Μισέλ: Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030

 Μισέλ: Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030

FILE PHOTO: Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy and European Council President Charles Michel speak during EU summit, as Russia’s attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine February 3, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS/File Photo

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (04/10). «Η Ουκρανία μπορεί να ανήκει στην Ε.Ε. το 2030, εάν και οι δύο πλευρές κάνουν τα μαθήματά τους», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Der Spiegel. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος απαιτεί από την Ε.Ε. να επιταχύνει τις «διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Με την ταχεία αποδοχή της Ουκρανίας, η Ε.Ε. θα αποδείξει, επίσης, «ότι είναι ικανή για γεωπολιτική δράση».

Παράλληλα, ο Βέλγος πολιτικός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία πολιτική έκπτωση για την Ουκρανία ή για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ε.Ε. – εκτός από την Τουρκία, πρόκειται και για πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. «Η Ουκρανία και οι άλλες υποψήφιες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να ανταποκριθούν στις νομικές απαιτήσεις», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Παρ’ όλα αυτά, η Ε.Ε. πρέπει τώρα «να μην χάνει άλλο χρόνο», καθώς η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη στα Δυτικά Βαλκάνια, για παράδειγμα.

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα (02/10), οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο για μια ιστορική συνάντηση. Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το The Kyiv Independent, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Σημειώνεται ότι, πέρα από την Ουκρανία, άλλες επτά χώρες επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και αυτές είναι οι εξής: Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Μολδαβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σχετικά Άρθρα