Γεροβασίλη στο libre: Η συζήτηση περί “αριστεροπρέπειας” δεν είναι σοβαρή

 Γεροβασίλη στο libre: Η συζήτηση περί “αριστεροπρέπειας” δεν είναι σοβαρή

Η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, δεν έχει δημοσιοποιήσει το πρόσωπο που θα επιλέξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέας ή νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τους λόγους που έκανε αυτή την επιλογή, εκφράζει την αισιοδοξία της για την επόμενη ημέρα και μιλώντας για τον ανταγωνισμό ενόψει των εκλογών της Κυριακής τονίζει:

«Ποιος και ποια είναι τί, αποδεικνύεται από την πολιτική και ατομική συμπεριφορά. Αντίθετα, η ευθύνη της αποστολής για την οποία συναγωνίζονται οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι πραγματική και τεράστια. Απαιτεί τεράστια αποθέματα δυνάμεων, ψυχραιμίας και σοβαρότητας, τόσο από τους ίδιους όσο και από όλες και όλους μας».

Συνέντευξη

-Κυρία Γεροβασίλη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μοιάζει ήδη διχασμένος για να μην πω τριχοτομημένος ενόψει του δεύτερου γύρου για την εκλογή προέδρου. Προφανώς τα ίδια και χειρότερα έχουν συμβεί στο παρελθόν και σε άλλα κόμματα εξουσίας, όμως η εικόνα του κόμματος που έχασε με μεγάλη διαφορά στις εθνικές εκλογές δεν είναι καθόλου καλή. Τι λέτε;

Δεν είναι σωστό να συγχέουμε την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης με την πραγματικότητα. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ή ήλπιζαν πως το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα θα μεταφραζόταν σε αποσυσπείρωση και αδιαφορία για τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ούτε αναβλήθηκαν οι εκλογές, ούτε «μπήκε» όποιος είδε φως και ψήφισε, όπως όντως συνέβη αλλού. Τα σχεδόν 150.000 μέλη που προσήλθαν στην κάλπη αποδεικνύουν πως το κόμμα μας είναι ζωντανό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στην προοπτική του. Έχω επίγνωση των δυσκολιών αλλά επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξη για το αύριο.

-Μήπως τελικά πριν από την ανάδειξη αρχηγού έπρεπε να κάνετε μια ψύχραιμη συζήτηση στα αρμόδια όργανα για τα αίτια της ήττας σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια; Να καταλήξετε σε κάποια συμπεράσματα και να θέσετε νέους στόχους με επικαιροποιημένες θέσεις;

Η νίκη έχει πολλούς γονείς, ενώ, αντίθετα, η ήττα είναι συνήθως ορφανή ή φταίει κάποιος άλλος. Ο πρώτος ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια αυτής της μεγάλης εκλογικής οπισθοχώρησης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που ανέλαβε με την παραίτησή του και το μέρος της ευθύνης που θεώρησε πως του αναλογεί. Οι τρέχουσες διαδικασίες στις οποίες καλώς ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί απαρέγκλιτα τη δέσμευσή του να παραμείνει αμέτοχος, δίνουν την ευκαιρία για έναν πρώτο, ευρύ και ειλικρινή διάλογο.

Η επικαιροποίηση των θέσεών μας δεν είναι μια στιγμιαία υπόθεση. Προέκυψε αιφνιδίως ζήτημα ηγεσίας το οποίο και θα λήξει άμεσα. Επειδή ακριβώς νιώθουμε την ανάγκη για αναστοχασμό, όλες και όλοι και κυρίως μαζί με την κοινωνία, θα ξαναβάλουμε τα θεμέλια για τη νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη σε κάθε πτυχή της λειτουργίας ενός κόμματος το οποίο διεκδικεί την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Ο κ. Κασσελάκης έχει μπει στο στόχαστρο των αντιπάλων ενόψει του δεύτερου γύρου γιατί δεν είναι αριστερός. Αλλά αυτά τα πρόσωπα που σήμερα του ασκούν  κριτική δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσουν με τον κ. Καμμένο για πάνω από 4 χρόνια. Να ανεχτούν ομοφοβικές θέσεις και εθνικιστικές απόψεις στην κυβέρνηση όπου πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Αναρωτιέμαι πως καποιοι επικαλούνται τη σοβαρότητα και δεν έχουν κάνει κανενός είδους  αυτοκριτική; Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Από το 2015 κύλησε πολύς και πυκνός πολιτικός χρόνος. Αρκεί όμως απλώς να θυμηθούμε τα έργα, τις προτεραιότητες, τις επιλογές και τη ρητορική όσων αυτοπροσδιορίζονταν ως «προοδευτικοί» την ίδια περίοδο. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, κάποιοι φαίνεται πως δεν αντέχουν να μην «κλείνουν» το μάτι προς τον κ. Μητσοτάκη. Είναι, δε, καταγεγραμμένη η προσήλωσή μας σε θέματα αρχών και αξιών ασχέτως της ανάγκης συνύπαρξης με τον τότε κυβερνητικό εταίρο.  Σας υπενθυμίζω ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν κατά την ψήφιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η συζήτηση περί «αριστεροπρέπειας» δεν είναι σοβαρή. Ποιός και ποιά είναι τί, αποδεικνύεται από την πολιτική και ατομική συμπεριφορά. Αντίθετα, η ευθύνη της αποστολής για την οποία συναγωνίζονται οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι πραγματική και τεράστια. Απαιτεί τεράστια αποθέματα δυνάμεων, ψυχραιμίας και σοβαρότητας, τόσο από τους ίδιους όσο και από όλες και όλους μας.

