Δύσκολη εξίσωση: Νέα στοιχεία για τα μέτρα ενίσχυσης στη ΔΕΘ υπό την πίεση της ακρίβειας – Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

 Δύσκολη εξίσωση: Νέα στοιχεία για τα μέτρα ενίσχυσης στη ΔΕΘ υπό την πίεση της ακρίβειας – Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Δυσοίωνα τα μηνύματα για τις τιμές εν όψει Σεπτεμβρίου με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να βλέπει να μην τα βγάζει πέρα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,47%), ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,20%), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,26%) και ενέργεια (-0,62%).

Επίσης, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί ο πληθωρισμός των τροφίμων να “φρενάρει” σε ετήσια βάση, ωστόσο κινείται σε διψήφια ποσοστά (12,4%) με επιταχυνόμενο ρυθμό από μήνα σε μήνα.

Μάλιστα, φρέσκα προϊόντα, ένεκα και του καιρού, έχουν ακόμη και διπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι, αν και με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα η αύξηση τον Ιούλιο ανήλθε στο 9,2%. Οι προβολές, δε, με βάση εκτιμήσεις των καλλιεργητών παραπέμπουν σε νέα μεγάλη άνοδο, καθώς μάλιστα τον τελευταίο μήνα, πέρα από τον καιρό, η μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει “δώσει καύσιμη ύλη” στη “μηχανή” ανατιμήσεων.

  • Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το στατιστικό δελτίο τιμών για τις κυριότερες κατηγορίες Φρούτων, Λαχανικών και Κρεάτων που εκδίδει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών κι Αλιείας βασικά φρέσκα οπωρολαχανικά έχουν πάρει την ανιούσα, ξεπερνώντας ακόμη και το 100%, με πρωταθλητές “καλοκαιριού’ τα φασολάκια και επόμενους “πρωταγωνιστές” τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και τα σταφύλια.

Στις 17/8 τα αγγουράκια στη χονδρική η τιμή ήταν 0,80 ευρώ από 0. 56 ευρώ πέρυσι, τα καρότα 1,10 από 0,80 πέρυσι, τα ξερά κρεμμύδια 0.90 ευρώ από 0,58 πέρυσι, οι μπάμιες 4,30 από 3 ευρώ πέρυσι, οι πιπεριές χονδρές 1,60 από 0.80 πέρυσι, τομάτες 1,20 από 0,80 πέρυσι, φασολάκια τσαουλιά 4.50 από 1,90 πέρυσι, φασολάκια μπαρμπούνια 3,80 από 1,20 πέρυσι σουλτανίνα 1,60 από 1,30.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παραγωγοί, με δεδομένη την καταστροφή λόγω καύσωνα σε μεγάλο μέρος της παραγωγής π.χ. κρεμμυδιών σε περιοχές όπως η Θήβα αναμένεται το επόμενο διάστημα οι τιμές να εκτοξευτούν περαιτέρω φτάνοντας στον εν λόγω προϊόν ακόμη και τα 3 ευρώ.

Η εικόνα αυτή, αναμένεται, με βάση και παράγοντες της αγοράς, να ενισχύσει το κύμα εισαγωγών, ώστε να υπάρξει επάρκεια.

Η κυβέρνηση αναζητά μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων, χωρίς παράλληλα να θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για επενδυτική βαθμίδα αλλά και επαναφορά σε δημοσιονομικό δρόμο “ορθότητας”. Ήδη, κύκλοι του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρησαν να “κατασιγάσουν” τη φημολογία για μέτρα χωρίς να αποκλείουν, ωστόσο, επόμενες κινήσεις.

  • “Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δις ευρώ με ορίζοντα 4ετίας” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αλλά τονίστηκε ότι πέρα από “αυξήσεις- για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, θέσπιση του youth pass, απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από την συμμετοχή τους στα φάρμακα, μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη κα.”.

“Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και την δημοσιονομική σταθερότητα”.

Εν όψει της διαμόρφωσης του κλίματος για τη ΔΕΘ, πάντως, αυτό που προτάσσεται κυρίως είναι τα προαναφερθέντα μέτρα, και ειδικά η ενεργοποίηση του Market Pass 2 μέσα στο Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο την εφάπαξ καταβολή τον Οκτώβριο, αλλά και η συνέχιση έστω κάποιων μικρών επιδοτήσεων για το ρεύμα και σε ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά Άρθρα