8 χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα για υπέροχες διακοπές

 8 χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα για υπέροχες διακοπές

Κλασικοί και εναλλακτικοί προορισμοί για να αποδράσετε τα φετινά Χριστούγεννα σε όμορφα μέρη της Ελλάδας. Γραφικά χωριά, παραμυθένιες πόλεις και θεματικά πάρκα για να επισκεφτείτε από κοντά. Μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και προτείνουμε προορισμούς για γιορτινές αποδράσεις. Γραφικά ορεινά χωριά και όμορφες πόλεις με λίμνες, ποτάμια, αλλά και περιτριγυρισμένες από έλατα με το τοπίο να γίνεται πιο ξεχωριστό, σαν να ξεπροβάλλουν από παραμύθι.

Ο Δεκέμβρης κλείνει μέσα του την ωραιότερη περίοδο του χρόνου, τα Χριστούγεννα με τα έλατα να στολίζονται σε κεντρικές πλατείες, σε σπίτια, τα φωτάκια να δίνουν μια πιο αστραφτερή ατμόσφαιρα και οι μυρωδιές με κανέλα, πορτοκάλι και βούτυρο να κάνουν το όλο σκηνικό ακόμα πιο ειδυλλιακό.

Πολλά μέρη της Ελλάδας στήνουν χριστουγεννιάτικα χωριά, διοργανώνουν ενδιαφέρουσες δράσεις και εργαστήρια για να συμμετέχουν τα παιδιά, ενώ όταν το τοπίο είναι ομιχλώδης με τα τζάκια να παίρνουν φωτιά και οι βουνοκορφές να είναι χιονισμένες έχουμε το τέλειο σκηνικό για να γίνουν οι γιορτές ακόμα πιο όμορφες αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συγκεντρώσαμε στο άρθρο και προτείνουμε προορισμούς, ανά την Ελλάδα, για να επιλέξετε σε ποιο μέρος θα κάνετε φέτος Χριστούγεννα. Αξιοθέατα, εναλλακτικές δραστηριότητες, επισκέψιμα χωριά, τοπικά προϊόντα και φυσικά γιορτινές εκδηλώσεις, ανάλογα τον προορισμό, για να περάσετε υπέροχα στις διακοπές σας.

8 χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα

Χριστούγεννα στο Καρπενήσι

Το Καρπενήσι είναι ένας προορισμός «τεσσάρων εποχών», ωστόσο το χειμώνα προσελκύει περισσότερους επισκέπτες και τη περίοδο των γιορτών είναι πάντα στη λίστα με τα «top» μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε.

Το Καρπενήσι βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας κι είναι περιτριγυρισμένο από δάση και ψηλά βουνά, μοναστήρια και εκκλησίες κρυμμένα μέσα σε ένα φυσικό τοπίο, και ιστορικά μνημεία. Τα υπέροχα φαράγγια, οι δραστηριότητες σε όμορφα φυσικά τοπία, τα θεματικά πάρκα για να απασχολούνται ευχάριστα τα παιδιά και τα παραδοσιακά χωριά συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που μπορείτε να απολαύσετε στο τόπο.

Με αφετηρία τη πόλη του Καρπενησίου μπορείτε να γνωρίσετε τα αξιοθέατα του τόπου: την πασίγνωστη Μονή Προυσού, τη Μαύρη Σπηλιά, υπήρξε κρησφύγετο των ντόπιων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το Μεγάλο Χωριό είναι από τα πιο τουριστικά, τη λίμνη Κρεμαστών, το περίφημο φαράγγι Πάντα Βρέχει και πηγαίνετε στο χωριό Ασπρόπυργο για να δοκιμάσετε το τοπικό τσίπουρο που φτιάχνουν οι κάτοικοι από Μούρα.

