Γκουτέρες: Τον “εκδικούνται” για τις δηλώσεις του για την Παλαιστίνη- Το Ισραήλ ζητά την παραίτησή του

 Γκουτέρες: Τον “εκδικούνται” για τις δηλώσεις του για την Παλαιστίνη- Το Ισραήλ ζητά την παραίτησή του

Διπλωματικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κορυφαίοι διπλωμάτες του Ισραήλ ζήτησαν την παραίτηση του Γκουτέρες, αντιδρώντας στις δηλώσεις που έκανε κατά την εισήγησή του, όπου εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για τις “ξεκάθαρες παραβιάσεις” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο -σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τι ώθησε την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς ώστε να εξαπολύσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ- αυτές δεν έγιναν «εκ κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. Η οικονομία τους πνίγηκε. Οι άνθρωποί τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για πολιτική λύση έχουν εξαφανιστεί».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε, δε, ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή σημείο διαλόγου με εκείνους που δείχνουν κατανόηση για τις πιο τρομακτικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί κατά των πολιτών του Ισραήλ, ιδιαίτερα από μια τρομοκρατική οργάνωση. Ο Γενικός Γραμματέας είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και αντιμετωπίζει τη σφαγή από τους ναζί τρομοκράτες της Χαμάς με έναν διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ήταν “οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συμβαίνουν στο κενό” εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που ιδρύθηκε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τόσο φριχτές θέσεις. Τραγωδία».

Λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνοντας «δεν θα συναντηθώ με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Μετά από την 7η Οκτωβρίου δεν υπάρχει χώρος για ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης».

Αρνούνται τη χορήγηση βίζας

Σε συνέχεια των χθεσινών αντιδράσεων, το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα το πρωί ότι θα αρνηθεί χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του οργανισμού, στέλνοντας το μήνυμα πως ο οργανισμός, υπό την ηγεσία Γκουτέρες, είναι ανεπιθύμητος στη χώρα.

«Λόγω των παρατηρήσεων [του Γκουτέρες], θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα στους εκπροσώπους του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, Γκιλάντ Ερντάν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο του Ισραήλ.

«Εχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Από την πλευρά του, ο Γκουτέρες δημοσίευσε απόσπασμα της ομιλίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να επαναλάβει και να ξεκαθαρίσει ότι επέκρινε τόσο τη Χαμάς όσο και το Ισραήλ για την κατάσταση στη Γάζα.

Η οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ

Σημειώνεται πως τα σχόλια του Γκουτέρες εξόργισαν χθες τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κόεν, ο οποίος, δείχνοντας με το δάχτυλο τον Γκουτέρες και υψώνοντας τη φωνή του, αφηγήθηκε γραφικές περιγραφές αμάχων που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε τι κόσμο ζείτε;» είπε χαρακτηριστικά ο Κόεν, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005. «Δώσαμε στους Παλαιστίνιους τη Γάζα μέχρι το τελευταίο χιλιοστό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση όσον αφορά τη γη της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς. Τον κάλεσε δε να παραιτηθεί, γράφοντας ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει “εκφράσει κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία“.

Η στάση Ηνωμένων Πολιτειών και Αιγύπτου

Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ότι «πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να εξεταστεί ανθρωπιστική βοήθεια» για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, εξέφρασε «λύπη» για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει ψήφισμα που να καλεί σε εκεχειρία.

Στη σκιά της αντιπαράθεσης, εξάλλου, ήρθαν και οι χθεσινοβραδινές αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της τραγικής έλλειψης καυσίμων στη Γάζα.

Η αρμόδια υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) ανακοίνωσε ότι εάν δεν μπουν καύσιμα στη Λωρίδα τότε θα σταματήσει το έργο της έως σήμερα το βράδυ. Η απάντηση από τον ισραηλινό στρατό, που αρχικά είχε κάνε ένα βήμα πίσω για το θέμα, ήταν ότι εάν ο ΟΗΕ αναζητά καύσιμα μπορεί να τα πάρει από τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι ισλαμιστική οργάνωση έχει μεγάλο απόθεμα κλεμμένων καυσίμων.

Σχετικά Άρθρα