Δημόσιο:Πάνω από 42.000 προσλήψεις το 2024 με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου

 Δημόσιο:Πάνω από 42.000 προσλήψεις το 2024 με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου

Το 2024 οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στις 20.000, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2024 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικές σχολές ένστολων) καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.  

Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται σε δύο κρίσιμους τομείς του κράτους, της Υγείας και της κλιματικής κρίσης, με τις εγκρίσεις προσλήψεων να φτάνουν τις 6.500 στο Υπουργείο Υγείας και 990 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αντίστοιχα. 

Διορισμοί και προσλήψεις τακτικού προσωπικού που μισθοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό περιόδου 2022 – 2023 (ποσοστά επί του συνόλου) 

Επιπλέον με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2023, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού- δηλαδή εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου= σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προσδιορίστηκε σε 22.344. Για το 2024, με βάση αυτόν ακριβώς τον προγραμματισμό, ο αντίστοιχος αριθμός παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή 22.344 προσλήψεις ορισμένου χρόνου.  

Για το 2024 η συνολική δαπάνη για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 14,850 δισεκατ. ευρώ.  

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την οποία προσαυξάνονται σταθερά και οριζόντια οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η οικογενειακή παροχή καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης (συνολική ετήσια αύξηση μισθολογικής δαπάνης με εργοδοτικές εισφορές για την Κεντρική Διοίκηση 696 εκατ. ευρώ και συνολική αύξηση για τη Γενική Κυβέρνηση 917 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, με τον ανωτέρω νόμο αυξάνεται το επίδομα παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (συνολική ετήσια αύξηση δαπάνης των σχετικών Υπουργείων κατά 33,6 εκατ. ευρώ) και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (ετήσια αύξηση δαπάνης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατά 48 εκατ. ευρώ). 

Ειδικά όσον αφορά στη δαπάνη για κάλυψη μισθοδοσίας μη τακτικού προσωπικού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ. 

Σχετικά Άρθρα