Αυτή την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Την έχει καθεμιά και καθένας μας ξεχωριστά, στο βαθμό που μας αναλογεί βεβαίως. Δεν πρόκειται αυτομαστιγωθούμε για να απολογηθούμε στο σύστημα που ενοχλήσαμε. Θα αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα μας, τα σωστά και τα λάθη μας. Κυρίως πρέπει να δούμε το τί εκπέμψαμε στην κοινωνία το προηγούμενο διάστημα. Σε μια κοινωνία που όπως αναλύεται διακατέχεται κυρίως από θυμό και ανασφάλεια. Για να το επιτύχουμε δεν μπορούμε να απομονωθούμε σε ένα echo chamber στο οποίο απλώς θα μεγεθύνονται και θα αντανακλώνται οι φωνές και τα εγώ μας. Η αρχή έγινε με το τελευταίο Συνέδριό μας, το άνοιγμα του κόμματος και τη συμμετοχή των μελών μας στις διαδικασίες. Η πρόσφατη εγγραφή και συμμετοχή χιλιάδων νέων προσώπων με κοινές αγωνίες και επιδιώξεις δείχνει το δρόμο για τη νέα προοδευτική πλειοψηφία.

-Οι «κωλοτούμπες» κάποιον στελεχών ή βουλευτών του κόμματος, σχετικά με το πρόσωπο που θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο εντάσσεται στη λογική «ας τα έχουμε καλά με τον νέο πρόεδρο»;

Η αγωνία μας για την κοινή πορεία μας είναι εύλογη. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε επίκαιροι, να διαμορφώσουμε ένα ακόμη πιο δυναμικό και δημοκρατικό κόμμα, το οποίο θα πιάσει το σφυγμό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται. Η διαδικασία εκλογής είναι πάρα πολύ σύντομη, αλλά και τόσο δυναμική, τόσο «ζωντανή», ώστε να επιτρέπει αναστοχασμούς και αναθεωρήσεις. Όσο για το «να τα έχουμε καλά», δε θέλω να φανταστώ ότι στέλεχος μας μπορεί να σκέφτεται έτσι. Δεν έχουμε και δεν θα υπηρετήσουμε λόγω αρχών ένα μοντέλο «Μητσοτάκη». Εκεί, όπως φαίνεται, χωρίς την εντολή του, κάποιοι συνάδελφοι στη ΝΔ δεν μπορούν ούτε να ανασάνουν. Ασφαλώς ο Πρόεδρος έχει ιδιαίτερο ρόλο. Ωστόσο, δεν παύουμε να είμαστε κόμμα. Με όργανα, διαδικασίες, μέλη που υπηρετούν την ανάγκη της διάδρασης με την κοινωνία. Κόμμα με κανόνες των οποίων η ηγεσία μας είναι ο πρώτος και κύριος θεματοφύλακας.

-Εσείς έχετε καταλήξει στον υποψήφιο ή στην υποψήφια που θα στηρίξουν;

Ασφαλώς. Ωστόσο, εξ αρχής, λόγω των θεσμικών μου ρόλων  που υπηρέτησα και εξακολουθώ να υπηρετώ στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  έχω επιλέξει  να μην δημοσιοποιήσω την επιλογή μου. Εξακολουθώ να τηρώ αυτή την στάση πιστεύοντας ότι είναι ορθή και χρήσιμη.

-Εσείς είναι σαν έχετε αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις, αν εξαιρέσει κανείς τη δήλωση που κάνατε για την πιθανότητα διάσπασης. Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;

Τη συγκεκριμένη αναφορά την έκανα βασιζόμενη στην ιστορία της πολιτικής και των κομμάτων, με δεδομένο πως η επιλογή της νέας ηγεσίας μας δεν γίνεται στο κενό. Η νέα ηγεσία, στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας μας, καλείται να εγγυηθεί την ενότητα και να αναπτύξει την επιρροή μας στην κοινωνία. Όσο για αν έχω αποστασιοποιηθεί κάθε άλλο. Ασκώ όλα τα καθήκοντα μου ως συνήθως. Δεν πρόκειται για αποστασιοποίηση αλλά για θέση που συνειδητά με εκφράζει. Την Κυριακή κρίνονται πολλά για το κόμμα μας. Η σχέση μας με όσους μας επιλέγουν και μας αναδεικνύουν και με τους πολίτες τους οποίους φιλοδοξούμε να εκφράσουμε. Κρίνεται η μέθοδος και η πορεία διαμόρφωσης της ρεαλιστικής εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Κατανοώ όσες και όσους τοποθετούνται δημόσια. Θεωρώ πως και όσοι διατηρούμε ανάλογη στάση, λειτουργούμε συνθετικά και με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα. Οπότε και όλοι μαζί, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, το εγώ μας, θα κληθούμε να εργαστούμε προς όφελος της υλοποίησης των κοινών στόχων μας, προς όφελος της κοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα