Πρώην αστυνομικός διευθυντής για τους Κροάτες χούλιγκανς: Έπρεπε να είχαν εγκλωβιστεί πριν την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου- Πώς συνέβη το φιάσκο

 Πρώην αστυνομικός διευθυντής για τους Κροάτες χούλιγκανς: Έπρεπε να είχαν εγκλωβιστεί πριν την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου- Πώς συνέβη το φιάσκο

Απολογίες στους ανακριτές των πρώτων κατηγορουμένων για την επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια, Κυριακή 13 Αυγούστου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Το λάθος είναι ότι οι Κροάτες δεν εγκλωβίστηκαν νωρίτερα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παντελής Τίγκας, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας Αθλητικών Χώρων Αττικής παραδεχόμενος ότι η ΕΛ.ΑΣ. στην περίπτωση των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε λάθη όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Αναφερόμενος στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση που είχαν οι αστυνομικές αρχές αλλά δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν την κάθοδο στην Αθήνα των χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα τόνισε ότι η ενημέρωση πηγαίνει ιεραρχικά.
«Από το Αρχηγείο (σ.σ. η ενημέρωση) γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες διευθύνσεις όπου και εφόσον εμπλέκονται» είπε σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν σε κάποιο σημείο πριν φτάσουν στην Αττική, ακόμα και με κάποια επεισόδια.

«Από την είσοδο της χώρας μέχρι τα διόδια Ελευσίνας είναι 500 χλμ. διαδρομή. Σε αυτά τα 500 χλμ. κάπου θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν ή με κάποιο τρόπο να καθυστερήσει η άφιξή τους» για να γίνουν κάποιες επιπλέον κινήσεις.

Υποεκτιμήθηκε η πληροφόρηση για τους Κροάτες – Λάθος ότι δεν εγκλωβίστηκαν νωρίτερα

Μιλώντας μια εβδομάδα μετά τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή ο κ. Τίγκας δήλωσε ότι «υποεκτιμήθηκε η πληροφόρηση» και «δεν έγινε σωστή αξιολόγηση».

Και όπως τόνισε «το πρώτο ζητούμενο στην ασφάλεια είναι να αποτρέψεις με την πληροφορία. Το δεύτερο είναι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και αν δεν καταφέρεις τίποτα από τα δύο να πας στη μείωση της ζημιάς. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν έγινε τίποτα από αυτά».

Αναδεικνύοντας την ολιγωρία που έδειξε η ΕΛΑΣ με τους απόφασισμένους να κάνουν επεισόδια οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ σχολίασε ότι στην χρονική απόσταση που μεσολάβησε να φτάσουν από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ειρήνη μέχρι τα Πευκάκια ή τον Περισσό, όπου κατέβηκαν και προχώρησαν πεζή, είναι μισή ώρα. Χρονικό διάστημα αρκετό να να ληφθούν την ύστατη στιγμή κάποια μέτρα.

Ο κ. Τίγκας δήλωσε ότι εάν είχε την υπηρεσιακή ευθύνη θα σχεδίαζε να τους αντιμετωπίσει πριν από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Αυγούστου
«Η σωστή εκτίμηση της πληροφορίας δεν είναι απλά πέντε γραμμές ό,τι θα έρθουν. Πρέπει να γνωρίζεις την ψυχολογία και τη φιλοσοφία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορείς να επιλέξεις την καταλληλότερη αντίδραση» σημείωσε ο πρώην Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας Αθλητικών Χώρων Αττικής.

Τι δήλωσε σχετικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., που είναι περισσότερες από τις αποτυχίες, θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να αντιμετωπίζει το έγκλημα και την παραβατικότητα για να δίνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας».

Αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα πράγματα και επιπλέον δράση. «Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναλειφθούν» είπε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι οι επτα αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.

Όσον αφορά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και την αδυναμία της αστυνομίας να προλάβει τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή τόνισε ότι «ήταν κάτι ανεπίτρεπτο».

«Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλείψουμε κάτι», επισήμανε προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφόριες και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά».

Σχετικά Άρθρα