Μεσανατολικό: Καθυστερεί η παράδοση των ομήρων από τη Χαμάς – “Παραδώστε τους ομήρους αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο” το τελεσίγραφο των IDF στη Χαμάς

 Μεσανατολικό: Καθυστερεί η παράδοση των ομήρων από τη Χαμάς – “Παραδώστε τους ομήρους αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο” το τελεσίγραφο των IDF στη Χαμάς

Την ώρα που όλοι περιμένουν την δεύτερη φάση σχετικά με την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο για καθυστέρηση της διαδικασίας. “Παραδώστε τους ομήρους αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο” απηύθυναν οι IDF στη Χαμάς. Αναφορές για εκρήξεις στο Ισραήλ.

IDF προς Χαμάς: “Παραδώστε τους ομήρους αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο”

Ενώ πηγές από τους IDF και τη Χαμάς δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι 13 όμηροι – άλλες πηγές έκαναν λόγο για 14 – παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ήρθε η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ για να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ένας εκπρόσωπος της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, ο Hesham Edwan, δήλωσε στο CNN ότι νωρίτερα πέρασαν 70 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα. «Γίνονται προσπάθειες να περάσουν συνολικά 200 φορτηγά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γιατί καθυστέρησε η δεύτερη απελευθέρωση ομήρων με τη Χαμάς

Η Χαμάς αναμένεται να αφήσει ελεύθερους 13 Ισραηλινούς ομήρους σήμερα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως δήλωσε το απόγευμα ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα σήμερα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωναν ότι έλαβαν από την Χαμάς έναν κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσουν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινικού κινήματος η οποία περιλαμβάνει και εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα, η διαδικασία απελευθέρωσης της δεύτερης ομάδας Ισραηλινών ομήρων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00. Ωστόσο λόγω ενός «τεχνικού θέματος» υπήρξε καθυστέρηση και το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η διαδικασία μεταφέρθηκε μία ώρα μετά.

Αναφορές για εκρήξεις στο Ισραήλ ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη απελευθέρωση ομήρων

Την ίδια ώρα, βγαίνουν στη δημοσιότητα ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι το Ισραήλ αναχαίτισε επιθέσεις πάνω από την πόλη Εϊλάτ. Επιπλέον, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post, ακούστηκαν εκρήξεις στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, το Εϊλάτ.

Πιθανή παράταση της εκεχειρίας για μία ή δύο ημέρες

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει λάβει “θετικά μηνύματα” από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

Σχετικά Άρθρα