Θέρμανση:Το libre βάζει στο μικροσκόπιο όλες τις επιλογές για την πιο οικονομική λύση

 Θέρμανση:Το libre βάζει στο μικροσκόπιο όλες τις επιλογές για την πιο οικονομική λύση

Το κρύο έχει γίνει ήδη «τσουχτερό» στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και εκατομμύρια νοικοκυριά αναζητούν λύση οικονομικής θέρμανσης μεσούσης της αύξησης των τιμών ενέργειας. Ενόψει της εφαρμογής των νέων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος – τα οποία είναι άμεσα συναρτώμενα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας – ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούσε εδώ και χρόνια την έσχατη λύση για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Της Αλεξάνδρας Μιχαηλίδου

Μπορεί να ήταν ακριβό, αλλά το κρύο στις πόλεις διαρκεί λίγο, άρα κατέληγε φθηνότερη λύση από το πετρέλαιο. Αυτό έχει αλλάξει πλέον.

Μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών της Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δίνει την απάντηση στα ελληνικά νοικοκυριά, προβαίνοντας σε σύγκριση του κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες για τον χειμώνα 2023 -2024.

Η θέρμανση με φυσικό αέριο αποδεικνύεται η οικονομικότερη επιλογή, με το πετρέλαιο να ακολουθεί.

Όπως σημειώνεται στην μελέτη, η μικρή αύξηση της τάξης του 10-15% που παρατηρείται -σε σχέση με πέρυσι- στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα το κόστος θέρμανσης μέσω συστημάτων φυσικού αερίου να είναι φθηνότερο από εκείνο που χαρακτηρίζει τα συστήματα πετρελαίου.

Συμφέρει το φυσικό αέριο

Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι λέβητες φυσικού αερίου – τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- θεωρούνται ως η πιο οικονομικά αποδοτική επένδυση προς αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου, ανεξαρτήτως του ύψους των ετήσιων θερμικών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως  η ευρεία διακύμανση που παρατηρείται, από το 2021 και έπειτα, στις τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα.

  • Παρά τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, τα συστήματα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας τεχνολογίας μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται να είναι μια εξίσου οικονομικά αποδοτική πρόταση, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου, η οποία ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα συστήματα φυσικού αερίου ως προς τα έτη απόσβεσης.

Σε ό,τι αφορά στις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, εμφανίζονται ως οικονομικά συμφέρουσες λύσεις κυρίως για ετήσιες θερμικές ανάγκες που ξεπερνούν τις 9.000 kWhth.

Απλησίαστα τα τζάκια, απαγορευτικό το ρεύμα

Το ηλεκτρικό ρεύμα (με σόμπες ή air condition) είναι εξαιρετικά κοστοβόρα επιλογή θέρμανσης. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το στοιχείο του ρίσκου είναι υπαρκτό, καθώς από 01/01/2024 αναμένονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος (μπλε, πράσινου και πορτοκαλί χρώματος) μαζί με την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία πλέον θα ονομάζεται «Μηχανισμός Διακύμανσης».

  • Σε ό,τι αφορά στα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε την σύγκριση ανάμεσα στα μοναδιαία κόστη θερμικής ενέργειας (ευρώ ανά κιλοβατώρα) που έχουν υπολογιστεί για τις χειμερινές σεζόν 2022-2023 & 2023-2024, αντίστοιχα:

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε το κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος για ένα μέσο νοικοκυριό με θερμικές ανάγκες περί τις 3.000 κιλοβατώρες ανά 4μηνο:

Η θέρμανση γίνεται επένδυση

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λύκος δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί πως η θέρμανση εξελίσσεται πλέον σε επένδυση και ως τέτοια θα πρέπει να λάβει την αντίστοιχη κρατική επιδότηση.

«Το κόστος της θέρμανσης εξαρτάται από το πού ζεις: πόλη ή επαρχία. Θεωρώ πως η καλύτερη λύση από όλες – και εκεί θα έπρεπε να μπει και το «Εξοικονομώ»- είναι τα ενεργειακά τζάκια και οι ενεργειακές σόμπες (…) το συμβατικό τζάκι σού δίνει απόδοση 20%, το ενεργειακό τζάκι σού δίνει 80%, εάν είναι καλό. Για να εγκαταστήσεις, όμως, το ενεργειακό τζάκι, θέλεις 3.000-3.500 ευρώ. Σε  αυτό το σημείο μπορεί να μπει το «Εξοικονομώ», όπως μπορεί να μπει και στην τοποθέτήση φωτοβολταϊκών στις στέγες», σημειώνει ο κ. Λύκος και προσθέτει:

«Το θέμα είναι να μπορείς εσύ ο ίδιος να είσαι κατά ένα 50% ή 60% παραγωγός της κατανάλωσής σου. Αυτό, όμως, δεν το επιτρέπουν οι μεγάλες εταιρείες, δεδομένου πως δεν υπάρχουν δίκτυα χαμηλής τάσης. Αυτή την επένδυση πρέπει να στην δώσει το κράτος. Γι’ αυτό πρέπει το «Εξοικονομώ» να διπλασιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Όχι όποιος πρόλαβε, τον Κύριο οίδε».

Σχετικά Άρθρα