Το Καρπενήσι, εκτός από την πανέμορφη φύση που το περιβάλλει, είναι μια αρχοντική πόλη πραγματικά ντυμένη από έλατα και βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων. Στη πόλη του Καρπενησίου πιείτε από το αθάνατο νερό από το λιοντάρι της μαρμαρόστρωτης πλατείας, δείτε τον Ναό της Αγίας Τριάδας με το μικρό ηλιακό ρολόι στο καμπαναριό -σήμα κατατεθέν του τόπου που είναι ορατό από κάθε σημείο.

Από τα τοπικά προϊόντα και φαγητά δοκιμάστε το μέλι από έλατο, το τσαλαφούτι – τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, κατσικίσιο βούτυρο, παραδοσιακές πίτες με προσούτο και λουκάνικο, το προσούτο -από τα διασημότερα αλλαντικά του τόπου -, το χασάπικο -τοπικό φαγητό με μοσχαρίσιο κρέας που μαγειρεύεται σε πήλινο στη χόβολη , αγριογούρουνο στιφάδο, γίδα βραστή και χοιρινό με χόρτα.

Χριστούγεννα στα Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα είναι ένας τόπος μαγικός που το άγριο τοπίο γοητεύει τους επισκέπτες ενθαρρύνοντας τους να το εξερευνήσουν για να γνωρίσουν από κοντά τα χωριά που είναι φωλιασμένα εκεί πάνω στην Ήπειρο και έχουν μείνει ανέγγιχτα από τη τουριστική ανάπτυξη. Εκεί πάνω ο χρόνος κυλάει διαφορετικά, αυθεντικά.

Από τα πιο γνωστά χωριά στα Τζουμέρκα είναι οι Καλαρρύτες που μπορεί να γίνουν η αφετηρία σας για να εξερευνήσετε αυτό τον τόπο με την απαράμιλλη ομορφιά. Τώρα το χειμώνα το τοπίο είναι πιο μελαγχολικό με τον γκρίζο ουρανό από την καθημερινή ομίχλη και τα τζάκια που δεν σταματούν να βγάζουν καπνό, αφού οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Οι Καλαρρύτες είναι φωλιασμένο στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου και χτισμένο όλο σε μια απότομη πλαγιά και ακριβώς απέναντι του είναι το χωριό Συρράκο που τα χωρίζει μια χαράδρα. Αν σας αρέσει η πεζοπορία δοκιμάστε να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο- αν και φαίνεται ότι είναι στη ίδια ευθεία χρειάζεται να περπατήσετε περίπου δύο ώρες με τη διαδρομή να σας αποζημιώνει.

Μην παραλείψετε να δείτε και το χωριό Πράμαντα και να επισκεφτείτε το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Να σημειώσουμε πως το συγκρκριμένο χωριό φημίζεται για τις ταβέρνες με κρέας.

Γραφικά χωριά, άγρια βουνά, γεφύρια, μοναστήρια χτισμένα πάνω σε βράχους, τεχνητές λίμνες και σπήλαια είναι το κάδρο που θα συναντήσετε στα Τζουμέρκα.

Η κουζίνα της Ηπείρου, όπως είναι γνωστό, λόγω της ιδιομορφίας του τόπου είναι «φτωχή» και στα Τζουμέρκα θα απολαύσετε ηπειρώτικες πίτες με χόρτα εποχής, μανιταρόπιτες και τυρόπιτες, κρέατα στα κάρβουνα, κυνήγι και λουκάνικα.

Χριστούγεννα στα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα θεωρούνται «πρωτεύουσα των ελληνικών Χριστουγέννων», καθώς το θεματικό πάρκο «ο Μύλος των Ξωτικών» που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τα Τρίκαλα είναι μια «ζωντανή» πόλη με ιστορία και ο επισκέπτης έχει πολλά να δει και να κάνει, ενώ είναι περιτριγυρισμένη από όμορφα χωριά μέσα στη φύση. Μάλιστα, ο ποταμός Ληθαίος περνάει μέσα από τη πόλη και αυτή τη περίοδο είναι ακόμα πιο όμορφο το τοπίο που όλα είναι στολισμένα με λαμπιόνια.

