Γκουτέρες προς Ισραήλ: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου για τη Χαμάς

 Γκουτέρες προς Ισραήλ: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου για τη Χαμάς

Σοκαρισμένος με την «παρερμηνεία» της χθεσινής αναφοράς του στη Χαμάς δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μία μέρα μετά τις δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσπάθησε να «αποκαταστήσει», τις δηλώσεις του επαναλαμβάνοντας, σε νέα δήλωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη (25/10) ότι είχε καταδικάσει απερίφραστα «τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ». Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «μίλησε για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού», ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτά, «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς».

«Είμαι σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες ορισμένων δηλώσεών μου χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σαν να δικαιολογούσα τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», σημειώνει ο Γκουτέρες, στη δήλωσή του.

«Στην αρχή της χθεσινής παρέμβασής μου, δήλωσα ξεκάθαρα: ‘’Καταδίκασα απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων’’».

«Πράγματι, μίλησα για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού, και κάνοντάς το αυτό, δήλωσα επίσης ξεκάθαρα: ‘’Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς’’».

«Και μετά συνέχισα την παρέμβασή μου αναφερόμενος σε όλες τις θέσεις μου για όλες τις πτυχές της κρίσης στη Μέση Ανατολή».

«Πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα – ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Γκουτέρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Γκουντέρες δήλωσε στην ομιλία του:

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», είπε ο Γκουτέρες. «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. Η οικονομία τους πνίγηκε. Οι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν».

«Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του αυτές, έγιναν αφορμή για το ξέσπασμα διπλωματικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Εθνών, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ζητούν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα και τη διακοπή της έκδοσης βίζας για τους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα