Επιτακτική έκκληση Κουρέτα στο libre: Να δοθούν γρήγορα και με δίκαιο τρόπο οι αποζημιώσεις- Τι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό- Οι προτεραιότητες για την Θεσσαλία- Πώς θα συνεργαστεί με τον Μπέο

 Επιτακτική έκκληση Κουρέτα στο libre: Να δοθούν γρήγορα και με δίκαιο τρόπο οι αποζημιώσεις- Τι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό- Οι προτεραιότητες για την Θεσσαλία- Πώς θα συνεργαστεί με τον Μπέο

«Πρέπει να αποφύγουμε μια περαιτέρω μετανάστευση πολιτών για οικονομικούς λόγους πάση θυσία. Ο πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι βρισκόμαστε δίπλα του, ότι δεν είναι μόνος και απροστάτευτος», δηλώνει στο libre ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Τονίζει ότι χιλιάδες πολίτες της Περιφέρειας που εξελέγη αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού και εξηγεί ότι το κράτος «με την όποια έκφανσή του είναι ο υπέρτατος εγγυητής οποιασδήποτε μορφής ασφάλειας για τον πολίτη».

Συνέντευξη

-Κύριε Περιφερειάρχα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την κριτική που σας ασκήθηκε γιατί «ενδώσατε» στην επικοινωνιακή πρόσκληση που σας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άξιζε τελικά η συνάντηση με τον πρωθυπουργό;

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κατ’ αρχάς αδυνατώ να αντιληφθώ ως «ενδοτικότητα» την πρόσκληση του κ. Πρωθυπουργού για μια συζήτηση μάλιστα  που αποδείχτηκε ότι  είχε ουσία και περιεχόμενο. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αγαστή συνεργασία   μεταξύ   Υπουργείων και  Περιφέρειας, για να επιτευχθεί το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι με αφορά, το πρώτο ζήτημα που έθεσα στον κ. Πρωθυπουργό ήταν η επανάκτηση των αρμοδιοτήτων που αφαίρεσε η κυβέρνηση από την απελθούσα περιφερειακή αρχή και τη συμμετοχή μου  στο Συντονιστικό Όργανο.  Το δεύτερο αίτημά μου αφορούσε  στην πρωτογενή ενημέρωση που πρέπει να έχω τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία, όσο και από τον κ. Αγοραστό για τον σχεδιασμό και τον ρυθμό υλοποίησης των έργων που είναι σε εξέλιξη και την αξίωσή μου, η περιφέρεια να έχει λόγο και στις προτεραιότητες της κεντρικής εξουσίας. Από πλευράς Πρωθυπουργού εισέπραξα την ικανοποίηση αμφότερων των αιτημάτων μου και τον ευχαρίστησα για το άριστο πνεύμα της συνεργασίας μας. Συνεπώς, δεν επρόκειτο για μια συνάντηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά για μια συζήτηση εργασίας, ανάδειξης και προώθησης των συμφερόντων της Θεσσαλίας και των συμπολιτών μας. 

-Πάμε τώρα στις προτεραιότητες. Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως Περιφερειάρχης;

Αναφορικά με το  ερώτημά σας, δεν θα κουραστώ να επιμένω πρώτα απ’ όλα  στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος ότι , πρέπει να δοθούν γρήγορα και με δίκαιο τρόπο οι αποζημιώσεις, προκειμένου οι άνθρωποι σε πρώτη φάση να ξαναβρούν τη στέγη τους. Επίσης, επιμένω στην αναγκαιότητα ταχύτατης απόδοσης των οφειλομένων αποζημιώσεων  σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο, σε μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό και σε επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί. Στην άμεση μελέτη των εδαφών, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι και πότε μπορούν να καλλιεργήσουν. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού και δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.  Το κράτος με την όποια έκφανσή του είναι ο υπέρτατος εγγυητής οποιασδήποτε μορφής ασφάλειας για τον πολίτη. Οφείλει να αντιδράσει και να στηρίξει εμπράκτως όλους τους πληγέντες για να ξανασταθούν στα πόδια τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε ήδη μια ανθρωπιστική κρίση εδώ στη Θεσσαλία.  Πρέπει να αποφύγουμε μια περαιτέρω μετανάστευση πολιτών για οικονομικούς λόγους πάση θυσία. Ο πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι βρισκόμαστε δίπλα του, ότι δεν είναι μόνος και απροστάτευτος.

