Το Ισραήλ ισοπεδώνει το Χαν Γιουνίς – Η πολεμική επιχείρηση στο νότο της Γάζας εντείνει τον ανθρωπιστικό όλεθρο

 Το Ισραήλ ισοπεδώνει το Χαν Γιουνίς – Η πολεμική επιχείρηση στο νότο της Γάζας εντείνει τον ανθρωπιστικό όλεθρο

Σπίτια στο Χαν Γιουνίς ήταν μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας, και οι κάτοικοι είχαν ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για να φύγουν. Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια προειδοποιώντας τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών να εκκενώσουν την πόλη και ότι η πόλη είναι πλέον «επικίνδυνη ζώνη μάχης» προτρέποντας ότι πρέπει να βρουν καταφύγιο στη Ράφα, νοτιότερα. Περιείχε επίσης έναν κωδικό QR που συνδεόταν με έναν ιστότοπο που χαρτογραφούσε όλες τις αριθμημένες συνοικίες και ζητούσε από τους κατοίκους τη θέση της συσκευής τους.

Ο στρατός του Ισραήλ παραμένει αποφασισμένος να στοχεύσει το Χαν Γιουνίς επειδή πιστεύει ότι η ηγεσία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Γιαχία Σινουάρ, εδρεύει σε σήραγγες κάτω από την πόλη

«Ο στόχος της φάσης στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η καταστροφή της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς», δήλωσε ο Ταμίρ Χέιμαν, πρώην ταγματάρχης των IDF, ο οποίος επέστρεψε για να παρέχει συμβουλές στους πρώην συναδέλφους του. Κάποια στιγμή, μετά από ένα ορισμένο επίπεδο βομβαρδισμών, αναμένεται χερσαία επιχείρηση.

Οι νέες μάχες στη Γάζα επεκτάθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να κάνει λόγο για σχεδόν 200 νεκρούς από τα χθεσινά ισραηλινά χτυπήματα. «Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αργά χθες τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τις οικογένειές τους.

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ξεκίνησαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκε επίσης ένας άμαχος.

Ανθρωπιστική καταστροφή στο νότο

Η νέα στρατιωτική φάση εντείνει την ανθρωπιστική καταστροφή στον πυκνοκατοικημένο νότο.

Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τώρα στο νότο, οι μισοί από τους οποίους απομακρύνθηκαν από το βορρά. Ο Τζέισον Λι, διευθυντής Παλαιστίνης της Save the Children, δήλωσε ότι επισκέφθηκε ένα καταφύγιο στο Χαν Γιουνίς πριν από δύο ημέρες: «Σχεδιάστηκε για 1.000 άτομα, αλλά έχουν μείνει 35.000 μέσα. Υπάρχουν 600 άνθρωποι για κάθε τουαλέτα».

Ισραηλινές αμυντικές πηγές λένε ότι αναμένουν ότι η νότια εκστρατεία θα διαρκέσει περισσότερο από τη βόρεια, μέχρι τον Ιανουάριο ή και περισσότερο, αν και τα χρονοδιαγράμματα στον πόλεμο είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Αλλά ενώ μπορεί να προχωρήσει σταδιακά και να αποφευχθεί ένας ορισμένος αριθμός απωλειών μεταξύ των αμάχων, αν οι εκκενώσεις προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, αναπόφευκτα θα αφήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να σπρώχνονται νότια γύρω από τη Ράφα. «Πού μπορούν να μετακινηθούν οι άνθρωποι;» αναρωτήθηκε ο Τζέισον Λι. «Θα καταλήξουν να σπρώχνονται δίπλα στη Μεσόγειο και στη θάλασσα;»

Δημιουργείται η ζοφερή προοπτική να συνεχιστούν οι μάχες μέχρι τον Δεκέμβριο, ίσως διακοπτόμενες από παύσεις για να επιτραπούν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων, και υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας, ιδίως με τις ΗΠΑ. Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ πρέπει «να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω απώλειες αθώων Παλαιστινίων» σε μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και «να αποφύγει περαιτέρω σημαντική μετακίνηση αμάχων εντός της Γάζας».

Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι, ακόμη και με την αναθεωρημένη στρατηγική του Ισραήλ ανά περιοχή, δεδομένου του γενικού στόχου του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας. Και παρ’ όλη την έμφαση στις εκκενώσεις αμάχων, το Ισραήλ δήλωσε ότι έπληξε 200 στόχους την Παρασκευή, μεταξύ άλλων στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα. Στην πράξη, η νέα στρατιωτική στρατηγική του δεν φαίνεται ακόμη πολύ διαφορετική.

Σχετικά Άρθρα