Τριετίες στο μικροσκόπιο: Μια θετική εξέλιξη με αργή… ωρίμανση χωρίς αναδρομικότητα – Ποιοι θα λάβουν άμεσα αύξηση και υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις

 Τριετίες στο μικροσκόπιο: Μια θετική εξέλιξη με αργή… ωρίμανση χωρίς αναδρομικότητα – Ποιοι θα λάβουν άμεσα αύξηση και υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις

Η επαναφορά των 3ετιών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έρχεται νωρίτερα, σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις ότι για την επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων έπρεπε η ανεργία να πέσει κάτω του 10%. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι με βασικό μισθό θα δουν αύξηση 10% τρία χρόνια από σήμερα.

Αναμφίβολα πάντως η απόφαση της κυβέρνηση, μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, αποτελεί θετική εξέλιξη η οποία:

  • Επιταχύνθηκε σαν αντίβαρο λόγω απόσυρσης του «market pass».
  • Δείχνει επίσης ότι οι προβλέψεις των Μνημονίων δεν είναι αξεπέραστες ντιρεκτίβες, αρκεί να τεκμηριωθούν, όπως συμβαίνει τώρα με την έλλειψη προσωπικού λόγω αναιμικών μισθών….
  • Σε κάθε περίπτωση η αγορά εργασίας, που πάσχει ταυτόχρονα από έλλειψη προσωπικού και υψηλή ανεργία (άνω του 11%), θα είχε πιο ομαλή εξέλιξη με την τόνωση των Συλλογικών Συμβάσεων (ΣΣΕ) και την διαμόρφωση υψηλότερων-ενιαίων κλαδικών μισθών (για να μην υπάρχει κοινωνικό ντάμπινγκ μεταξύ των επιχειρήσεων).
  • Θα βελτίωνε το εισόδημα, θα επιβράβευε την αποδοτικότητα και θα ενίσχυε την επαγγελματική κινητικότητα.

Η προθήκη των ωριμάνσεων (χρόνος για τη συμπλήρωση των 3ετιών) αρχίζει από τις αρχές του νέου χρόνου και μέσα στο 2024 θα λάβουν αύξηση μόνο όσοι:

  • Ξεκίνησαν να εργάζονται το 2009 και δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν την πρώτη 3ετία το 2012.
  • Εντάχτηκαν στην αγορά εργασίας το 2006 και δεν πρόλαβαν να πάρουν τη δεύτερη 3ετία.
  • Ανάλαβαν πρώτη φορά εργασία το 2003 και δεν συμπλήρωσαν την τρίτη (και καταληπτική) 3ετία το 2012.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις:

  • Δεν είχαν διαστήματα ανεργίας, άρα δεν έχουν (υπολειπόμενο) χρόνο 24 και πλέον μηνών για τη συμπλήρωση της 3ετίας μέσα στο προσεχές διάστημα (2024).
  • Δεν καλύπτονται, μετά από τόσα χρόνια εργασίας, από κάποια κλαδική σύμβαση (ξενοδοχοϋπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Σούπερ Μάρκετ, Τσιμέντων κ.α.), οπότε δεν θα πάρουν την αύξηση του 10% κατά το ποσό που ήδη αμείβονται υψηλότερα με βάση τον κλαδικό μισθό.Υπό αυτά τα δεδομένα αύξηση 10% (πέραν της αναπροσαρμογής κατά το ύψος του πληθωρισμού τον προσεχή Μάιο), αναμένεται να λάβουν περί τις 40.000 μισθωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μισθωτών που μπήκε στην αγορά εργασίας μετά το 2011 θα πάρει την αύξηση του 10% το 2027! Πάντα υπό την αίρεση ότι δεν έχει διαστήματα ανεργίας και δεν λαμβάνει κλαδικό μισθό.

Από την άλλη, μοιάζει επιχειρηματικά ανέφικτη, όσο και εάν οι μισθοί στην Ελλάδα δεν διασφαλίζουν τα αναγκαία για την οικογένεια εν μέσω ακρίβειας, μια αναδρομική εφαρμογή του μέτρου. Καθώς αυτό θα σήμαινε αύξηση έως 30% ίσως στο σύνολο των μισθωτών (στο βαθμό που ο βασικός μισθός με τις 3ετίες θα ξεπερνούσε τους κλαδικούς μισθούς..)

Σχετικά Άρθρα