Νίκος Παπαθανάσης: Ευρωπαϊκοί πόροι και εγγυοδοτικά εργαλεία καταλύτης για την ενίσχυση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων

 Νίκος Παπαθανάσης: Ευρωπαϊκοί πόροι και εγγυοδοτικά εργαλεία καταλύτης για την ενίσχυση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων

Η δημιουργία ενός φιλικού προς την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλοντος αποτέλεσε και εξακολουθεί να συνιστά πυλώνα πολιτικής της ΝΔ και των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Τα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθείται απαρέγκλιτα τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι εμφανή και αναγνωρίσιμα διεθνώς. Η ελληνική οικονομία, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μειούμενα ποσοστά ανεργίας. Οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται. Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στη χώρα, ξένες και εγχώριες, ανέρχονται σε ποσοστά ρεκόρ. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται και ο δημοσιονομικός χώρος μας επιτρέπει να αυξάνουμε σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα. 

Του Νίκου Παπαθανάση, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δίνουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, νέες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο ενάρετος κύκλος της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, τροφοδοτούμενος ακριβώς από την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και τη συνέχεια μιας πολιτικής που κάνει πράξη όλα όσα έχει δεσμευτεί.

Παρά τα προφανή θετικά αποτελέσματα της οικονομικής και συνακόλουθα κοινωνικής πολιτικής που ακολουθούμε, δεν εφησυχάζουμε. Η κλιματική κρίση, οι διεθνείς αναταράξεις και η κρίση στη Μέση Ανατολή, προκαλούν συνεχείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην οικονομία, κυρίως στο επίπεδο της ακρίβειας, την οποία επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε με παρεμβάσεις που δημιουργούν αναχώματα -όπως το market pass, η κυβερνητική πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής»- ελέγχους και πρόστιμα όπου υπάρχει αθέμιτη κερδοφορία, κυρίως όμως με  μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων. 

  • Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται ακόμα περισσότερο στην υγιή επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και σε ένα ακόμα πιο φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα χρηματοδοτικά και εγγυοδοτικά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί ανέρχονται σε 21,2 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απορρόφηση της τάξεως άνω του 92%, σηματοδοτώντας τον τριπλασιασμό των ρυθμών απορρόφησης έναντι της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και την κατάταξη της χώρας στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο Ε.Ε. 

“Η έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας υλοποιείται και μέσω των χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)”

Προχωρά και η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 26,5 δις. ευρώ. Από τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου -τα οποία, να υπογραμμιστεί, και αυτά κατευθύνονται μόνο προς ΜμΕ- το 1 δισ. ευρώ αφορά σε δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», εκ των οποίων 700 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την Πράσινη Μετάβαση-με τις πρώτες εγκρίσεις χρηματοδότησης να έχουν ήδη ανακοινωθεί- και 300 εκατ. ευρώ για την Ψηφιακή Αναβάθμιση ΜμΕ. 

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται και η δημοσίευση επιμέρους δράσεων για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νεοσύστατων επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ- και νεοσύστατων τουριστικών επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ- με επιδοτήσεις που ανέρχονται στο 50%, κατά μέσο όρο, επενδυτικών σχεδίων έως 400 χιλιάδες ευρώ. 

Η έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων υλοποιείται και μέσω των χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αλλά και από της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). 

Συγκεκριμένα, έως σήμερα , στο σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ έχουν ενταχθεί 722 έργα και έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 3,89 δισ. ευρώ. Ενώ, στο σκέλος των δανείων, έχουν υποβληθεί 536 επενδυτικά σχέδια- εκ των οποίων 320 προέρχονται από ΜμΕ- και έχουν συμβασιοποιηθεί 240 δάνεια -εκ των οποίων 113 προς ΜμΕ, ποσοστό 46%- συνολικού προϋπολογισμού 8,51 δισ. ευρώ.  Αναμένουμε φέτος την εισροή 1,7 δισ ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων και 1,8 δισ ευρώ στο δανειακό σκέλος, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2024 θα αιτηθούμε για νέες εκταμιεύσεις.

“Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις υποβοηθούνται και μέσω των 37 έργων ΣΔΙΤ”

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης της περιμέτρου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της δυνατότητας δανεισμού τους, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 45 χιλιάδες δάνεια προς επιχειρήσεις, ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων – αυτών δηλαδή, που αντιμετωπίζουν και τις σημαντικότερες δυσκολίες πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης- καθώς το 75% των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων απευθύνεται σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% σε επιχειρήσεις με έως 2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών. Σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος της δραστηριότητας στην απασχόληση, καθώς μέσω των χρηματοδοτήσεων της Ε.Α.Τ. υποστηρίχθηκαν περισσότερες από 306.000 θέσεις εργασίας.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι και η αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίοι την διετία 2020-2022, αυξήθηκαν κατά 72% σε σχέση με την περίοδο 2017-2019. Ενώ, τη διετία 2023-2025 έχει προϋπολογιστείνα δαπανηθούν πόροι αυξημένοι κατά 100% σε σχέση με την περίοδο 2017-2019. Με τις Περιφέρειες όλης της χώρας, άρα και την περιφερειακή ανάπτυξη, να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. 

Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις υποβοηθούνται και μέσω των 37 έργων ΣΔΙΤ, τα οποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2019-2023, καθώς και από τις 9 συμβάσεις που αναμένεται ότι θα υπογραφούν εντός του τρέχοντος και του επόμενου τετραμήνου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έργα που αφορούν κυρίως υποδομές κρίσιμες για τη χώρα και για την καθημερινότητα του πολίτη, όπως για παράδειγμα, το Μετρό Θεσσαλονίκης ή η Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

“Μπροστά μας έχουμε σκληρή δουλειά και προκλήσεις”

Στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VentureCapital/ Private Equity) και στην ενίσχυση των επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτήρα καινοτομίας, συμβάλλει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 2,1 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου, η Ελλάδα έχει καταφέρει, ήδη, να βρίσκεται στο επίκεντρο ευρωπαϊκών επενδυτικών πρωτοβουλιών και διεθνών κεφαλαίων και οργανισμών. Εκτιμάται δε, ότι τα μεγέθη θα διπλασιαστούν την περίοδο 2024-2025 με ισχυρούς πολλαπλασιαστές στην πραγματική οικονομία λόγω και της μόχλευσης αυτού του είδους των επενδύσεων. 

Μπροστά μας έχουμε σκληρή δουλειά, ορόσημα και προκλήσεις. Προσγειωμένοι, πειθαρχικοί και αποφασιστικοί, προχωράμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα έτσι ώστε με την βιώσιμη ανάπτυξη να δημιουργούνται περισσότερεςκαι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους, για όλους τους συμπολίτες μας”.

Σχετικά Άρθρα