2023: H χρονιά που τα κοινωνικά δίκτυα αντικατέστησαν την συνείδηση  της κοινωνίας

 2023: H χρονιά που τα κοινωνικά δίκτυα αντικατέστησαν την συνείδηση  της κοινωνίας

Εάν θα έπρεπε να βάλω ένα τίτλο στην χρονιά που διανύει τις τελευταίες της εβδομάδες, θα ήταν ότι τα κοινωνικά δίκτυα αλλοίωσαν τους κοινωνικούς και οικονομικούς συνδέσμους της πραγματικής κοινωνίας.

Γράφει ο Πέτρος Βαμβακάς*

Από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο και από την Ουκρανία στην Γάζα, παρακολουθούμε και καταναλώνουμε ανθρώπινες τραγωδίες απάνθρωπα και με βουλιμία, χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις διαστάσεις της κάθε τραγωδίας που παρακολουθούμε, χωρίς να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές επιπτώσεις. Μουδιασμένοι θεατές στις κλιματικές καταστροφές, την διατροφική ανασφάλεια, την εξάπλωση της βίας, την έλλειψη πλουραλιστικού λόγου. Το ίδιο παρατηρήσαμε και σε άλλους τομείς, όπως την πολιτική και την οικονομία με την διολίσθηση όλων των θεσμών και την κοινωνική κόπωση ενδεικτικό της αποχής που ήταν σε άνοδο σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις της χρονιάς.

Το 2023 είχαμε δημοκρατικές εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες η αποχή ή ήταν πρώτο κόμμα ή κυριάρχησαν λαϊκίστικες, εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις. Εκλογικά σώματα τα οποία όλο και περισσότερο ήταν αποξενωμένα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά από τις κυρίαρχες πολιτειακές δυνάμεις, λειτουργώντας σαν αποδέκτες πολιτικών αποφάσεων και όχι συμμετέχοντες σε αυτές. Σε πολιτικό επίπεδο, εάν πριν μία δεκαετία το ερώτημα ήταν η εξάπλωση της δημοκρατίας, τα γεγονότα του 2023 φέρνουν στο προσκήνιο το ερώτημα είναι εάν είναι εφικτή η επαναφορά της δημοκρατίας. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήσαμε τον τελευταίο χρόνο και στα πλαίσια της φιλελεύθερης οικονομίας. Πληθωριστικές τάσεις με βαθιές επιπτώσεις έπληξαν τα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα της κοινωνίας με δυσανάλογες επιπτώσεις. Ενώ η διακίνηση κεφαλαίων συνέχισε να επωφελείται μια παγκόσμια οικονομία που παρέχει τεράστιες ευκαιρίες λόγω των πολλαπλών και διαφόρων κρίσεων, γεωπολιτικών μετατοπίσεων αλλά και των διαφόρων οικονομικών και επενδυτικών εργαλείων στην διάθεση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS.GR

Σχετικά Άρθρα