Μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία ενάντια στο εργασιακό -Επαναφέρει 6ήμερη εργασία, καταργεί 40ωρο, νομιμοποιεί τους απεργοσπάστες

 Μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία ενάντια στο εργασιακό -Επαναφέρει 6ήμερη εργασία, καταργεί 40ωρο,  νομιμοποιεί τους απεργοσπάστες

Μαζική συμμετοχή συνδικάτων, φορέων και εργαζομένων στη σημερνή Πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη στη Βουλή μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία, καταργεί το 40ωρο, ποινικοποιεί την παρεμπόδιση «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας κ.ά.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, μεγάλα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑ), καθώς και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν και οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, καθώς συμμετέχουν τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και η ΟΕΝΓΕ. 

Την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Χανιά κ.ά): Για την Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί την ίδια ώρα στο Σύνταγμα και τα πρωτοβάθμια σωματεία στα Προπύλαια στις 11.00 π.μ. 

Καλέσματα στις κινητοποιήσεις

Το ΚΚΕ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως «πυροτέχνημα το δήθεν “ξεπάγωμα” των τριετιών αφού χωρίς αναδρομική ισχύ δεν έχει αντίκρισμα» και κάνει λόγο για «νομοσχέδιο – τερατούργημα που, μεταξύ άλλων, επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και φέρνει αντιδραστικές αλλαγές ακόμη και στον δικό της “νόμο Χατζηδάκη”». Όπως τονίζει, «η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη για την απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος, για ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων άδικων έμμεσων φόρων στα τρόφιμα, το νερό, την ενέργεια κ.λπ.».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «μπροστά στο νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας να δυναμώσουν το αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο για άμεσα μέτρα:

  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.
  • Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.
  • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.»
  • Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί όλες και όλους «στην απεργία στις 21 Σεπτέμβρη σε κάθε πόλη της χώρας! Η οργή και η θλίψη να γίνουν διεκδικητικός αγώνας!Να μην περάσει το νομοσχέδιο-κτηνωδία! Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και για όσους υποφέρουν από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης!».

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση». Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά: 

• Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.
• Να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ.
• Να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους «εν εξελίξει» διαγωνισμούς που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. 

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας!», επειδή «έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, τονίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο «Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. “Ελαστικοποιεί” ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει την εντατικοποίηση», υπογραμμίζοντας πως «οι ανατροπές που φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα μας αφορούν όλους!». 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, κηρύσσοντας Παμπειραϊκή απεργία για την Πέμπτη, καταδίκασε «το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη». Το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «πρέπει τώρα να σημάνει ξεσηκωμός» και κάλεσε τα σωματεία-μέλη του να πάρουν απεργιακές αποφάσεις και να οργανώσουν την απάντηση των συνδικάτων απέναντι στη νέα επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Σχετικά Άρθρα