Κασσελάκης στο libre: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει μαζικό, δημοκρατικό κόμμα

 Κασσελάκης στο libre: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει μαζικό, δημοκρατικό κόμμα

«Να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ –ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα και ένα μεγάλο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς –να ανακόψει την πορεία καταστροφής στην οποία έχει βάλει τη χώρα το σύστημα Μητσοτάκη».

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο libre, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ η διαδικασία εκλογής είναι εν εξελίξει και το σούρουπο θα αναδείξει τον μεγάλο νικητή, δηλαδή το νέο πρόεδρο που θα ηγηθεί της ριζοσπαστικής αριστεράς στη μετά-Τσίπρα εποχή.

Συνέντευξη

-Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, πολλοί υποστηρίζουν πως η συμμετοχή σας στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταράξει τα νερά, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα κύμα έντονων αρνητικών αντιδράσεων. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω ποια βασική ιδέα σας ώθησε σε αυτή την εμπλοκή;

Η βασική ιδέα ξεκινά από την ανάγκη, κατ’ αρχάς, να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ –ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα και ένα μεγάλο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς– να μπορέσει να ανακόψει την πορεία καταστροφής στην οποία έχει βάλει τη χώρα το σύστημα Μητσοτάκη.

Να βάλουμε τέλος στην παρακμή και, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία, ώστε να ξαναμπούμε σε μια εποχή ακμής, δημιουργίας και προόδου.

Και για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξαναβρεί τον χαμένο δημοκρατικό εαυτό του ή, αν δεν τον είχε ποτέ, να τον εφεύρει, να γίνει κόμμα μαζικό, δημοκρατικό, κόμμα που στις τάξεις του συγκεντρώνει ανθρώπους με αξίες και όραμα που γνωρίζουν ότι όλα κρίνονται στην πράξη και το αποτέλεσμα. Τι να την κάνουμε μια ωραία ιδέα για τον κόσμο, αν δεν παλέψουμε να τη δούμε να πραγματοποιείται ποτέ. Δεν είμαι απ’ αυτούς που αρκούνται στο να μιλάνε για τις ιδέες τους. Θέλω ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτή τη ζωή.

Πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να δούμε αυτήν την αλλαγή. Αυτό λέω ελληνικό όνειρο, αυτή είναι η βασική ιδέα.

-Έχουμε συνηθίσει κυρίως στην Ελλάδα ένα διαφορετικό μοντέλο αρχηγού αριστερού κόμματος. Τι απαντάτε σε εκείνους που σας επικρίνουν ή σας απορρίπτουν a priori βάσει αυτού του παραδοσιακού μοντέλου;

Απαντώ ότι από τις παραδόσεις κρατάμε εκείνες που μπορούν να μας βοηθήσουν κι εκείνες που μπορούν να λειτουργήσουν στην εποχή μας. Οι παραδόσεις που δεν κουμπώνουν στη σύγχρονη εποχή καταλήγουν φολκλόρ. Τις τιμούμε.

  • Όμως, κύριο μέλημά μας είναι τι θα παραδώσουμε εμείς στις επόμενες γενιές. Γενικά, θα περίμενε κανείς από τα κόμματα της αριστεράς να μιλάνε περισσότερο για τον κόσμο που τα στηρίζει παρά για τους προέδρους ή τους γραμματείς τους.

Αν το παραδοσιακό μοντέλο είναι να έχουμε περισσότερους καθοδηγητές και παράγοντες από μέλη και φίλους, τότε είναι ώρα για αλλαγή μοντέλου. Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εργαστώ για να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, δημοκρατικό κόμμα, που θα γνωρίζει τι συμβαίνει στην κοινωνία, θα οργανώνει τη λειτουργία του με σκοπό το πρόγραμμά μας να φτάνει σε κάθε σπίτι και χώρο εργασίας, σε κάθε συμπολίτη μας που αναζητά συντρόφους στα κοινά κι όχι αυθεντίες στα συμφέροντα.

Η χώρα από το 2019 μέχρι σήμερα έχει βιώσει απανωτές κρίσεις είτε αυτές έχουν να κάνουν με τον υγειονομικό τομέα, είτε με την οικονομία, είτε με τα δικαιώματα. Ωστόσο οι εκλογές του καλοκαιριού έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδόν 41%. Πιστεύετε ότι μπορείτε να σταθείτε ως αντίπαλο δέος; Και γιατί;

Πιστεύω ότι μπορώ να νικήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ξέρω πώς να το κάνω. Δεν θα γίνουμε δεξιοί για να νικήσουμε τη δεξιά. Αλλά, και δεν θα μείνουμε μια αριστερά που παλεύει μόνο με τη σκιά της.

  • Η σύγχρονη αριστερά βάζει προτεραιότητες για ριζοσπαστικές αλλαγές στο κράτος και τη δικαιοσύνη, αναδιανομή πλούτου με παραγωγικά κριτήρια, πρόγραμμα για την ανόρθωση και δημιουργία υποδομών, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και διάρκειας, δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το 41% είναι μια ψευδαίσθηση που γρήγορα καταρρέει μαζί με το διαλυμένο από τη ΝΔ κράτος. Δεν επενδύουμε στην καταστροφή. Έχουμε να πούμε για το μέλλον αυτής της χώρας και των ανθρώπων της. Και το μέλλον αυτό δεν φτιάχνεται με κατεστημένα και άβατα. Φτιάχνεται με δημοκρατία, συμμετοχή και πολλή δουλειά.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινά αποδεκτό πως μετά και την τελευταία εκλογική ήττα βιώνει μία βαθιά κρίση, μία κρίση ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας. Τι το διαφορετικό φέρνει στο προσκήνιο η παρουσία σας; Γιατί να σας εμπιστευτεί το στέλεχος, το κομματικό μέλος ή ο φίλος του ΣΥΡΙΖΑ;

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και χτίζεται. Απευθύνομαι στους ανθρώπους που έχουν συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ –είτε παλιότερα είτε τώρα– και τους λέω ότι τον κοινό αξιακό μας κώδικα πρέπει να τον φέρουμε στην κοινωνία ως πράξη, ως οργάνωση δουλειάς, ως αποτέλεσμα. Μιλάμε για δικαιοσύνη, για ανεκτικότητα, για προστασία του αδύναμου. Δεν με δεσμεύει καμία αποτυχημένη προσπάθεια του παρελθόντος.

Ξέρω πώς να υλοποιώ ένα σχέδιο, ξέρω πως να οργανώνω φιλόδοξους στόχους και ξέρω πώς να τα βάζω με σκληρούς αντιπάλους. Το όνειρο της κοινωνικής απελευθέρωσης και της ατομικής αυτοπραγμάτωσης έρχεται από πολύ παλιά. Υποχρέωσή μας είναι να του δώσουμε νέα ώθηση και, επιτέλους, να το κάνουμε πραγματικότητα.

-Ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστε την Κυριακή, συμπαραταχθείτε με όλους εκείνους τους ανθρώπους που ονειρεύονται, διεκδικούν και δεν το βάζουν κάτω. Δεν μας παίρνει από κάτω. Ψηλά το κεφάλι, αυτή τη φορά πάμε για να νικήσουμε.

Σχετικά Άρθρα