Μενέντεζ: Δήλωσε αθώος για την κατηγορία του ξένου πράκτορα της Αιγύπτου

 Μενέντεζ: Δήλωσε αθώος για την κατηγορία του ξένου πράκτορα της Αιγύπτου

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε αθώος τη Δευτέρα για την κατηγορία ότι ενεργούσε ως ξένος πράκτορας της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν στις 12 Οκτωβρίου τον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τη φερόμενη δράση του (από το 2018 έως το 2022) για λογαριασμό αξιωματούχων του αιγυπτιακού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Οι δημόσιοι αξιωματούχοι απαγορεύεται να ενεργούν ως ξένοι πράκτορες. Οι ιδιώτες υποχρεούνται επίσης να εγγραφούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης εάν ενεργούν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γνώριζε πολύ καλά τους κανόνες.

Ο Μενέντεζ υπέβαλε την κατάθεσή του ενώπιον του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Σίντνεϊ Στάιν στο Μανχάταν.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον 69χρονο Μενέντεζ και την 56χρονη σύζυγό του, Ναντίν, ότι δέχθηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά από επιχειρηματίες οι οποίοι ζητούσαν από τον γερουσιαστή, σε αντάλλαγμα, να χρησιμοποιήσει την πολιτική επιρροή του υπέρ των ιδίων και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων αλλά και υπέρ της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Ο Μενέντεζ αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 100.000 δολαρίων. Ο γερουσιαστής θα πρέπει επίσης να παραδώσει το προσωπικό του διαβατήριο αλλά θα μπορεί να διατηρήσει το επίσημο διαβατήριό του και να συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό σε επίσημα ταξίδια με την ιδιότητα του γερουσιαστή.

H δίκη του για τις κατηγορίες δωροληψίας και διαφθοράς έχει προγραμματισθεί για τις 6 Μαΐου 2024.

Σχετικά Άρθρα