Μέση Ανατολή: Στον “πάγο” οι συζητήσεις Ισραήλ – Χαμάς

 Μέση Ανατολή: Στον “πάγο” οι συζητήσεις Ισραήλ – Χαμάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε την απόσυρση των διαπραγματευτών του από το Κατάρ, όπου βρίσκονταν για να συζητήσουν με εκπροσώπους της Χαμάς την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση μάλιστα γίνεται ενώ στη χώρα σκόπευε να μεταβεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να δώσει ώθηση στις συνομιλίες.

Η απόσυρση των διαπραγματευτών έγινε από τη Μοσάντ με εντολή Νετανιάχου. «Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ευθύνες στη Χαμάς

Η ισραηλινή πλευρά επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στη Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι δεν έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος της συμφωνίας.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που διαβιβάστηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν», προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει στο Κατάρ μετά τη συμμετοχή του στη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι «για να προσπαθήσει να δεσμευτεί για μια νέα εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη.

«Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών», είπε στο Ρόιτερς από το Ντουμπάι ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Σχετικά Άρθρα