Τώρα, σε επίπεδο δημοσίων υποδομών, επιγραμματικά θα σας αναφέρω τα έργα και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να μην ξαναζήσουμε άλλες καταστροφές.

Συνοπτικά θα σας περιγράψω τα τρία επίπεδα των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Πρώτον, βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις: Επιβάλλεται να εφαρμοστεί ο κανονισμός της αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπει βραχυπρόθεσμα έργα. Συγκεκριμένα επιβάλλεται να παρέμβουμε άμεσα στα πρόχειρα αναχώματα, για να προστατευτούμε από τις βροχές του χειμώνα, με ορίζοντα υλοποίησης 2-3 μήνες!

Δεύτερον, μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις: Παρέμβαση στις υδατοδεξαμενές των παραποτάμων του Ενιπέα που οδηγούν τα νερά στον Πηνειό ποταμό, με ορίζοντα υλοποίησης 1-2 χρόνια.

Τρίτον, μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις: Η υλοποίηση των δυο μεγάλων φραγμάτων της Σκοπιάς και του Μουζακίου. Χωρίς τα δυο αυτά φράγματα, όσα χρήματα και αν διατεθούν, η Θεσσαλία θα είναι ανοχύρωτη!

-Οι λύσεις χρειάζονται χρόνο. Ο χειμώνας είναι πολύ κοντά. Αν προκύψουν και πάλι σοβαρά ζητήματα πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Το θέμα είναι να προλάβουμε, γι’ αυτό και έχουν υπάρξει συναντήσεις συνεργασίας τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με τον κ. Αγοραστό προκειμένου να υπάρξει πρόληψη και όχι αντιμετώπιση ζητημάτων και να διασφαλίσουμε μία ομαλή διαδοχή.

-Το πρόγραμμά σας τι άλλο περιλαμβάνει εκτός από την αντιμετώπιση της κρίσης;

Το σχέδιό μας, προβλέπει και όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που οδηγούν  πολίτες, κοινωνία και οικονομία στη νέα απαιτητική εποχή. Στηρίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται με συνακόλουθη προώθησή τους στις αγορές. Μιλάμε για μια νέα εποχή, της γεωργίας ακριβείας. Για τη στήριξη του τομέα μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών από την πρώτη στιγμή περιγράψαμε την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας Συμβουλευτικής δομής επιχειρηματικότητας. Για τον τομέα του Τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και υποστήριξης με έργα ανάδειξής του. Για τις νέες και τους νέους μας, περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας τις προτεινόμενες προωθητικές ενέργειες που απαιτεί η 4η βιομηχανική επανάσταση και συνέργειες που μπορούν να προκύψουν με το Πανεπιστήμιο. Για τον τομέα της Υγείας, πέρα από την αυτονόητη ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεσμευόμαστε για την ίδρυση Ξενώνα για ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι εκ των ων ουκ άνευ επιβεβλημένη η σύσταση και λειτουργία Δομής Ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε ηλικιωμένους. Κοντολογίς, όλα τα παραπάνω συνθέτουν αν μη τι άλλο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Όμως τίποτε δεν είναι εύκολο, τίποτε δεν είναι δεδομένο! Θα χρειαστώ και θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων. Όλοι μαζί θα το παλέψουμε. Μπορούμε και το αξίζουμε.

-Με τον κ. Μπέο πως θα συνεργαστείτε; Θα είναι εύκολο;

Οι πολίτες της Θεσσαλίας και οι πολίτες του Δήμου Βόλου έκαναν δημοκρατικά την επιλογή τους και θεσμικά είμαστε υποχρεωμένοι αμφότεροι να συνεργαστούμε παραγωγικά για το καλό των πολιτών που εκπροσωπούμε. Με ευσυνειδησία και επίγνωση.

Σχετικά Άρθρα