάπτυξης του πρότζεκτ δείχνει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία κατανοεί μια τη νέα πραγματικότητα ασφάλειας».

Σε μία άνευ προηγουμένου, για τα μεταπολεμικά δεδομένα, κίνηση προχωρεί η Γερμανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνει το Politico, έχει ανατρέψει κάθε στρατιωτική ορθοδοξία στο Βερολίνο: Πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα.

  • Μία από τις μονάδες που απαρτίζουν τη νέα ταξιαρχία είναι η Panzerbatallion 203 από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πρόκειται όμως για μια τεθωρακισμένη μονάδα που έχει παραδώσει όλα τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και περιμένει νέες αντικαταστάσεις, δηλαδή νέα τανκς.

Ο Πιστόριους δηλώνει ότι η παραγγελία για νέα τανκς έχει γίνει και μόλις κατασκευαστούν, θα αποσταλούν απευθείας στη Λιθουανία.

Εκφράζονται ωστόσο και ανησυχίες κατά πόσον χωρίς μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και χωρίς τα κύρια συστήματα μάχης Leopard 2, η ταξιαρχία της Λιθουανίας «θα είνα καν έτοιμη για άμυνα», όπως προειδοποίησε ο Roderich Kiesewetter, εκ της αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών και βετεράνος συνταγματάρχης με 27 χρόνια υπηρεσίας.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το πώς η όλη αυτή η στρατιωτική ανάπτυξη ταιριάζει με τα χειμαζόεμενα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας.

Το κόστος συντήρησης αυτής της μονάδας στη Λιθουανία κοστίζει μηνιαίως ποσό μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η πλήρης ταξιαρχία θα είναι δε σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι το 2027.

Από τη πλευρά της, η Λιθουανία θα κατασκευάσει τη «φυσική» υποδομή για τις βάσεις, δαπανώντας περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα από την ικανότητα του εξοπλισμού και τις χρηματοδοτικές ανησυχίες, το Βερολίνο φαίνεται να έχει δεσμευτεί σε αυτό το έργο – φάρος όπως αποκαλείται σηματοδοτώντας τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και να μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια ετοιμoπόλεμη δύναμη.

Το ανατολικό μέτωπο έχει πλέον μετακινηθεί ακόμη πιο ανατολικά και είναι καθήκον της Γερμανίας να το προστατεύσει», είπε ο Γερμανός Υπουργός Αμυνας Πιστόριους.

Με πληροφορίες από Politico

Σχετικά Άρθρα