Επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Αυστραλία: Δύτες τραυματίστηκαν από παλμούς σόναρ κινεζικού πλοίου

 Επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Αυστραλία: Δύτες τραυματίστηκαν από παλμούς σόναρ κινεζικού πλοίου

Επεισόδιο ανάμεσα στην Αυστραλία και την Κίνα έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Ιαπωνίας προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Καμπέρα να είναι έντονη καθώς δύτες της τραυματίστηκαν ελαφρά μετά την έκθεσή τους σε παλμούς σόναρ από πολεμικό πλοίο του Πεκίνου.

Η αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Toowoomba επιχειρούσε στη συγκεκριμένη περιοχή για την υποστήριξη μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων, όταν σημειώθηκε το περιστατικό την Τρίτη (14/11).

Οι δύτες του αυστραλιανού Ναυτικού εργάζονταν για να απομακρύνουν τα δίχτυα ψαράδων από τις έλικες της αυστραλιανής φρεγάτας, όταν το κινεζικό πολεμικό πλοίο άρχισε να λειτουργεί το σόναρ που είναι τοποθετημένο στο κύτος του.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Αυστραλίας χαρακτήρισε «επισφαλή και αντιεπαγγελματική» την κίνηση του κινεζικού πλοίου.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, η φρεγάτα είχε φροντίσει να απευθύνει πολλαπλές προειδοποιήσεις στα σκάφη της περιοχής ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη καταδυτικές επιχειρήσεις.

«Παρά την αναγνώριση των επικοινωνιών του Toowoomba, το κινεζικό σκάφος πλησίασε σε πιο κοντινή απόσταση», δήλωσε. «Αμέσως μετά, διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε το σόναρ που ήταν τοποθετημένο στο κύτος του, κατά τρόπο που αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Αυστραλών δυτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βγουν από το νερό».

«Η Αυστραλία αναμένει από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να λειτουργούν τους στρατούς τους με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Μαρλς, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η ευημερία του αυστραλιανού στρατιωτικού προσωπικού είναι η «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι δύτες υπέστησαν τραυματισμούς στα αυτιά τους, πιθανότατα λόγω των παλμών του σόναρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Άντονι Αλμπανέζε στο Πεκίνο, στην πρώτη Αυστραλού πρωθυπουργού στην κινεζική πρωτεύουσα εδώ και επτά χρόνια.

Σχετικά Άρθρα