Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν για Μενέντεζ: “Βγήκε από τη μέση ένα από τα σημαντικότερα πρόβλημα για τα F16”

 Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν για Μενέντεζ: “Βγήκε από τη μέση ένα από τα σημαντικότερα πρόβλημα για τα F16”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου σε δημοσιογράφος σε μια πτήση, δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να μετατρέψει τις νομικές προκλήσεις του Αμερικανού γερουσιαστή σε ευκαιρία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ουάσιγκτον. «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ, πρόεδρος των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει αντιταχθεί εδώ και καιρό στην πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία και επέκρινε το ιστορικό του Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης, ο πανίσχυρος Αμερικανός γερουσιαστής έχει υποστηρίξει επανειλημμένα την Ελλάδα, όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα.

  • Ωστόσο, όπως τόνισε, τώρα που ο Μενέντεζ έχει «βγει από τη μέση» αφού κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε δωροδοκίες από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, αυτό είναι «πλεονέκτημα» για την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα παρακολουθήσει τώρα στενά αυτή τη διαδικασία. «Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη».

  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από την Άγκυρα της προσφοράς της Σουηδίας, είπε ο Ερντογάν.

Γι΄αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε, ότι «τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση [με τον Μενέντεζ] σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16» επεσήμανε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν αφορά μόνο τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα, διότι «ο Μενέντεζ και αυτοί που εχουν την ιδια νοοτροπία ενεργούν εναντίον μας».

  • «Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί αυτα τα θεματα. Αναμένουμε πλέον ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως περιμένει ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, εν τω μεταξύ προχωράμε στην κατασκευή του δικού μας αεροσκάφους» είπε. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι θα στηρίξει την προσφορά της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν την υπόσχεσή τους για πώληση F-16

  • «Το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίξει το δρόμο για πωλήσεις αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα,» δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Εάν αυτοί (οι ΗΠΑ) τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, το κοινοβούλιο μας θα τηρήσει και τη δική του υπόσχεση. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε.

  • Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αγνόησε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από την έδρα του, αρνούμενος τις κατηγορίες και δεσμεύτηκε να παραμείνει στο Κογκρέσο.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Μενέντεζ δέχθηκε ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά με αντάλλαγμα να ασκήσει την επιρροή του για να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και να παρέμβει στις έρευνες επιβολής του νόμου για επιχειρηματίες που εμπλέκονται στις κατηγορίες.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο γερουσιαστής μπαίνει στο στόχαστρο των αρχών, αν και δεν έχει καταδικαστεί.

Ο ίδιος με τη σύζυγό του και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, αναμένεται να παρουσιαστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν του επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 45 ετών, αν και οι δικαστές σε τέτοιου είδους υποθέσεις συνήθως επιβάλλουν λιγότερη από τη μέγιστη δυνατή ποινή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πηγές: Hurriyet, Daily News, Reuters

Σχετικά Άρθρα