Γράφημα που σοκάρει – Οι νεκροί ισραηλινοί και παλαιστίνιοι από την έναρξη της σύρραξης – Το Ισραήλ έτοιμο να υποδεχτεί ομήρους

 Γράφημα που σοκάρει – Οι νεκροί ισραηλινοί και παλαιστίνιοι από την έναρξη της σύρραξης – Το Ισραήλ έτοιμο να υποδεχτεί ομήρους

Τέσσερα ισραηλινά νοσοκομεία έλαβαν οδηγίες να δημιουργήσουν ειδικές εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν ομήρους όταν θα απελευθερωθούν από την Χαμάς που τους κρατά σε αιχμαλωσία στη Γάζα, με μία εγκατάσταση ειδικά για παιδιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι όμηροι είναι 229. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έδωσε εντολή σε τέσσερα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να ανοίξουν αυτές τις ειδικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση απελευθέρωσης επιπλέον ομήρων από τη Γάζα. Αυτό είναι σύμφωνο με τις πρόσφατα δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη θεραπεία και την υποδοχή των απελευθερωμένων ομήρων στα ισραηλινά νοσοκομεία.

Τα τέσσερα νοσοκομεία είναι το Sheba Tel Hashomer στο Ramat Gan, το Soroka στο Be’er Sheva, το Wolfson στη Χολόν και το Νοσοκομείο Παίδων Schneider στο Petah Tikva.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας όρισε μία από τις τέσσερις εγκαταστάσεις ειδικά για παιδιά δείχνει ότι προετοιμάζονται για την υποδοχή παιδιών ομήρων σε μια εγκατάσταση που ειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Υγείας, η μεταχείριση των απελευθερωμένων αιχμαλώτων από τη Γάζα θα πραγματοποιείται μόνο σε καθορισμένες εγκαταστάσεις και όχι σε δημόσιους χώρους νοσοκομείων και πρέπει να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για οικογένειες επαναπατριζόμενων αιχμαλώτων και θα είναι εκτός προσέγγισης για οποιονδήποτε δεν είναι μέλος του ιατρικού προσωπικού, της ασφάλειας ή των οικογενειών των επιστρεφόμενων αιχμαλώτων.

  • Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον «στραγγαλισμό» του παλαιστινιακού θύλακα χωρίς να έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει κάποια διέξοδος και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ψήφισμά του ζητά την ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και δεν κάνει λόγο για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά αλλά μία κοινή απόφαση μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Την ίδια στιγμή εκτός από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η ένταση μεταφέρεται στο έδαφος άλλων χωρών με τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία – ως απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις – και με τις ρουκέτες στην Αίγυπτο με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης να είναι πάντα υπαρκτός.

Εν τω μεταξύ σοκάρει γράφημα του Al Jazeera το οπίος έχει συγκεντρώσει πόσες είναι οι ανθρώπινες απώλειες σε Γάζα και Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα απηύθυνε ο ΟΗΕ από την Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας πως όσο περνούν οι ημέρες, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα αυξηθούν, καθώς νερό, τρόφιμα και φάρμακα στρεύουν.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές Αρχές και το υπ. Υγείας 7.028 νεκρούς μετρά η Γάζα, με 2.900 να είναι παιδιά.

Από την πλευρά του η Unicef κάνει λόγο για 2.400 νεκρά παιδιά και χιλιάδες άλλα τραυματισμένα. Από την άλλη μεριά το Ισραήλ μετρά 1.400 νεκρούς και 229 ομήρους, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

Η σημερινή εκτίμηση του ΠΟΥ για τους νεκρούς που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ, περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στους επίσημους απολογισμούς των θυμάτων.

«Επίσης λαμβάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.

Η Λωρίδα της Γάζα, που από τις 7 Οκτωβρίου υφίσταται πλήρη πολιορκία και ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χρειάζεται επειγόντως «σημαντική και συνεχή» ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Φιλίπε Λαζαρίνι δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

«Την ώρα που μιλάμε, άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν», λέει στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Προσθέτει ότι τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν, ενώ οι δρόμοι έχουν αρχίσει να «ξεχειλίζουν από λύματα».

«Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου κινδύνου για την υγεία και ο κίνδυνος ασθενειών διαφαίνεται», λέει ο Lazzarini.

Για την ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, ο κ. Λαζαρίνι ανέφερε: «Αυτά τα λίγα φορτηγά δεν είναι τίποτα άλλο από ψίχουλα που δεν θα κάνουν τη διαφορά για τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Θα πρέπει να αποφύγουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι λίγα φορτηγά την ημέρα σημαίνει άρση της πολιορκίας για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».

Ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες η UNWRA έχει «περιορίσει δραστικά» την κατανάλωση καυσίμου. «Αλλά αυτό είχε ένα κόστος. Η ομάδα μας έπρεπε να λάβει σκληρές αποφάσεις που δεν έπρεπε να κάνει κανένας εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Πριν από λίγες μέρες, προειδοποίησα ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας επιχείρηση εάν δεν λάβουμε προμήθειες καυσίμων. Η προειδοποίησή μου εξακολουθεί να ισχύει».

Στην ερώτηση του BBC, για το αν η Χαμάς έχει κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ, ο κ. Lazzarini απάντησε κοφτά όχι, ενώ στο ερώτημα για το αν πιστεύει πως η οργάνωση έχει αποθηκεύσει καύσιμα που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια, απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει.

Το Al Jazeera μεταδίδει επίσης ότι ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πετρελαϊκής εγκατάστασης που στεγάζει Αμερικανούς στρατιώτες στην ανατολική Συρία, μεταδίδει

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο τοποθεσίες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έξι ρουκέτες έπληξαν το πετρελαϊκό πεδίο αλ-Ομάρ στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Αζ Ζουρ. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι δεν ήταν σαφές αν υπήρξαν θύματα.

Σχετικά Άρθρα