Γεραπετρίτης: Χαιρετίζουμε την ανθρωπιστική παύση για την απελευθέρωση των ομήρων

 Γεραπετρίτης: Χαιρετίζουμε την ανθρωπιστική παύση για την απελευθέρωση των ομήρων

Από αύριο το πρωί (23/11) στις 10:00, θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να απελευθερωθούν περίπου 80 από τα 239 άτομα που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χαιρετίζουμε την ανθρωπιστική παύση για την απελευθέρωση των ομήρων», μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ομάδας MED 9, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

«Συναντηθήκαμε σήμερα, στη Μαδρίτη, οι εννέα Υπουργοί Εξωτερικών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συζητήσουμε για τις κοινές προκλήσεις της Ευρώπης και ιδίως, της Μεσογείου. Για την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, τη μετανάστευση, την επισιτιστική κρίση. Όλες αυτές οι προκλήσεις, οι οποίες μας συνδέουν και των οποίων η λύση θα βρεθεί μόνο μέσα από συζήτηση και συντονισμό.

Ακόμη, είχαμε την ευκαιρία να συντονίσουμε τη δράση μας και να έχουμε μία κοινή κατανόηση στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Χαιρετίσαμε την απόφαση που έχει ληφθεί για την ανθρωπιστική παύση, μία απόφαση την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς προωθήσει στις συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Χαιρετίσαμε την απόφαση για την ανθρωπιστική παύση στη Μέση Ανατολή. Ήταν μία αναγκαία απόφαση, την οποία η Ελλάδα είχε από μακρού χρόνου επιλέξει να υιοθετήσει και να προωθήσει στα μέρη, με τα οποία είμαστε σε διαρκή συνομιλία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν ενεργό ρόλο, γιατί πρόκειται για έναν συνεπή και αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών. Θεωρούμε ότι η ανθρωπιστική παύση θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή, ώστε να φθάσουμε σε μία ειρηνική επίλυση του ζητήματος στη Μέση Ανατολή.

Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τα εμπλεκόμενα μέρη. Παραμένουν, δυστυχώς, άμαχοι όμηροι, θα πρέπει να απελευθερωθούν όλοι, θα πρέπει η περιοχή να γνωρίσει επιτέλους ησυχία και ευημερία. Η Ελλάδα, προς αυτήν την κατεύθυνση, θα διατηρήσει απολύτως ενεργό ρόλο», ολοκλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά Άρθρα