Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητούν πίσω χιλιάδες ευρώ από εργαζομένους σε ΝΠΔΔ

 Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητούν πίσω χιλιάδες ευρώ από εργαζομένους σε ΝΠΔΔ

Aντιμέτωποι με την υποχρέωση να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ βρίσκονται εκατοντάδες υπάλληλοι που συνέχισαν να εργάζονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς όμως να έχουν ενημερωθεί από την υπηρεσία τους και τα νομικά τμήματα των φορέων ότι μετά τη συνταξιοδοτική απόφαση έπρεπε, αυτομάτως, να επιστρέψουν στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο.

Το πρόβλημα ήλθε στην επιφάνεια με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΛ) που εκδόθηκε στο πνεύμα νομοθεσίας του 2015 και έφτασε ήδη στα πρωτοβάθμια δικαστήρια από προσφυγές εργαζομένων οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν μεγάλα ποσά (έως και 40.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τις καταγγελίες εργαζομένων και τις προσφυγές σε δικηγόρους, ήδη οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ξεπερνούν τους 140, όμως αν αναλογιστούμε την πληθώρα των φορέων γενικής κυβέρνησης, αλλά και αυτούς που έχουν αποχωρήσει, μην έχοντας επιστρέψει, ως συνταξιούχοι, στον εισαγωγικό μισθό, δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τους χίλιους.

Σύμφωνα με το έγγραφο 35791 της Υπηρεσίας Επιτρόπου «Πολυθεσία, Αποδοχές» του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε στις 9 Ιουνίου 2023, «οι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον φορέα (γενικής κυβέρνησης) που απασχολούνταν και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτόν, λαμβάνουν τόσο τη σύνταξη γήρατος που τους έχει απονεμηθεί με τις νόμιμες μειώσεις (ήτοι 30%, βλ. ΦΕΚ Α 85/12.5.2016 – «Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος») που ισχύουν για όλους τους απασχολούμενους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσο και τον μισθό από τη θέση απασχόλησης που κατέχουν στον ίδιο φορέα όπου συνεχίζουν να εργάζονται, με την επανακατάταξή τους στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο».

Mάλιστα η σχετική γνωμοδότηση παραπέμπει στον νόμο 4354/2015 (παρ. 4β, άρ. 11,) σύμφωνα με τον οποίο «απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των προϋπηρεσιών (σ.σ.: στους φορείς της γενικής κυβέρνησης) είναι να μην έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμίας άλλης οικονομικής παροχής ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ανάλογη μνεία στην επιστροφή του εισαγωγικού κλιμακίου γίνεται και στην εγκύκλιο της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του ν. 4354/2015 (176 Α’) (αριθμ. πρωτ. 2/31029/ΔΕΠ/6-5-2016). Βάσει αυτών, όσοι συνέχισαν να εργάζονται χωρίς να επιστρέψουν στο εισαγωγικό κλιμάκιο, καλούνται να επιστρέψουν τη διαφορά.

Πολιτική απόφαση

Το θέμα είναι μείζον και αναδεικνύει όχι μόνο τα τεράστια κενά στις διευθύνσεις προσωπικού των φορέων της γενικής κυβέρνησης όσο και στις νομικές υπηρεσίες που δεν ενημέρωσαν, εγκαίρως, τους απασχολούμενους συνταξιούχους, ενδεχομένως και τις διοικήσεις των οργανισμών.

Κατά πληροφορίες, υπό την πίεση εργαζομένων της ΕΡΤ που έκπληκτοι αντελήφθησαν ότι είναι καταχρεωμένοι, ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Κ. Ζούλας, φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, να προχωρήσει σε πολιτική απόφαση για το θέμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μόνη λύση που απομένει για όλους όσοι εγκλωβίστηκαν, χωρίς δική τους ευθύνη, σε αυτό το αδιέξοδο είναι να προσφύγουν δικαστικά, ώστε να αποδειχθεί ότι η όποια ζημία των φορέων από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας δεν συντελέστηκε από πταίσμα των εργαζομένων, αλλά εξαιτίας του ίδιου του φορέα και των πολιτικών του προϊσταμένων, δηλαδή των συναρμόδιων υπουργείων που δεν εφάρμοσαν τον νόμο του 2015.

Πάντως το θέμα είναι σοβαρό και αναμένεται συνέχεια και σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο. Ηδη υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση με την οποία κρίθηκε ότι ο εργαζόμενος δεν οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά.

efsyn

Σχετικά Άρθρα