Γάζα: Το σημείο που έσκασε η ρουκέτα στο νοσοκομείο al-Ahli

 Γάζα: Το σημείο που έσκασε η ρουκέτα στο νοσοκομείο al-Ahli

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο στο προαύλιο και στο πάρκινγκ του νοσοκομείου στη Γάζα, που επλήγη την Τρίτη (17/10) από ρουκέτα. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από τους Ισραηλινούς για εκκένωση του νοσοκομείου, ωστόσο πολλοί ήταν όσοι παρέμειναν εκεί, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο στη Γάζα.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του Χοσάμ Ναούμ: Τη στιγμή της έκρηξης, γνωρίζουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στο προαύλιο του νοσοκομείο, σημειώνει.

Η ανταποκρίτρια του Guardian Έμμα Γκράχαμ-Χάρισον μετέδωσε:

Η κύρια δύναμη της έκρηξης στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli έπληξε το προαύλιο και ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο του ιατρικού συγκροτήματος. Ήταν γεμάτο με οικογένειες που βρίσκουν καταφύγιο από αεροπορικές επιδρομές στις γύρω γειτονιές, όπως είπε ο Αγγλικανός επίσκοπος που είναι υπεύθυνος για το συγκρότημα του νοσοκομείου.

Ο Χοσάμ Ναούμ, Αγγλικανός επίσκοπος της Ιερουσαλήμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τις ημέρες πριν το νοσοκομείο της Γάζας χτυπηθεί, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εκδώσει τρεις προειδοποιήσεις στους διευθυντές του για εκκένωση και το έπληξαν δύο φορές με πυραύλους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι έπληξε το νοσοκομείο την Τρίτη (17/10), λέγοντας ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ που δεν εκτοξεύτηκε σωστά.

Ο Χοσάμ Ναούμ αρνήθηκε να καταλογίσει την ευθύνη για την έκρηξη, λέγοντας ότι οι ιερείς δεν είναι στρατιωτικοί ερευνητές, αλλά καταδίκασε τον πόλεμο και ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

Η στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο
Τα πλήθη που έφευγαν για να αποφύγουν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας ήταν αυτά που επλήγησαν. «Δύο από τους υπαλλήλους μας τραυματίστηκαν», σημείωσε.

«Σε εκείνη τη στιγμή της έκρηξης γνωρίζουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι εκεί», είπε. «Έλαβαν μια προειδοποίηση, υπήρξαν βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές γύρω από το νοσοκομείο και διέφυγαν στο συγκρότημα του νοσοκομείου».

Το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα οι ισραηλινές αρχές επικοινώνησαν με το προσωπικό του νοσοκομείου, κυρίως τηλεφωνικά, λέγοντάς τους να αποχωρήσουν.

«Έχουν τα τηλέφωνα όλων των διευθυντών των νοσοκομείων. Έτσι μπορούν είτε να στείλουν μήνυμα είτε με όποιο μέσο έχουν να τους ειδοποιήσουν», πρόσθεσε.

«Παραλάβαμε τους δύο πυραύλους που έπληξαν το νοσοκομείο. Μπορούσαμε να δούμε και να πούμε ότι είναι από ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο. Και μετά λάβαμε τις προειδοποιήσεις», σημείωσε ο ίδιος.

Το προσωπικό ενημέρωσε τους πρόσφυγες που συνωστίστηκαν στην αυλή του για τις προειδοποιήσεις, αλλά προφανώς έκριναν ότι το νοσοκομείο είναι πιο ασφαλές από άλλες επιλογές σε μια πόλη που δέχεται επίθεση. Το απόγευμα πριν σκοτωθούν και ακρωτηριαστούν εκατοντάδες, τραγουδούσαν τραγούδια ειρήνης για να διατηρήσουν ψηλά το ηθικό τους», σημείωσε ο κ. Ναούμ.

Οι διοικητές του νοσοκομείου τους είχαν προειδοποιήσει για τις ειδοποιήσεις εκκένωσης. «Είχαμε μια ηθική υποχρέωση», είπε ο Ναούμ. «Τους είπαμε ότι είναι σημαντικό να ξέρετε τι συμβαίνει, αλλά δεν είχαν πού αλλού να πάνε».

Ένα πλήθος περίπου 5.000 ατόμων – σχεδόν όλοι αποχώρησαν μετά την πρώτη προειδοποίηση. Αλλά πολλοί επέστρεψαν όταν οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γειτονιά, ελπίζοντας ότι το συγκρότημα του νοσοκομείου μπορεί να αποτελεί καταφύγιο εν μέσω της γενικής εντολής εκκένωσης του Ισραήλ, που ουσιαστικά μετέτρεψε όλη την πόλη της Γάζας σε πιθανό στόχο.

Η Γάζα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου
Το μέγεθος της καταστροφής και η απόγνωση στα πρόσωπα των αμάχων που σοκαρισμένοι απομακρύνονται από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Γάζα, αποτυπώνονται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media μία μέρα μετά την τραγωδία.

Η επόμενη ημέρα του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο βρίσκει τους αμάχους της Γάζας να θρηνούν εκατοντάδες νεκρούς, υπό το φόβο νέων βομβαρδισμών.

Οι εικόνες που δημοσιεύει το AP και τα βίντεο στα social media είναι αποκαλυπτικές:

Σχετικά Άρθρα