WSJ: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επιδεινωθεί

 WSJ: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επιδεινωθεί

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης μπορεί να επιδεινωθεί αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το αμερικανικό δημοσίευμα γράφει για την υπεροχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, τα προβλήματα με τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά πιστεύει ότι το επόμενο έτος ο ρωσικός στρατός «είναι πιο πιθανό να κάνει μικρά κέρδη παρά να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο».

Ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία δεν κερδίζει τον πόλεμο μέχρι στιγμής, αλλά «αν δεν γίνουν οι σωστές επιλογές το επόμενο έτος όσον αφορά την ουκρανική προσέγγιση και τους δυτικούς πόρους, τότε οι προοπτικές επιτυχίας της Ουκρανίας θα φαίνονται αμυδρές».

Το στρατιωτικό αδιέξοδο ενισχύει την άποψη στη Γερμανία ότι η κατάπαυση του πυρός και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Ωστόσο, το Βερολίνο είναι απρόθυμο να ασκήσει πίεση στον Ζελένσκι. Επίσης, στη Δύση, δεν βλέπουν κανένα λόγο για τον Πούτιν να προχωρήσει τώρα σε κατάπαυση του πυρός. Και αν συμφωνήσει σε μια τέτοια, είναι πιθανό να τη σπάσει αμέσως μετά την ανάκτηση των δυνάμεών του.

Η Ουκρανία, επίσης, είναι απίθανο να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει άλλη μια μεγάλη επίθεση για «κάποιο χρονικό διάστημα» λόγω έλλειψης πυρομαχικών, αλλά μπορεί να οργανώσει μια αποτελεσματική άμυνα. Αυτό λένε τόσο οι δυτικοί εμπειρογνώμονες όσο και οι Ουκρανοί αξιωματικοί.

«Η επόμενη χρονιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έτος κατασκευής για την ανοικοδόμηση του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Κόφμαν, προτείνοντας να το χρησιμοποιήσει για να κινητοποιήσει και να εκπαιδεύσει στρατεύματα, να παραιτηθεί από μια επίθεση και να ενισχύσει τη θέση του.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, το επόμενο έτος θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής, μετά το οποίο η Ουκρανία θα βρίσκεται σε όλο και πιο μειονεκτική θέση», κατέληξε. Σε ότι αφορά το δημοσίευμα της Bild ότι ΗΠΑ και Γερμανία αναγκάζουν το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, Ουάσινγκτον και Βερολίνο το διέψευσαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε τις πληροφορίες της Bild δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στο ερώτημα της Deutsche Welle αναφέρεται ότι η πληροφορία αυτή «δεν έχει καμία βάση».

«Από την αρχή του ρωσικού επιθετικού πολέμου, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να επιτύχουν μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Και αυτή δεν μπορεί να είναι μια επιβαλλόμενη ειρήνη», – δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο δίνοντας την Κριμαία και το Ντονμπάς στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά δεν θα το κάνει.

Σχετικά Άρθρα