Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ και τον κόσμο η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024;

 Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ και τον κόσμο η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024;

Ακριβώς έναν χρόνο προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου 2024) δημοσκοπήσεις θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα New York Times φέρει τον αμερικανό πρόεδρο να οδεύει σε ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, σε πέντε πολιτείες-κλειδιά στις έξι — και, χειρότερα, να χάνει απήχηση στους νέους και στις μειονότητες αλλά και για τη στάση του υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε και στις έξι λεγόμενες swing states, τις πολιτείες που χαρακτηρίζονται αμφιταλαντευόμενες, ψηφίζουν τον υποψήφιο πότε της μιας και πότε της άλλης παράταξης.

Όμως σήμερα, τουλάχιστον κατ’ αυτή την έρευνα, ο 77χρονος ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος ξεπερνά σε προθέσεις ψήφου τον 80χρονο δημοκρατικό αντίπαλό του στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια, στην Αριζόνα, στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια. Από τις έξι, δεν απομένει στον Τζο Μπάιντεν παρά το Ουισκόνσιν.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι μια νίκη του Τραμπ είναι ανησυχητικά πιθανή. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνο η ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου, αλλά και ο σωτήρας της στον 20ό αιώνα, δεν είναι πλέον προσηλωμένες στους δημοκρατικούς κανόνες» απαντάει ο Martin Wolf σε άρθρο του στους FT και προσθέτει:

«Ο πιο θεμελιώδης από αυτούς τους κανόνες είναι ότι η εξουσία πρέπει να κερδίζεται σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το αν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι «δίκαιες» είναι συζητήσιμο. Αλλά έχουν κανόνες. Οι προσπάθειες του εκάστοτε υποψήφιου να ανατρέψει αυτούς τους κανόνες ισοδυναμούν με εξέγερση.

Το ότι ο Τραμπ επιχείρησε να το κάνει αυτό δεν είναι συζητήσιμο. Ούτε και η απουσία αποδείξεων απάτης που να στηρίζουν την απόπειρα πραξικοπήματος. Του έχει απαγγελθεί κανονικά κατηγορητήριο. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να το κάνει αυτό είναι ότι σχεδόν το 70% των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι πιστεύουν τα ψέματά του. Αυτό είναι σοκαριστικό, αν και, δυστυχώς, δεν αποτελεί και τόσο έκπληξη».

Τι θα σημάνει όμως τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο η πιθανότατη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα