Ιωακειμίδης στο libre: Ο κ. Χαρδαλιάς επιστρατεύθηκε ως κομήτης

 Ιωακειμίδης στο libre: Ο κ. Χαρδαλιάς επιστρατεύθηκε ως κομήτης

«Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την κλιματική κρίση κάθε φορά ως βολική δικαιολογία κατόπιν εορτής. Οι εικόνες συμπολιτών μας να παρασέρνονται από ορμητικούς χειμάρρους στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι απότοκο της κλιματικής κρίσης αλλά της κομματικής αδιαφορίας», δηλώνει στο libre ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι «η Περιφέρεια Αττικής δεν χρειάζεται κομματικό επιτετραμμένο αλλά έναν ανεξάρτητο Περιφερειάρχη που ξέρει να κάνει τη δουλειά».

Ενώ ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμά του θεωρεί ότι «απέναντι στους κομματικούς επιτετραμμένους οι πολίτες της Αττικής θα βάλουν τον συνδυασμό μας στο δεύτερο γύρο και τελικά θα είμαστε νικητές».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κ. Ιωακειμίδη, η κακοκαιρία έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει, αλλά και το κλείσιμο των ποταμών και ρεμάτων του λεκανοπεδίου. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει ώστε να μη δούμε περιοχές πνιγμένες στις λάσπες; 

Όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής είναι πολύ λίγα και πολύ αργά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ ,  όσο αρνούμαστε να την αποδεχτούμε και να δράσουμε, τόσο θα βλέπουμε την Αττική να πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Ωστόσο θέλω να είμαι σαφής. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την κλιματική κρίση κάθε φορά ως βολική δικαιολογία κατόπιν εορτής. Οι εικόνες συμπολιτών μας να παρασέρνονται από ορμητικούς χειμάρρους στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι απότοκο της κλιματικής κρίσης αλλά της κομματικής αδιαφορίας. Γιατί πολύ απλά, κανείς από την Περιφέρεια τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει το αυτονόητο, τη δουλειά του δηλαδή: Να καθαρίσει τα φρεάτια της Βασιλίσσης Σοφίας, του κεντρικότερου δρόμου της πρωτεύουσας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην υπογειοποίηση του Κηφισού, όπου με ευθύνη της Περιφέρειας έχει αφεθεί να μετατρέπεται σε χωματερή φερτών υλικών εδώ και χρόνια. Τι θα γίνει λοιπόν όταν θα φουσκώσει ο Κηφισός; Κάποιοι θα πέφτουν από τα σύννεφα και θα παίζουν πινγκ πονγκ ευθυνών. Ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν γνώριζε. Έχω εδώ και δύο μήνες αναδείξει το πρόβλημα με απανωτές δηλώσεις, συσκέψεις με ειδικούς.

Δυστυχώς ωστόσο η αδιαφορία της απερχόμενης Διοίκησης του κ. Πατούλη δεν εξαντλείται στα φρεάτια. Η  πραγματικότητα σε αριθμούς εξηγεί γιατί ολόκληρες περιοχές υποφέρουν στην πρώτη βροχόπτωση: 

•                 Πέντε χρόνια η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από την Περιφέρεια Αττικής είναι σχεδόν μηδενική. 

•                 Μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel μάθαμε ότι η κυβέρνηση, με σοβαρότατη ευθύνη και της Περιφέρειας, απένταξε από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.  

•                 Μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει καν διαδικασίες για 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και τον προϋπολογισμό.  

•                 Περισσότερα από 85 εκατ. Ευρώ για μελέτες και έργα παραμένουν ξεχασμένα στα συρτάρια της Περιφέρειας. 

Ακόμη και τώρα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν Ο διάδοχος του κ. Πατούλη ο κ. Χαρδαλιάς δεν μιλάει γι’ αυτά, περιμένει τι θα πει ο πρωθυπουργός… Στην εποχή της κλιματικής κρίσης πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι κατόπιν καταστροφής.

Στο πρόγραμμα μας προβλέπουμε ταμείο ανθεκτικότητας για την Αττική. Το 1% του ΦΠΑ της Αττικής να πάει αποκλειστικά για συντήρηση υποδομών που σχετίζονται με κλιματική κρίση.

Έτσι γίνονται τα έργα. Αν περιμένουμε πότε θα μας ελεήσει ο κάθε υπουργός, κοροϊδεύουμε τους πολίτες που μας εκλέγουν.

Καθώς έχετε προτείνει μία σειρά από μέτρα για τη διαχείριση δρόμων της Αττικής για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος από την Περιφέρεια, έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση δρόμων στους Δήμους; Μήπως είναι καλύτερα να έχουν την ευθύνη οι Δήμοι; Σας ρωτώ γιατί για παράδειγμα η οδός Αθηνάς, ένας κεντρικός δρόμος στην Αθήνα, είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Γιατί να συμβαίνει αυτό; 

Κοιτάξτε να δείτε, το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα τρία μεγάλα ζητήματα της Αττικής, μαζί με την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο πρόγραμμα μας έχουμε δέσμη 7 μέτρων για την άμεση ανακούφιση των βασικών αρτηριών, κυρίως του Κηφισού.

Όμως για να επανέλθω στην ερώτησή σας. Το χάλι των αρμοδιοτήτων βολεύει κάποιους στο να μεταθέτουν ευθύνες. Πρώτη δουλειά της κυβέρνησης εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είναι να ξετυλίξει αυτό το κουβάρι. Αλλά την βολεύει το κομφούζιο δεν την ενδιαφέρει να γίνει δουλειά, να λυθούν προβλήματα.

