Χατζηβασιλείου στο libre:Μην συγχέουμε τον παλαιστινιακό λαό με τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ

 Χατζηβασιλείου στο libre:Μην συγχέουμε τον παλαιστινιακό λαό με τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ

Η νέα ανάφλεξη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, η στάση της Τουρκίας στον νέο πόλεμο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, κυριαρχούν στη συνέντευξη με τον βουλευτή Σερρών της Ν.Δ. και διεθνολόγο Τάσο Χατζηβασιλείου.

Όπως αναφέρει για το νέο πολεμικό μέτωπο «η κρίση εξελίσσεται περισσότερο σε μάχη μεταξύ των ριζοσπαστικοποιημένων της Χαμάς και της διεθνούς έννομης τάξης».

Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία τονίζει ότι «η επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκυρας στη σημερινή κρίση μειώνει τη διεθνή αξιοπιστία της».

Συνέντευξη

-Κύριε Χατζηβασιλείου, ο κόσμος που ζούμε γίνεται όλο και περισσότερο περίπλοκος. Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται και είναι άγνωστο πώς και πότε θα τελειώσει. Τώρα πήρε και πάλι φωτιά ένα παλαιό μέτωπο με τον νέο ξεριζωμό των Παλαιστινίων. Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας; Μήπως οφείλει να τηρήσει κάποιες αποστάσεις;

Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα διαχρονικά βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Στη μία περίπτωση που αναφέρατε, βρισκόμαστε δίπλα στον αδελφό ρωσικό λαό αλλά απέναντι στη ρωσική ηγεσία που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Στο Μεσανατολικό, τασσόμαστε δίπλα στον αμυνόμενο ισραηλινό λαό και απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τις δολοφονικές επιθέσεις της κατά αμάχων. Ας μην συγχέουμε τον παλαιστινιακό λαό με τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ. Η Ελλάδα, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, έχει αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Η χώρα μας αποτελεί έναν έντιμο και αξιόπιστο συνομιλητή, έναν πόλο σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας στην περιοχή.

-Σε σχέση με την εισβολή του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς, πιστεύετε ότι ο πόλεμος είναι περισσότερο μια «Αραβοϊσραηλινή» διένεξη ή μήπως τώρα μια εκδοχή του Ισλάμ κυριαρχεί και πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της ριζοσπαστικής εκδοχής του «Ισλάμ» και του Ισραήλ;

Η σημερινή κρίση στη Μέση Ανατολή έχει αναμφίβολα διεθνές ενδιαφέρον. Το 2020, ξεκίνησε η ιστορική στροφή επαναπροσέγγισης μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ. Προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας αποτέλεσαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου. Ουσιαστικά, με αυτές τις συμφωνίες άνοιγε ο δρόμος για μια νέα περίοδο σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, εξαρχής δεν είδαν με «καλό μάτι» αυτήν την εξέλιξη, αφού η όποια προσπάθεια σταθεροποίησης θα μείωνε τη δική τους επιρροή στην περιοχή. Το πραγματικό αίτιο πίσω από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι η προσπάθεια της Χαμάς να ανακόψει την πορεία επαναπροσέγγισης. Δυστυχώς, η Χαμάς, με τις φονικές επιθέσεις της, υπονομεύει το αίτημα των Παλαιστινίων για εθνική εστία. Στη σημερινή κρίση, η Χαμάς διεκδικεί το ρόλο του ισχυρού αραβικού πόλου σε σχέση με την αποδυναμωμένη Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αμπάς. Η κρίση εξελίσσεται περισσότερο σε μάχη μεταξύ των ριζοσπαστικοποιημένων της Χαμάς και της διεθνούς έννομης τάξης.

