Νέες διευκρινίσεις Κεραμέως για την επιστολική ψήφο: Η ασφάλεια της διαδικασίας και η αποστολή του φακέλου

 Νέες διευκρινίσεις Κεραμέως για την επιστολική ψήφο: Η ασφάλεια της διαδικασίας και η αποστολή του φακέλου

Για την διαδικασία της επιστολικής ψήφου, καθώς και τα επίπεδα ασφάλειας της, μίλησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δείχνοντας τον φάκελο εξήγησε πως θα τον λάβει όποιος εκλογέας δηλώσει 40 ημέρες πριν τις εκλογές – τέλος Απριλίου – και θα έχει μέσα 5 στοιχεία – μεταξύ άλλων ένα έντυπο οδηγιών, ένα ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, στο πίσω μέρος του οποίου επιλέγεται ο ευρωβουλευτής που επιθυμεί (ο εκλογέας) και ο φάκελος επιστροφής.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κόστος η ίδια ανέφερε πως: «o στόχος είναι όλο αυτό να είναι προπληρωμένο ή να γίνεται επιστροφή του ποσού, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Η μεγάλη καινοτομία δεν είναι μόνο ότι οι απόδημοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς κανένα πρακτικό εμπόδιο αλλά ερχόμαστε και προβλέπουμε αυτό και για τους εκλογείς που βρίσκονται στην Ελλάδα πχ εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές. Ήταν και ένα εύλογο αίτημα της αντιπολίτευσης».

Τι ισχύει με την ασφάλεια της διαδικασίας

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια αυτής της διαδικασίας, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως αρχικά για να ζητήσεις να σου έρθει αυτός ο φάκελος πρέπει να μπεις στο σύστημα με τους κωδικούς taxisnet σου έρχεται επιπλέον κωδικός επαλήθευσης στο κινητό το λεγόμενο OTP επομένως διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία του εκλογέα, δεύτερον ο εκλογέας παρακολουθεί την πορεία του φακέλου, ο φάκελος παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει, συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για την συμμετοχή στις εκλογές ταυτοποιείται και σε αυτό το επίπεδο είτε με αντίγραφο της ταυτότητάς του, είτε ψηφιακά».

Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ο ΟΑΣΕ που έχει θέσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες που εφαρμόζουν επιστολική ψήφο σημειώνοντας πως ήμασταν από τις ελάχιστες που δεν την εφάρμοζαν.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα προτού το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάλογος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Κεραμέως συμπλήρωσε πως είναι μια ιστορική ευκαιρία και είναι μια απάντηση για το πως θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για την συμμετοχή. «Η αποχή είναι μείζον ζήτημα, πρέπει όλους να μας απασχολήσει».

Σχετικά με το αν αυτή η διαδικασία επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές η ίδια ανέφερε: «Βήμα, βήμα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Από εκεί και πέρα θα το δούμε στην πορεία, θα γίνει ένας εκτενής διάλογος».

Σχετικά Άρθρα