Εδώ και χρόνια ζητούμε, ενιαίο φορέα διαχείρισης κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού για την Αττική. Είναι ανεκτό να ταλαιπωρείται ο κόσμος επειδή ΟΑΣΑ, Υπουργεία, ΚΤΕΛ, Περιφέρεια, Δήμοι ανταλλάσσουν επιστολές  και χρησμούς;

Η ΝΔ στηρίζει τον κ. Χαρδαλιά και προφανώς θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκλεγεί. Πιστεύετε ότι με τη στήριξη που απολαμβάνει ο κ. Χαρδαλιάς και την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού μπορείτε να καταφέρετε να είστε με ένα μεγάλο ποσοστό στο δεύτερο γύρο και να είστε ο τελικός νικητής; 

Ο κ. Χαρδαλιάς επιστρατεύθηκε ως κομήτης με υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, όταν ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να καρατομήσει τον κ. Πατούλη.. Μοναδικό του προσόν είναι τα κομματικά διαπιστευτήρια από τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί στην Πολιτική Προστασία απέτυχε και απεσύρθη, στον covid έδωσε παράσταση εκπροσώπου, στο Υπ. Εθνικής Άμυνας έργο δεν είδαμε, επισκέψεις και κάμερες χορτάσαμε.

 Η κομματικοποίηση είναι η ρίζα του κακού. Η Περιφέρεια Αττικής δεν χρειάζεται κομματικό επιτετραμμένο αλλά έναν ανεξάρτητο Περιφερειάρχη που ξέρει να κάνει τη δουλειά.

 Έχω συνεργαστεί με 8 πρωθυπουργούς και 30 υπουργούς, συμφωνήσαμε διαφωνήσαμε, μουτρώσαμε αλλά στο τέλος τα βρήκαμε. Ο «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» θέλει,  ξέρει και μπορεί  να αλλάξει την Αττική.

Έχω κάθε λόγο να πιστεύω  πως απέναντι στους κομματικούς επιτετραμμένους οι πολίτες της Αττικής θα βάλουν τον συνδυασμό μας στο δεύτερο γύρο και τελικά θα είμαστε νικητές.

Δηλώσατε πως είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Προτείνατε μάλιστα τη δημιουργία του στις παλιές εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ, στη Ραφήνα, καθώς παραμένουν κλειστές εδώ και χρόνια. Αυτό όμως είναι ένα έργο που θα κάνει η Πολιτεία. Εάν δεν γίνει τελικά, αυτές οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια με άλλο τρόπο; 

Το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί χθες. Τόσα χρόνια συζητάμε για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ούτε καν χωροθέτηση. Εμείς τι λέμε λοιπόν; Ας περάσουμε άμεσα στην πράξη. Οι παλιές εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ στη Ραφήνα, που εδώ και χρόνια αραχνιάζουν, μπορούν κάλλιστα και άμεσα να επισκευαστούν και να φιλοξενήσουν το νοσοκομείο, επιτυγχάνοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε σχέση με μεγαλεπίβολα σχέδια που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Το θέμα στην αυτοδιοίκηση δεν είναι να λες αλλά να βρίσκεις λύσεις και να τις υλοποιείς. Να είσαι doer. Και στην πορεία μου έχω αποδείξει πως ξέρω να κάνω τη δουλειά. Για την Ανατολική Αττική λοιπόν, η δουλειά πρώτης προτεραιότητας είναι να γίνει επιτέλους το νοσοκομείο και να μην συνεχιστεί το γιοφύρι της Άρτας… 

Εάν τελικά εκλεγείτε, θα βρείτε τρόπο να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση της ΝΔ για να δώσετε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της Αττικής ή θα βρίσκεστε σε αντιπαράθεση για το ποιος είναι υπεύθυνος π.χ. που κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό από τα χιόνια ή γιατί αποκλείστηκαν τα νοσοκομεία στη λεωφόρο Μεσογείων; 

Ξαναλέω, στην πορεία μου αυτή έχω συνεργαστεί με 8 πρωθυπουργούς, με δεκάδες υπουργούς και με το σύνολο των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Ο πρωθυπουργός δεν το κρύβει πως θέλει την Αυτοδιοίκηση στον έλεγχο του. Στη Θεσσαλονίκη είπε «εμείς πρώτοι δώσαμε πολιτικό στίγμα στις περιφερειακές εκλογές γιατί θέλουμε ανθρώπους να συνεννοούμαστε». Η δήλωση του πρωθυπουργού μας με στενοχωρεί, η στάση του κ. Μητσοτάκη με θυμώνει κάθετα. Αν ψάχνει για υπαλλήλους ή για επιβεβαίωση κυριαρχίας συνεχίζει ένα διαχρονικό λάθος. Με τον υπάκουο κ. Χαρδαλιά αυτή τη φορά.

Είδατε προχθές τον κ. Πατούλη να ανοιγοκλείνει 8 η ώρα το πρωί τα σχολεία ενώ το 112 έλεγε προσοχή όχι μετακινήσεις; Είδατε τον Κηφισό παραλυμένο; Αυτό δεν έτυχαν ..πέτυχαν. Αυτό το μοντέλο υπαλλήλων θέλει αλλαγή.

Αλλιώς περιφερειάρχης δεν θα υπάρχει. Θάχει αφεντικό τον πρωθυπουργό όχι τα 4 εκ. πολιτών. Και θα τρέμει τον εισαγγελέα σε κάθε απόφαση που θα του υπαγορεύουν. Γι αυτό ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο. Δεν πάει άλλο αυτή η κοροϊδία των πολιτών. Λοιπόν όχι, το λέω κατηγορηματικά. Μπαλάκι ευθυνών από μένα δεν θα δείτε. Δουλειά και αποτέλεσμα να περιμένετε.

Σχετικά Άρθρα