Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την πύρινη λαίλαπα

 Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την πύρινη λαίλαπα

Απαντήσεις για τα αίτια των πολλαπλών πύρινων μετώπων αλλά και επανασχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει επισημάνει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα οι «megafires» δηλαδή οι πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας που έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από πυρκαγιές προηγούμενων δεκαετιών και εξελίσσονται σε παγκόσμιο πρόβλημα. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο μηχανισμού και οργάνωσης από ό,τι ήμασταν πριν από κάποια χρόνια, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ χειρότερες.  Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλο τον πλανήτη». 

  • Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, μια από τις ποιοτικές διαφορές των megafires σε σχέση με τις φωτιές προ κλιματικής αλλαγής είναι η εντυπωσιακά μεγάλη έντασή τους που εμποδίζει τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν αποτελεσματικά.

Και αυτό, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις η ένταση μιας megafire, δηλαδή η ενέργεια που αναδίδει, ξεπερνά τα 100.000 κιλοβάτ ανά μέτρο μετώπου, τη στιγμή που πυροσβεστικά αεροπλάνα συνήθως μπορούν να πλήξουν πυρκαγιές που έχουν μόλις το ένα δέκατο αυτής της έντασης, δηλαδή έως 10.000 κιλοβάτ ανά μέτρο. Επισημαίνουν δε πως ακόμα κι αν ένα αεροσκάφος καταφέρει να ρίξει το φορτίο του, είναι πολύ πιθανό το νερό να εξαερωθεί προτού καν μία στάλα φτάσει στις φλόγες, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται σε τέτοιου τύπου πυρκαγιές. Όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αλλεπάλληλες ρίψεις νερού από Canadair που υπό κανονικές συνθήκες θα τιθάσευαν μια φωτιά δεν είχαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, καθώς η τελείως ξερή βλάστηση επιτρέπει στις φλόγες να ανακάμπτουν.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, ειδικοί επισημαίνουν πως η ένταση μιας megafire και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται  σημαίνουν ότι οι πυροσβέστες μπορεί να υποστούν ακόμα και εγκαύματα δεύτερου βαθμού πλησιάζοντας, και μόνο, το μέτωπο. Ακόμα όμως κι αν οι πυροσβέστες καταφέρουν να προσεγγίσουν το μέτωπο χωρίς να υποστούν εγκαύματα λόγω του θερμικού φορτίου, η αποτελεσματικότητα του νερού θα είναι πολύ περιορισμένη.

  • Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γ. Πουρναράς, “στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες».

Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: επτά φορές φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού βαθμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Σχετικά Άρθρα