Η βόλτα μέσα στη πόλη θα αποκαλύψει στον επισκέπτη την πολυπολιτισμικότητα του τόπου και οι ντόπιοι έχουν πάντα μια ιστορία να πουν για τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τα Τρίκαλα: από τον Ασκληπιό μέχρι τον Τσιτσάνη και τον Μητροπάνο.

Ανεβείτε στο Ρολόι, το ψηλότερο σημείο της πόλης που είναι μέσα στο Βυζαντινό Κάστρο, και επιστρέψτε από το δρομάκι που σας οδηγεί μέσα από τη συνοικία Βαρόσι -από τις πιο πλούσιες που διατηρεί ακόμα επιβλητικά αρχοντικά, χτισμένα από τον 18ο αιώνα -για να καταλήξετε στα Παλιά Μανάβικα για φαγητό.

Στα αξιοθέατα του τόπου, μεταξύ άλλων, είναι τα Οθωμανικά λουτρά και τα μουσείο του Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ από τα ωραιότερα σημεία της πόλης είναι η Γέφυρα, έχει ανακηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που ουσιαστικά ενώνει τη παλιά με την σημερινή σύγχρονη πόλη και έχει κατασκευαστεί από το 1886 από Γάλλους μηχανικούς.

Για κοντινές εκδρομές αξίζει να επισκεφτείτε τα Μετέωρα, να ανεβείτε σε κάποια από τα ιστορικά μοναστήρια, την Πύλη Τρικάλων και αν έχετε χρόνο να φτάσετε μέχρι το ορεινό χωριό Περτούλι για να απολαύσετε εναλλακτικές δραστηριότητες και να κάνετε στάση για φαγητό.

Λουκάνικα, χοιρινό με σέλινο, μπατζίνα, αγριογούρουνο και χαλβάς είναι από τα πιο περιζήτητα φαγητά στα Τρίκαλα.

Χριστούγεννα στο Βαλτεσινίκο

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας είναι το Βαλτεσινίκο που βρίσκεται πνιγμένο στα έλατα και η διαδρομή για να φτάσετε ως εκεί είναι απλά μοναδική. Σίγουρα, το τοπίο μεταμορφώνεται όταν χιονίζει και γίνεται ακόμα πιο ατμοσφαιρικό.

Η ζωή στο χωριό κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία που έχει καφενείο και δύο ταβέρνες, ενώ μια βόλτα μέσα στα καλντερίμια θα σας αποζημιώσει. Είναι ένα ήσυχο χωριό, όχι τουριστικό, και μπορεί να γίνει η αφετηρία σας για να εξερευνήσετε τα υπόλοιπα χωριά της Γορτυνίας.

Μάλιστα, το χωριό φημίζεται για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια που έχει με τα περισσότερα να στέκουν εκεί επιβλητικά από περασμένους αιώνες.

Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να επισκεφτείτε τα χωριά Ελληνικό και Στεμνίτσα -κάνετε στάση για γλυκό -, το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, την Ιερή Μονή Τιμίου Προδρόμου, το οποίο χτίστηκε τον 12ο αιώνα και το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιομπίβισι -τόπο καταγωγής του.

Ψητά κρεατικά και φαγητά στη γάστρα, κουνέλι με σκόρδο και καρύδια, αγριογούρουνο σε μπιφτέκι και λουκάνικο, ελάφι μαγειρεμένο με σάλτσα, κόκορα με χυλοπίτες και παραδοσιακές πίτες είναι τα ξακουστά πιάτα της περιοχής.

Χριστούγεννα στο Μέτσοβο

Κλασική επιλογή για να αποδράσετε τις ημέρες των γιορτών είναι το Μέτσοβο- το γραφικό χωριό φωλιασμένο στα βουνά της Ηπείρου με τα επιβλητικά διώροφα, πέτρινα αρχοντικά και την μοναδική πλούσια φύση που κάνει το τοπίο ακόμα πιο ειδυλλιακό.

