Το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται αλά καρτ, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

 Το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται αλά καρτ, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Έντονη ανησυχία για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και εξάπλωση του πολέμου «πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας», εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ανησυχώ βαθύτατα για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Γάζα», αναφέρει σε δήλωσή του, καταγγέλλοντας το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι.

Επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και το αίτημά του για απελευθέρωση των ομήρων, ο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τον θάνατο αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαι συγκλονισμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα 2/3 των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά», συμπληρώνει και απευθύνει έκκληση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

«Η προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να γίνεται σεβαστή ανά πάσα στιγμή», αναφέρει σε δήλωσή του. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο θεσπίζει σαφείς κανόνες που δεν γίνεται να αγνοηθούν. Δεν είναι μενού αλά καρτ και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», υπογραμμίζει.

«Παραμένω πολύ ανήσυχος για τον κίνδυνο επικίνδυνης κλιμάκωσης πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας και απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ευρύτερη ανάφλεξη», διαμηνύει, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για «άμεση» κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σχετικά Άρθρα