Εκτός ελέγχου ο Τραμπ στο δικαστήριο – Επιτέθηκε σε εισαγγελέα και δικαστικό (vid)

 Εκτός ελέγχου ο Τραμπ στο δικαστήριο – Επιτέθηκε σε εισαγγελέα και δικαστικό (vid)

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και στον δικαστή που επιβλέπει τη δίκη του για απάτη. Η δίκη αυτή ξεκίνησε τη Δευτέρα, με κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου ότι απέκτησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια λέγοντας ψέματα για την αυτοκρατορία ακινήτων του.

Γιατί δικάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Η δίκη σε δικαστήριο του Μανχάταν αφορά τις κατηγορίες της γενικής εισαγγελέως της Πολιτείας, Λετίσια Τζέιμς, ότι ο Τραμπ διόγκωσε τα περιουσιακά του στοιχεία από το 2011 έως το 2021 για να λάβει ευνοϊκά τραπεζικά δάνεια και χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Στη δίκη στη Νέα Υόρκη ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον έχει αποφανθεί ότι ο Τραμπ και οι γιοι του, Έρικ και Ντον τζούνιορ, έλεγαν επί χρόνια ψέματα στην Εφορία, σε δανειστές και σε ασφαλιστές, διογκώνοντας από 812 εκατ. δολάρια έως 2,2 δισ. δολάρια την αξία ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού Τραμπ μεταξύ του 2014 και του 2021.

Η Τζέιμς ζητά πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνιμη απαγόρευση στον Τραμπ και στους γιους του, Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ, να διευθύνουν επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη και πενταετή απαγόρευση εμπορικών ακινήτων στον Τραμπ και στον Οργανισμό Τραμπ.

Επίθεση Τραμπ κατά της εισαγγελέως και του δικαστή

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ότι η υπόθεση ήταν μια «απάτη», και μια πολιτική βεντέτα της Τζέιμς, αποκαλώντας τη «διεφθαρμένο άνθρωπο, ένα τρομερό πρόσωπο. Διώχνει τους ανθρώπους από τη Νέα Υόρκη». Επίσης, ο Τραμπ αποκάλεσε την εισαγγελέα «ρατσίστρια».

Ο Τραμπ συνέχισε τις λεκτικές επιθέσεις του κατά του δικαστή Άρθουρ Ένγκορον, λέγοντας ότι είναι ένας κομματικός Δημοκρατικός που χρησιμοποιεί την υπόθεση για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπου ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Τραμπ: Πρόκειται για το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών όλων των εποχών

«Πρόκειται για έναν δικαστή που θα έπρεπε να του αφαιρεθεί η άδεια», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για έναν δικαστή που θα έπρεπε να είναι εκτός αξιώματος».

Ο Κρίστοφερ Κίζε, δικηγόρος του Τραμπ, αντέτεινε στην εναρκτήρια αγόρευσή του ότι τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ και του οργανισμού Τραμπ ήταν απολύτως νόμιμα.

Καθώς εισερχόταν στο δικαστήριο, ο Τραμπ αποκάλεσε την υπόθεση «συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών».

Υπερασπίστηκε επίσης την εταιρεία του ως μια «σπουδαία» και «τρομερή» επιχείρηση που κατέχει «μερικά από τα μεγαλύτερα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο. Και τώρα πρέπει να παρουσιαστώ ενώπιον ενός απατεώνα δικαστή».

Η Τζέιμς δήλωσε ότι το γραφείο της είναι έτοιμο να αποδείξει την υπόθεσή της.

Σχετικά Άρθρα