Μεσανατολικό: Έφτασαν στο Ισραήλ οι 13 όμηροι που απελευθερώθηκαν – Αναμένεται η αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων

 Μεσανατολικό: Έφτασαν στο Ισραήλ οι 13 όμηροι που απελευθερώθηκαν – Αναμένεται η αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής (26/11) ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής των 17 ομήρων από τη Χαμάς.

Οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς έφτασαν ήδη στο Ισραήλ και οι άλλοι τέσσερις είναι καθ’ οδόν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, ανέφερε ότι αναμένεται να αποφυλακιστούν εντός της ημέρας 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Αλ Ανσάρι επιβεβαίωσε επίσης ότι οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι Ισραηλινοί υπήκοοι, ένας Ρώσος και οι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί.

Απελευθερώθηκε όμηρος ρωσικής υπηκοότητας

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής (26/11) ότι η Χαμάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα. Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει ότι η κίνηση έρχεται «σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σε εκτίμηση της ρωσικής θέσης για υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τη Χαμάς ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ισραήλ: Η Χαμάς εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια

Αντιστροφή των κατηγοριών, καθώς μετά τη χθεσινή καταγγελία της Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν επέτρεπε την είσοδο φορτηγών του ΟΗΕ, σήμερα ήταν η σειρά της κυβέρνησης Νετανιάχου να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική οργάνωσης εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, που – όπως λέει- έχει «στήσει» η Χαμάς.

«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο «X».

«Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», λέει η COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, όπως λέει, που έχει στήσει η ομάδα. «Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», γράφει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο X. «Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.

Νωρίτερα, η COGAT ανακοίνωσε ότι 200 ​​φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Λωρίδα, με μερικά να προορίζονται για το βόρειο τμήμα του θύλακα. Η βοήθεια —συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών— εισέρχεται στη Λωρίδα ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Χθες το βράδυ, η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστέρησε εν μέσω ισχυρισμών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ότι το Ισραήλ πρεπει «να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Σχετικά Άρθρα