Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: 686 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές

 Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: 686 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές

Η κλιματική κρίση και η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απο το βήμα της Βουλής θα κινηθεί σε τρείς βασικούς άξονες: σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί ήδη, σε όσα υλοποιούνται σε όσα σχεδιάζονται. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η κλιματική κρίση που έπληξε την χώρα μας αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο μεγάλης κλίμακας και θα εστιάσει ειδικότερα στις υποδομές που καταστράφηκαν και επανασχεδιάζονται. 

Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτύξει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και θα απαντά σε μια σειρά από προκλήσεις όπως είναι: ηλεκτρονικός έλεγχος για τον καθαρισμό των οικοπέδων, υποχρεωτικές διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, ελεύθερων χώρων γύρω από τους σταθμούς μεταφοράς ρεύματος, νέοι τρόποι αντιμετώπισης των πλημμυρών.

  • Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει και στο αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για τα έργα αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές αλλά και για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι με την ανακατεύθυνση υφιστάμενων πόρων, εξασφαλίζεται συνολική χρηματοδότηση 686 εκατ. €  για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα Daniel στο οδικό δίκτυο και σε γέφυρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, για την  ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία και για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

  • Ως προς την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενισχύεται χρηματοδοτικά  το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης για την ανθεκτικότητα υποδομών «Έξυπνες Γέφυρες».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει πως το  αναθεωρημένο σχέδιο Ελλάδα 2.0 διατηρεί μια πολύ ισχυρή εστίαση στην πράσινη μετάβαση, διαθέτοντας το 38,1% (από 37,5% στο αρχικό σχέδιο) των διαθέσιμων κονδυλίων σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση  και διατηρεί την θετική κοινωνική του διάσταση.

Σχετικά Άρθρα