Άρθρο του Υπ. Οικονομικών στο libre/K. Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα – Έξι άξονες δράσης

 Άρθρο του Υπ. Οικονομικών στο libre/K. Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα – Έξι άξονες δράσης

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες! Το αποδεικνύουν: Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ). Τα ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και στις εξαγωγές. Η μείωση της ανεργίας πάνω από έξι μονάδες. Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης!

Χρέος μας, ωστόσο, είναι, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενδυνάμωσης της οικονομίας!

Του Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, το συμπιεσμένο ελατήριο της προηγούμενης δεκαετίας στην οικονομία.

Δεύτερον, την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε όλους τους τομείς την τελευταία τετραετία. Τρίτον, το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα. Το οποίο δημιουργεί μια δικαιολογημένη αισιοδοξία, ότι η Ελλάδα βαδίζει πλέον σταθερά σε μία πορεία ανάπτυξης, προοπτικής και δημιουργίας!

  • Αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» είμαστε αποφασισμένοι να το εκμεταλλευτούμε! Γι’ αυτό βάλαμε ήδη μπροστά το σχέδιο για μια ακόμη πιο παραγωγική οικονομία. Ικανή να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Να πετυχαίνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να τους συντηρεί! Είναι ένα σχέδιο με έξι βασικούς άξονες:

  • Άξονας πρώτος: Ανακατευθύνουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς ένα μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, καινοτόμο και ανθεκτικό: Διαφοροποιώντας τις εξαγωγές μας. Εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς στους οποίους είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί: τον αγροδιατροφικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τη ναυτιλία. Δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Αλλά και κίνητρα ώστε να συγχωνεύονται και να μεγεθύνονται. Συνολικά έχουμε θέσει ως στόχο την αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2027!
  • Άξονας δεύτερος: Προϋπόθεση για κάθε θετικό αναπτυξιακό βήμα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη! Αναφορικά με το δημόσιο χρέος οι στόχοι μας είναι: Πρώτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η  οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα. Και, δεύτερον, η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα συμβάλει δημιουργικά στην επικαιροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ευελπιστούμε σε μία συμφωνία που ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη μείωσης του χρέους και στην ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης.
  • Άξονας τρίτος: Απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι η διεύρυνση της προσφοράς του εργατικού δυναμικού και η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Την προηγούμενη τετραετία, προστέθηκαν στην αγορά πάνω από 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να προστεθούν ακόμη περισσότερες! Πώς; Με βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Με παροχή κινήτρων και άρση εμποδίων στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών. Με περαιτέρω αναβάθμιση της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεξιοτήτων!
  • Άξονας τέταρτος: Ρίχνουμε ακόμη περισσότερες δυνάμεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Τόσο για λόγους δικαιοσύνης όσο και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις! Τι θα κάνουμε; Θα πατήσουμε πάνω στη σοβαρή δουλειά της προηγούμενης τετραετίας. Θα δούμε τι έχει πετύχει σε άλλες προηγμένες χώρες και θα το εφαρμόσουμε και εδώ. Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι, άλλωστε, ούτε δεξιές, ούτε κεντρώες, ούτε αριστερές. Προχωρούμε, λοιπόν, αποφασιστικά με μεταρρυθμίσεις – π.χ. τη σύνδεση μέχρι τους πρώτους του 2024 των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μεταρρυθμίσεις που είναι ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης και για λόγους που σχετίζονται με υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν!
  • Άξονας πέμπτος: Ένα εύρωστο και δυναμικό τραπεζικό σύστημα. Πρώτη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Το επιδιώκουμε με πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και λειτουργούν υπέρ των καταθετών, όπως η δυνατότητα χορήγησης δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα. Δεύτερη πρόκληση είναι τα κόκκινα δάνεια. Και εδώ προωθούμε πρωτοβουλίες, όπως ένα νέα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers – με ποινές όταν αυτά δεν τηρούνται – και μέτρα βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος μας, επίσης, είναι και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών!
  • Άξονας έκτος: Πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειες η Ελλάδα να γίνει ακόμη πιο ελκυστική επενδυτικά. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε, όμως, και μία σειρά από άλλα ισχυρά όπλα: Πρώτον, τα ευρωπαϊκά κονδύλια (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), στην απορρόφηση των οποίων είμαστε πρωτοπόροι. Δεύτερον, το υπάρχον ευνοϊκό φορολογικό και αδειοδοτικό περιβάλλον. Τρίτον, την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην δικαιοσύνη. Ενώ, το στόχο για περισσότερες επενδύσεις θα υπηρετήσει και η νέα γενιά παραχωρήσεων που έχουμε δρομολογήσει (π.χ. τα περιφερειακά αεροδρόμια και η Αττική οδός).

Αυτό είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα. Ένα σχέδιο για να γίνει ακόμη πιο δυναμική, ανταγωνιστική και παραγωγική. Μια οικονομία με ταχεία, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Μία οικονομία πράγματι σύγχρονη και πράγματι ευρωπαϊκή! 

Σχετικά Άρθρα