Βραχονησίδα Ζουράφα: Ερωτήματα από τη χλιαρή αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική πρόκληση να την “ιδιοποιηθεί”

 Βραχονησίδα Ζουράφα: Ερωτήματα από τη χλιαρή αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική πρόκληση να την “ιδιοποιηθεί”

Η πολύτιμη βραχονησίδα Ζουράφα, βρίσκεται έξι μίλια ανατολικά της Σαμοθράκης και η πρόθεση της Τουρκίας να την συμπεριλάβει σε ναυτικές ασκήσεις της, υποδηλώνει σχεδιασμό να την ιδιοποιηθεί. Αν περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας, η κίνηση στον αέρα θα υπόκειται στο FIR Κωνσταντινούπολης και η Ελλάδα, εκτός των άλλων, χάνει τον έλεγχο κρίσιμων αεροδιάδρομων, που τελούν υπό ελληνική εποπτεία- όπως είναι ο Β-7.

Η Αθήνα αρκέστηκε σε διαρροές δυσφορίας για την εξέλιξη, αλλά δεν προσέφυγε στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, για τα προστατεύσει ένα κρίσιμο κυριαρχικό δικαίωμα, αν όχι ελληνικό έδαφος-ούτε έκανε διάβημα στη Άγκυρα.

Ανεπισήμως διακινείται ότι η χλιαρή αντίδραση εντάσσεται στον «συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο», που ξεκίνησε με την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, και σε αυτό το πλαίσιο αποφεύγονται πρωτοβουλίες με στρατιωτική περιεχόμενο.

Η βραχονησίδα Ζουράφα, ορίζει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα και τα ελληνικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο.

  • Εκτός από τα πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα -για τη διεκδίκηση των οποίων η Τουρκία είχε εντάξει, επί Σημίτη, τη Ζουράφα στις «γκρίζες ζώνες»- ενδεχόμενη αλλαγή στον αέρα θα στερήσει από την Ελλάδα ζωτικής σημασίας δικαιώματα στον εναέριο έλεγχο της περιοχής.

Αν Άγκυρα παραμείνει ανενόχλητη να επιβάλει δικό της F.I.R στην περιοχή, θα υπάρξει ανατροπή της επιχειρησιακής ευθύνης σε βάρος του F.I.R Αθηνών, και στις αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης μεταξύ των δυο χωρών.

Η Αθήνα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προτίθεται να αντιδράσει σε υψηλούς τόνους τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και απο πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με πληροφροίες από ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα