Ισραήλ: Νέες πληροφορίες για απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων από τη Χαμάς

 Ισραήλ: Νέες πληροφορίες για απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων από τη Χαμάς

Η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον 50 ομήρους με διπλή υπηκοότητα, εκτός από οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times (NYT), επικαλούμενοι ισραηλινή στρατιωτική πηγή. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να έκανε αυτόν τον ισχυρισμό με βάση τις συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ.

Επίσης, οι Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησαν για τη συνέχιση της παροχής κρίσιμης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενος μια σύνοψη του Λευκού Οίκου από μια κλήση μεταξύ των δύο ηγετών.

Επιπλέον, Μπάιντεν και Νετανιάχου φέρεται να μίλησαν για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, καθώς και για την παροχή ασφαλούς διέλευσης για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ίδια συμφωνία με τις δύο Αμερικανίδες»

Την παραπάνω πληροφορία που μετέδωσαν οι Times, έρχονται να ενισχύσουν και οι πληροφορίες που παρείχε ανώτατος αξιωματούχος στο «Channel 12» του Ισραήλ. Πρόκειται για συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Κατάρ, όπως είχε γίνει με τις δύο Αμερικανίδες γυναίκες που απελευθερώθηκαν.

Την ίδια ώρα έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τον ισραηλινό στρατό που λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα την χερσαία επέμβαση. Δηλώνουν έτοιμοι και λένε ότι έχουν ολοκληρώσει τις αεροπορικές επιδρομές που θέλανε και ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως. 10.000 βόμβες έχουν πέσει σε στόχους της Χαμάς.

https://youtu.be/QzKP2tEhcZU

IDF: Όμηροι, παράδοση και τέλος του πολέμου

Στους 212 ανέρχονται πλέον οι Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι από την Χαμάς, σύμφωνα με τον IDF. Ο εκπρόσωπος διεθνούς επικοινωνίας του ισραηλινού στρατού (IDF) τόνισε ότι τα χερσαία στρατεύματα της χώρας του θα εισβάλουν «πιθανώς» στη Γάζα, εκτός εάν η Χαμάς «παραδοθεί άνευ όρων». Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δεν απάντησε, μιλώντας στο αυστραλιανό ABC Radio, γιατί η χερσαία εισβολή έχει καθυστερήσει παρά τις πολυήμερες εικασίες, αντίθετα είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «διαλύσουν εντελώς τη Χαμάς».

«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες που διατηρεί κάτω από τους Ισραηλινούς πολίτες, όπως κάνει τώρα, επέστρεφε τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδιδόταν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», είπε ο εκπρόσωπος του IDF. «Αν δεν το κάνουν, τότε μάλλον θα πρέπει να μπούμε μέσα και να το κάνουμε εμείς» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή, ο Κόνρικους είπε ότι οι άνθρωποι «θα πρέπει να πάρουν θέση, σύμφωνα με τη δική τους ηθική». «Αν θέλετε να είστε στο πλευρό των τρομοκρατών ή στο πλευρό του Ισραήλ, αυτή είναι η επιλογή σας», είπε.

Σχετικά Άρθρα