Φάμελλος: “Οι καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση, αλλά πάθημα για την κοινωνία”

 Φάμελλος: “Οι καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση, αλλά πάθημα για την κοινωνία”

«Η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε επίσης τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας ως όφειλε να κάνει έως τις 31.12.2021 που είχε κυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

«Μετά τις πυρκαγιές έχουμε άλλο ένα ακραίο κλιματικό φαινόμενο και μια φυσική καταστροφή η οποία αναδεικνύει τα σοβαρά ζητήματα της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας. Αρχικά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λυθεί όσο γίνεται πιο σύντομα το πρόβλημα και να μη κινδυνεύσουν άνθρωποι, περιουσίες και το περιβάλλον. Δοκιμάζονται πολίτες στο Βόλο για αρκετές μέρες, στην Καρδίτσα, στην Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι καταστροφές αυτές, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αναδεικνύουν με έντονο τρόπο το ζήτημα της ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία πλέον τα κλιματικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν ακόμη την αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και της πολιτικής και επιχειρησιακής προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις. Ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ΝΔ περιορίζονται μόνο σε ωραία λόγια αντί να ενισχύουν την πολιτεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στον Απόστολο Λυκεσά.

«Ενώ δηλαδή απαιτείται μια ποιοτική αναβάθμιση της πολιτείας», πρόσθεσε, «βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν ισχυρό κομματισμό στην πολιτεία χωρίς διαφάνεια και χωρίς αξιοκρατία, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς από την υγεία μέχρι την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η πολιτεία».

Επισήμανε κάποια κενά που στερούν την πολιτεία από «εργαλεία» αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης: «δεν έχει γίνει επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας το 2016, και το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής. Η μεταφορά της πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης πλέον έγινε αποσπασματικά και για λόγους επικοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε επίσης τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας ως όφειλε να κάνει έως τις 31.12.2021 που είχε κυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά».

«Ένα μεγάλο πρόβλημα στην Πολιτική Προστασία, το οποίο το εντοπίσαμε και στις πυρκαγιές, είναι ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμένα δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης των πολιτών. Αυτό είδαμε και στην εκκένωση στη Ρόδο παράδειγμα, στα θέματα που προέκυψαν στον Έβρο και σε ό,τι βλέπουμε σήμερα στον Βόλο. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να έχει έτοιμα σχέδια με συνδυασμό με την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον ακραία φαινόμενα. Πρέπει να τρέξουμε σενάρια με την πιο δύσκολη υπόθεση εργασίας και να αποκτήσει η ελληνική πολιτεία επάρκεια».

Εξέφρασε την ανησυχία του επειδή οι πρόσφατες καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση που δεν μπορεί η δεν θέλει να αναβαθμίσει την επάρκεια της πολιτείας: «χρειαζόμαστε μία πραγματική Πολιτική Προστασία στελεχωμένη, σύγχρονη, με επιστημονικά εργαλεία που μάς λείπουν για να είναι προετοιμασμένη η πολιτεία για τις πλημμύρες για τις πυρκαγιές ή για την κλιματική κρίση. Δυστυχώς δεν γίνονται τα παθήματα, μαθήματα».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα πρόγραμμα συναντήσεων και επεξεργάζεται μια επικαιροποιημένη πρόταση για τις δασικές πυρκαγιές, για να καλύψει το κενό της κυβερνητικής πολιτικής: «στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε προτάσεις που να αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος και στις ανάγκες και ιδιαίτερα γιατί φέτος είχαμε και καταστροφές σε προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι η Δαδιά, που είναι μοναδικό στολίδι και της χώρας, αλλά και παγκόσμια. Θα κάνουμε μια συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Δημητρακόπουλο, ο οποίος ήταν και στην Επιτροπή Γκολντάμερ και την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα περιλαμβάνει και πολλά νέα θεσμικά εργαλεία, γιατί αυτό χρειάζεται η κοινωνία μας, μεταρρυθμίσεις για να πηγαίνει μπρος, όχι για να πηγαίνει προς τα πίσω και να αδυνατίζει. Θεωρούμε ότι χρειάζεται και ένα ειδικό σχέδιο αποκατάστασης για τον Έβρο. Στον Έβρο οφείλω να σας πω ότι υπάρχει και αναπτυξιακό και δημοκρατικό και δημογραφικό πρόβλημα».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η δασική επιστήμη δεν μπορεί να εφαρμόζεται με πολιτικαντισμούς: «υπάρχει μια εγκύκλιος του 2017 για την οποία είχα την ευθύνη ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιγράφει ακριβώς τι πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την πυρκαγιά. Δηλαδή κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέα, οριοθέτηση δασικών εκτάσεων και απαγόρευση των χρήσεων οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στις περιοχές αυτές, όπως είναι για παράδειγμα η βόσκηση και η θήρα. Ταυτόχρονα χρειάζεται να προστατευτούν τα οικοσυστήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποιες περιοχές να οριοθετηθούν και να περιοριστούν και κάποιες κινήσεις μέσα σε αυτές. Και χρειάζεται να γίνουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, πρέπει να γίνουν τώρα, γιατί αλλιώς θα έχουμε δεύτερο πρόβλημα μετά από τις πυρκαγιές».

«Χρειάζεται μετά να γίνει το σχέδιο αναδάσωσης, το οποίο προφανώς οι δασικοί επιστήμονες γνωρίζουν ότι σε πολλές περιοχές που δεν έχουν καεί στο παρελθόν πρέπει να αφήσουν το οικοσύστημα να επανέλθει με την αναβλάστηση γιατί έχει δυνατότητες το οικοσύστημα να επανέλθει και μόνο σε περιοχές που έχουν δυο φορές καεί και δεν υπάρχει δυνατότητα αναβλάστησης, να υπάρξει αναδάσωση. Άρα η αναδάσωση ως διαδικασία δεν είναι πάντα η λύση».

Σχετικά Άρθρα