Στο Μέτσοβο θα απολαύσετε τις βόλτες σας μέσα στο χωριό, γυρίζευαι όλο με τα πόδια, για να δείτε τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις γειτονιές με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τις περιποιημένες γουστόζικες αυλές, ενώ ο ήχος από τρεχούμενα νερά θα σας συνοδεύει. Αυτή την εποχή τα τζάκια δεν σταματάνε να καίνε και τις πρωινές ώρες η ομίχλη χαρίζει ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό σκηνικό .

Στα αξιοθέατα του ορεινού χωριού είναι το λαογραφικό μουσείο, που ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με τη ζωή του τόπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στον τρίτο όροφο λειτουργεί το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, η Πινακοθήκη Αβέρωφ, και το τυροκομείο Τοσίτσα, το οποίο λειτουργεί από το 1958 -να σημειώσουμε πως το Μέτσοβο φημίζεται για τα ξακουστά τυριά που βγάζει: το μετσοβόνε και τη μετσοβέλλα. Μη διστάσετε να κάνετε βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο -ένα μοναδικό φυσικό πάρκο όπου εκεί μέσα υπάρχει και παιδική χαρά για να παίξουν τα παιδιά.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μέτσοβο, στο διπλανό χωριό Ανήλιο, βρίσκεται το Anilio Park που μπορείτε να κάνετε πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες ή απλά να καθίσετε στο σαλέ και να απολαύσετε τον καφέ ή ένα ζεστό αφέψημα. Για μια απόδραση μπορείτε να επισκεφτείτε τα Γιάννενα, απέχουν μόλις 45 λεπτά, αλλά και τη Μηλιά ένα ορεινό χωριό που είναι πολύ γραφικό, καθόλου τουριστικό με τους επισκέπτες να βλέπουν από κοντά την ήρεμη ζωή σε ένα ορεινό χωριό που οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ξυλογλυπτική- μη διστάσετε να καθίσετε σε ένα από τα τρία παραδοσιακά καφενεία του χωριού για να απολαύσετε τσίπουρο με μεζεδάκια.

Στις σπεσιαλιτέ του τόπου είναι τα κρέατα, όπως κοντοσούβλι και λουκάνικο, το κυνήγι, θα βρείτε πιάτα με αγριογούρουνο από στιφάδο μέχρι ψημένο στη γάστρα με κάστανα, οι ηπειρώτικες πίτες και φυσικά η φασολάδα- λόγω του κρύου είναι το φαγητό που προτείνουν οι κάτοικοι.

Χριστούγεννα στην Καστοριά

Η Καστοριά, με σήμα κατατεθέν τη λίμνη, που δίνει μια άλλη αύρα στη μακεδονίτικη πόλη , ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, με το τοπίο να γίνεται ακόμα πιο ατμοσφαιρικό κερδίζοντας πολλούς επισκέπτες. Επιπλέον, η Καστοριά είναι ξακουστή για τη τέχνη της γούνας που μετρά πάνω από 500 χρόνια ζωής.

Κάνοντας μια βόλτα μέσα στις γοητευτικές γειτονιές της πόλης ο επισκέπτης θα καταλάβει από τα επιβλητικά αρχοντικά την άνθιση που έχει γνωρίσει το μέρος. Μάλιστα, τόσο η εξωτερική όψη όσο και η εσωτερική των αρχοντικών μέχρι σήμερα αποτελεί δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής -κάθε σημείο θα θέλετε να το απαθανατίσετε για να κρατήσετε την αριστοκρατική ομορφιά.

Στα αξιοθέατα της Καστοριάς περιλαμβάνονται το Σπήλαιο του Δράκου, που ανακαλύφθηκε από τους ντόπιους, η Μονή Μαυριώτισσας και το Λαογραφικό Μουσείο. Φυσικά η λίμνη Ορεστιάδα είναι από μόνη της το κυριότερο αξιοθέατο που θα δείτε απολαμβάνοντας τις βόλτες σας σε ένα δρόμο μοναδικής ομορφιάς. Επίσης, αξίζει να πάτε μέχρι τον λόφο του Άη Θανάση για να δείτε πανοραμικά την Καστοριά, και καιρού επιτρέποντος να κάνετε μια θαλάσσια βόλτα μέσα στη λίμνη.