-Η στάση της Τουρκίας πως ερμηνεύεται; Πρόκειται για μια νέα πολιτική στροφή του Προέδρου Ερντογάν;

Στόχος της Τουρκίας παραμένει να καταστεί ηγετική δύναμη στο χώρο του σουνιτικού Ισλάμ. Επομένως, δεν επιλέγει να καταδικάσει τη Χαμάς, μια σουνιτική οργάνωση, έστω και αν η τελευταία ενεργεί με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Παράλληλα, η επιθετική ρητορική του Ερντογάν έναντι Ισραήλ και Η.Π.Α. τον εξυψώνει στα μάτια του αραβικού κόσμου, όμως ακυρώνει κάθε φιλοδοξία του για διαμεσολάβηση. Η επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκυρας στη σημερινή κρίση μειώνει τη διεθνή αξιοπιστία της.

-Πρόσφατα επισκεφτήκατε την Άγκυρα, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP. Πως λειτουργεί ένα κόμμα, όπου κυριαρχεί ο πρόεδρος του και δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές;

Είναι γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα AKP στην Τουρκία είναι κατεξοχήν προσωποκεντρικό. Αριθμεί εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη και διαθέτει ισχυρή οργανωτική δομή. Σίγουρα, ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης του κόμματος απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

-Να έρθουμε και λίγο στα εσωτερικά. Ήταν έκπληξη για εσάς η μη εκλογή των υποψηφίων δημάρχων που στήριξε η ΝΔ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη;

Δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα, ειδικά αφού οι δύο υποψήφιοι είχαν τερματίσει πρώτοι στον α΄ γύρο, με τον Κώστα Μπακογιάννη να έχει καταγράψει τριπλάσιο ποσοστό από τον ανθυποψήφιό του. Στον πρώτο γύρο, όπου συμμετείχαν υποψήφιοι όλων των κομμάτων, τα πολιτικά μηνύματα ήταν ξεκάθαρα. Στο δεύτερο γύρο, υπήρξε μία ευρεία «αντισυσπείρωση» δυνάμεων, στη βάση ενός «αντινεοδημοκρατικού μένους», για να μην εκλεγούν οι υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από το αποτέλεσμα της δεύτερης. Στην κάλπη της πρώτης Κυριακής καταμετρήθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πάντως, η κυβέρνηση έλαβε και αξιολογεί σε βάθος τα μηνύματα των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν, θα συνεργαστεί με όλους όσοι εξελέγησαν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, χωρίς κομματικό πρόσημο, για το καλό του τόπου.

-Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, με την αποχή των πολιτών από τις κάλπες. Όμως οι πολιτικοί δεν το αναδεικνύουν και δεν το αναλύουν. Αυτό δημιουργεί τεράστια ζητήματα στην εκπροσώπηση των πολιτών.

Η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, εκτός από υποχρέωση, αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση του αποτελέσματος της κάλπης. Το μεγάλο ποσοστό αποχής πρέπει να μας προβληματίσει όλους, πολιτικούς και πολίτες. Βέβαια, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 προκάλεσαν κόπωση στο εκλογικό σώμα. Παράλληλα, παρατηρείται διαχρονικά μειωμένη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί την κύρια εξήγηση της αποχής. Δεν συμφωνώ ότι το ζήτημα αυτό δεν αναδεικνύεται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έθιξε στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί, μέσα από την αξιοπιστία και τη σύμπτωση λόγων και έργων, μπορούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία. Όμως, από την άλλη πλευρά, και οι πολίτες καλούνται να αντιληφθούν την ισχύ και τη σημασία της ψήφου τους. Η αποχή συχνά αφήνει χώρο δράσης σε ακραίες ή γραφικές πολιτικές δυνάμεις. 

-Θα είναι οι ευρωεκλογές το καμπανάκι που θα σημάνει, ανάλογα με το αποτέλεσμα;

Το 2024, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών, για να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναν από τους μεγαλύτερους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια ξεχωριστή και συνάμα σπουδαία διαδικασία. Η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών είναι σημαντική, ειδικά τώρα που η Ευρώπη καλείται να χαράξει μια νέα πορεία ανθεκτικότητας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Οι ευρωπαϊκές εκλογές μας αφορούν όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα παραμείνει αφοσιωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών. Αυτό είναι το πεδίο όπου κρίνεται η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της. Δεν περιμένει «καμπανάκια» για να καθορίσει την πορεία της. 

Σχετικά Άρθρα