Γάζα: “Θα βυθιστούμε στο χάος” λέει ο Λίβανος – Εμπλοκή Γερμανίας και νέα επικοινωνία ΗΠΑ με Κατάρ

 Γάζα: “Θα βυθιστούμε στο χάος” λέει ο Λίβανος – Εμπλοκή Γερμανίας και νέα επικοινωνία ΗΠΑ με Κατάρ

Μια κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος, προειδοποίησε τη Δευτέρα (30/10) ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι

«Βλέπω ότι υπάρχει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου μεταξύ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της κλιμάκωσης, διότι η κλιμάκωση δεν επηρεάζει μόνο τον Λίβανο και φοβάμαι ότι η κλιμάκωση θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, βυθίζοντας τη Μέση Ανατολή στο χάος», δήλωσε ο Νατζίμπ Μικάτι σε τηλεοπτική συνέντευξη στο AFPTV.

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εντείνεται, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ και τα ισραηλινά πλήγματα στοχεύουν τον νότιο Λίβανο, ο Νατζίπ Μικάτι δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στην «καρδιά της καταιγίδας, αλλά έχει ζήσει όλους τους πολέμους της περιοχής και, αντίθετα, ο Λίβανος ήταν ο πιο ανθεκτικός».

Ο Λίβανος υπήρξε επίσης τόπος διαδηλώσεων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα μετά την πολιορκία και τα πλήγματα του Ισραήλ στον θύλακα, όπως αναφέρει το CNN.

Σολτς για δολοφονία Λουκ: «Είναι μια βαρβαρότητα»

Εν τω μεταξύ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη δολοφονία της Σάνι Λουκ ως «τρομερή πράξη» και «βαρβαρότητα». Η Γερμανίδα είναι ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της ισλαμιστικής Χαμάς, που έγινε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αφρική και δη στη Νιγηρία: «Ένα ανθρώπινο πλάσμα δολοφονήθηκε βάναυσα εδώ. Αυτό δείχνει τι μυαλό έχουν αυτοί οι δράστες. Αυτό είναι κάτι που ως ανθρώπινα όντα μόνο να περιφρονήσουμε μπορούμε».

Η δολοφονία δείχνει «όλη τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση της Χαμάς», τόνισε ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την Bild. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο ίδιος, «οι ισλαμιστές οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ε.Ε., πρέπει να λογοδοτήσουν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Επικοινωνία ΗΠΑ – Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Τάνι, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/10), καθώς η Ντόχα συνεχίζει να ηγείται των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, σύμφωνα με δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η κλήση πήγε καλά, αλλά δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNN.

Σχετικά Άρθρα