Healthflix: Η τηλεόραση για την υγεία αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024

 Healthflix: Η τηλεόραση για την υγεία αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024

Ένα τηλεοπτικό κανάλι αφιερωμένο στην υγεία αναμένεται να είναι το Healthflix, ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, που -εντός του 2024- θα βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών.

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες υπηρεσίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η προηγμένη ψηφιακή πλατφόρμα Healthflix, αντίστοιχη των Netflix και Ertflix, θα παρέχει δωρεάν περιεχόμενο πολυμέσων (κείμενο, εικόνες, ήχος και βίντεο), καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών και επαγγελματιών υγείας πάνω σε υγειονομικά ζητήματα.

Το Healthflix θα είναι διασυνδεδεμένο με το Σύμβουλο Υγείας, ένα ψηφιακό εργαλείο που ήδη έχει εξαγγελθεί και αναπτύσσεται από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), με στόχο να αποτελέσει την βασική πύλη εισόδου και γνωριμίας του πολίτη με το σύστημα υγείας.

Το κανάλι Healthflix θα περιέχει ενημερωτικά προγράμματα που εκπαιδεύουν τον πολίτη σε σωστές συμπεριφορές υγείας, αλλά και χρηστικά βίντεο αναφορικά με την πλοήγησή του στις υπηρεσίες υγείας. Σε ένα ψηφιακό, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον και με βάση το ατομικό προφίλ, το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό, τις ανάγκες, τις συνήθειες, δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα και άλλες σταθερές ή μεταβλητές παραμέτρους, ο Σύμβουλος Υγείας, στοχεύει στη διευκόλυνση, προαγωγή και ενδυνάμωση του πολίτη.

Ουσιαστικά, επιλέχτηκε η μορφή της τηλεόρασης γιατί δεν προϋποθέτει ψηφιακές δεξιότητες, είναι εύκολη στη χρήση της και περισσότερο προσιτή στον πολίτη σε σύγκριση με άλλα ψηφιακά μέσα.

Στο κανάλι Healthflix, ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί οπτικοακουστικές οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, την άυλη συνταγογράφηση και τη χρήση άλλων σημαντικών διαθέσιμων εργαλείων, τα οποία αν και σήμερα υπάρχουν, ο πολίτης δεν γνωρίζει τη σημασία τους, αλλά και πώς να τα χρησιμοποιεί.

Το Healthflix προορίζεται να καταπολεμήσει τη σύγχρονη μάστιγα του ψηφιακού αναλφαβητισμού, καθώς επίσης και την παραπληροφόρηση με τις καταστροφικές συνέπειές της, που τις βιώσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει Videos On Demand και Live περιεχόμενο, με επικέντρωση την εκπαίδευση του πολίτη σε ζητήματα πρόληψης, καθώς επίσης και στη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων, (self test, αντλίες ινσουλίνης κ.α.).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα πλατφόρμα αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2024 και πριν από τις Ευρωεκλογές, ενώ ήδη αρκετές Επιστημονικές και Ιατρικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την παροχή οπτικοακουστικού υλικού.

Τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης συνεντεύξεων τύπου, εκδηλώσεων και άλλων διοργανώσεων για την υγεία, μέσω live streaming.

Η διασύνδεση με τον «Σύμβουλο Υγείας»

Η ψηφιακή πλατφόρμα Healthflix θα είναι διασυνδεδεμένη με την άλλη ψηφιακή πλατφόρμα, τον «Σύμβουλο Υγείας», ή αλλιώς Myhealthdata app και θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη και με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα αναφορικά με τις προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί.

Η εφαρμογή θα αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά και θα διαμορφώνει το ατομικό του προφίλ υγείας του πολίτη, σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου και σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό αντίστοιχης ηλικίας.

Παράλληλα, θα καθοδηγεί τον χρήστη στο ποιες είναι οι ενδεδειγμένες εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί με βάση την ηλικία του, θα του υπενθυμίζει τα ετήσια τσεκ απ, αλλά και τι πρέπει να κάνει προκειμένου να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του. Τέλος, θα διαθέτει και ειδικές ειδοποιήσεις για τους εμβολιασμούς με βάση τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Σύμβουλος Υγείας θα περιλαμβάνει και βιβλιοθήκες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη παραγόντων κινδύνου (Παχυσαρκία, Κάπνισμα, Αλκοολισμός, Ψυχική Υγεία κ.ά.).

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Σχετικά Άρθρα