Τις ημέρες των γιορτών η Καστοριά φοράει τα γιορτινά της και γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή τα λαμπιόνια που φωτίζουν τη πόλη δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο κάδρο με τη λίμνη να δίνει το δικό της στίγμα. Δίπλα στη λίμνη στήνεται το θεματικό πάρκο «Μαγική Λιμνοπολιτεία» που έχει λούνα παρκ, παγοδρόμιο και ξύλινα σπιτάκια. Κατά τη διάρκεια των γιορτών γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά -παιδικές παραστάσεις, ταχυδακτυλουργοί, αλλά και street party.

Η Καστοριά έχει πλούσια γαστρονομία με φαγητά που γίνονται στην κατσαρόλα και στη γάστρα -μεταξύ άλλων δοκιμάστε το τοπικό τους φαγητό σαρμάδες με λάχανο τουρσί, πίτα με λάχανο και γροβάδι σούπα ή ψημένο στο φούρνο.

Χριστούγεννα στη Βαμβακού

Η Βαμβακού, το χωριό που βρίσκεται στο Πάρνωνα, σε 900 μέτρα υψόμετρο και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ξανά ζωή είναι ιδανικός προορισμός για τις γιορτές.Τα αναμμένα τζάκια, οι μυρωδιές των γλυκών από τους ξυλόφουρνους, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι λαχταριστές εορταστικές γεύσεις, η θαλπωρή των ημερών, οι χιονισμένες βουνοκορφές, τα λαμπιόνια που λαμπυρίζουν, τα γέλια κι οι χαρές σημαίνουν Χριστούγεννα στο χωριό, όπως παλιά.

Το χωριό φοράει τα γιορτινά του και οι επισκέπτες θα βρουν προγράμματα με ενδιαφέρουσες δράσεις για τα παιδιά, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει πανέμορφα χωριά για να επισκεφτείτε, όπως είναι η Καστάνιτσα και ο Πραστός.

Χριστούγεννα στο Νυμφαίο

Τα πρώτα κρύα και η πτώση της θερμοκρασίας, στα τέλη του φθινοπώρου, έφεραν τη περασμένη βδομάδα και τα πρώτα χιόνια στο γοητευτικό ορεινό χωριό, το Νυμφαίο που είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Να σημειώσουμε πως το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αν και το χωριό, βρίσκεται έξω από τη Φλώρινα, που η ιστορία του ξεκίνησε το 1385 κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε, αλλά από τη δεκαετία των 90s έχει ξανά ζωή χάριν στους ευεργέτες του τόπου και θεωρείται από τα ωραιότερα πέτρινα χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα η UNESCO το έχει βάλει στη λίστα με τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης.

Μια βόλτα μέσα στο χωριό θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις: πέτρινα, επιβλητικά αρχοντικά, η είσοδος στο χωριό γίνεται από ένα τοξωτό γεφύρι, λιθόστρωτα καλντερίμια και μια φύση να αλλάζει διαδοχικά το τοπίο ανάλογα την εποχή.

Σε ταξιδευτές που αναζητούν περισσότερο τη φύση στις εξορμήσεις τους, το Νυμφαίο είναι ιδανικός προορισμός- δε λείπουν φυσικά και τα αξιοθέατα του χωριού όπως το λαογραφικό μουσείο, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου – σήμα κατατεθέν του τόπου.

Στη γαστρονομία του του ορεινού χωριού τα κρέατα έχουν τον πρώτο λόγο, γίνονται κυρίως στη σούβλα, όπως και το κυνήγι – θα βρείτε πιάτα με ελάφι και αγριογούρουνο κυρίως μαγειρευτά – και δεν λείπουν οι πίτες και ο τραχανάς που τον σερβίρουν με βούτυρο.

Σχετικά Άρθρα